• DOLAR 32.382
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.174
  • ...
Fabrika İşçileri Artık Yeter Dedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP - Başpınar 3. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Şireci Tekstil de çalışan işçiler, geciken zamlarının yanı sıra daha önce aldıkları ama şimdi verilmeyen ikramiye ve bazı çalışma şartları hakkında talepte bulundu. Bu taleplerden sonra küfürlü hakarete maruz kaldıklarını iddia eden işçiler toplu şekilde iş bırakıp isyan etti.

Dokuzdan Fazla Fabrikada Bir Tane Mescit Yok
Namaz konusunda çok sıkıntı çektiklerini makine aralarında serdikleri kartonların üzerinde namaz kıldıklarını söyleyen işçiler, abdest almak için dakikalarla yarıştıklarını söyleyerek, \"Biz abdest almaya gittiğimizde amirlerimiz dakika tutuyorlar. Namazı ise makinelerin içinde bazen tozun içinde kuytu köşelerde kılıyoruz. Hatta bir vardiya amirimiz elimde olsa namazı yasaklardım dedi\" diyerek ibadet haklarının kısıtlanarak zorlaştırıldığını söylediler.

İçme Suyumuzu Evden Getiriyoruz
Çalışma saatleri içerisinde doğal olarak susadıklarını ama Organize Sanayi Bölgesinin şebeke suları temiz olmadığı için şebeke sularını kullanamadıklarını dile getiren işçiler içme sularını evden getirdiklerini söyleyerek, \" Organize Sanayi Bölgesinin şebeke suları da kuyu suları da içmeye müsait değil. Hem çamurlu akıyor hem de sağlıksız, bu söylediklerimiz yapılan testlerin sonucudur, ama fabrikaya su arıtma cihazı alınması için defalarca talepte bulunmamıza rağmen alınmadı. Kendileri ve bize amir olarak atadıkları adamlar hazır su içerken bizler her gün evde musluktan doldurduğumuz suları getirmek zorunda kalıyoruz.\"dediler.

Hasta veya Taziyelerimiz Olduğunda İzin Alamıyoruz
Aldıkları maaşlarının içinde devamsızlık pirimi diye bir maddenin olduğunu söyleyen işçiler, eğer bir ayın içerisinde Pazar günü dahil 30 gün boyunca hiç devamsızlık yapmazlarsa bu parayı aldıklarını, herhangi bir mazeretten dolayı bir gün dahi gelmedikleri zaman ise bu paranın tamamen kesildiğini söyleyerek, \"Ellerinden gelse bizleri fabrikaya prangalayacaklar sanki bizim hiç akrabamız eşimiz dostumuz yok. Cenazemiz olur izin vermezler düğünümüz olur izin vermezler, hastamız olur izin vermezler biz hastalanırız izin alana kadar alnımızın damarı çatlar bizi köle gibi çalıştırmak istiyorlar ve hakkımızı da vermiyorlar.\"dediler.

Zammı Vermeyen Fabrika Sahipleri Bizlere Küfür ve Hakaret Etti
Altı ay önce verilmesi gereken asgari ücret zamlarının şimdiye kadar verilmediğini, şimdi ise maaşlarına 5 TL olarak yansıtıldığını iddia eden işçiler, \"Yaklaşık bir yıldır gittikçe kötüleşen çalışma şartları için üç defa iş bırakıp eylem yaptık. Hiçbir sendikaya bağlı olmadığımız için haklarımızı kendimiz dile getirdik, tek gayemiz alın terimizin karşılığını almaktı, ama patronlar küfürlü hakaretler savurarak bizleri dinlemedi.

Taleplerimiz Karşılansın
Şimdi ise istediğimiz haklı taleplerimize karşı bizlere küfür eden patronun bizden özür dilemesi çalışma şartlarımızın iyileştirilmesi geciken zam hakkımızın verilmesi ve ikramiye hakkımızın iadesidir.\" diyen işçiler haklarımızı alıncaya kadar fabrika önünde çadır kurup oturacağız dediler. (Bekir Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir