• DOLAR 32.592
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2504.318
  • ...
CIA Ajanları Cirit Atıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ergenekon davası kapsamında ifade veren emekli MİT yöneticisi Mehmet Eymür, ABD ve Alman ajanlarının Türkiye`de cirit attığını kendilerinin de bunu üzülerek izlediğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen Ergenekon davasının 215. duruşmasına Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Hurşit Tolon, Doğu Perinçek, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan`ın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı. Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Veli Küçük, Levent Ersöz, Hasan Iğsız ve Sedat Peker gibi 20 tutuklu sanık ise gelmedi.

O KADAR ÇOK ŞEY BİLİYORUM Kİ

Duruşma salonunda tanık kürsüsüne alınan Eymür ile sanıklar arasına 4 jandarma erinin yerleştirilmesi dikkat çekti. Eymür, babasının da MİT mensubu olması nedeniyle MİT lojmanlarında büyüdüğünü söyledi. 1966`da MİT`te meslek hayatına başladığını anlatan Eymür, son yıllarında terörle mücadelede görev aldığını vurguladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Ergenekon sanıklarıyla ilgili bildiklerini anlatmasını istedi. Birçok konuda bilgi sahibi olduğunu belirten Eymür, "O kadar çok şey biliyorum ki ve o kadar çok olayın içinde yer aldım ki spesifik sorularınıza cevap vermem daha doğru olur" karşılığını verdi.

İKİ ÜLKENİN İSMİNİ VERDİ

Eymür, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel`in bir sorusu üzerine "Türkiye`de birçok ülke, hatta müttefik dediğimiz birçok ülke istedikleri şekilde at koşturuyor. Basını ve kamuoyunu yönlendiriyorlar. Biz de üzüntü içinde olanları takip ediyoruz" yakınmasında bulundu. Eymür, Başkan Özese`nin bahsettiği ülkeleri sorması üzerine "Amerika ve Almanya" dedi.

GENELKURMAY`DA İSTEDİKLERİ GİBİ DOLAŞIYORLAR

Amerika`nın Türkiye`deki etkinliğini ise şu cümlelerle anlattı: "Ben üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay`a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genekurmay`da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum." Kendisine ait `atin.org` sitesinde `NATO ülkelerinde faaliyet yürüten beyaz ve siyah kuvvetler` başlığı altında bir yazısı bulunduğunu hatırlatan ve bu yazıyı okuyan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Türkiye`de de böyle yapılanmalar var mı" diye sordu. Ülkede bazı örgütlenmelerin olduğundan bahseden Eymür, "Bu tarz örgütlenmeler ülke menfaatine gibi görünse de kontrol dışındaysa devlet aleyhine faaliyetler yürütebilir" diye konuştu.

PERiNÇEK BiZi PKK`YA HEDEF YAPTI

Eymür, görev yaptığı dönemde dava sanıklarından Doğu Perinçek gibi isimlerin kendilerini sürekli ifşa ederek, PKK`nın hedefi haline getirmeye çalıştığını söyledi. Eymür, bu girişimin hala da sürdüğünü savundu. Sanıklar arasında tanıdıkları olup olmadığı sorulan Eymür, "Veli Paşa`yı tanıyorum. Mardin`de birlikte çalıştık. Ben bölge müdürüydüm. O da Mardin tabur komutanıydı. Güler Kömürcü Amerika`da komşumdu. Tuncay Özkan`ı da tanırım. Şimdilik tanıdığımı söyleyebileceklerim bu kadar" dedi.

AYDINLIK MUHABiRi ABD VATANDAŞI

Savcı Pekgüzel`in, gercekergenekon. 4t isimli internet sitesinde yayınlanan ve dava konusu Ergenekon örgütü yapılanmasıyla alakalı yazıları okuyarak sorduğu sorulara Eymür, sitenin iddia edildiğinin aksine kendisine ait olmadığını söyledi. Eymür, "Aydınlıkçıların anti Amerikancı olduğunu düşünmüyorum. Bunu da ilişkide olduklarını bildiğim iki Amerikan casusuna dayandırıyorum. Birine kitap bastırdılar. Diğeri de haber kaynaklarıydı. ABD`deki Aydınlık muhabiri bir Yahudi`dir ve ABD vatandaşıdır" iddiasında bulundu.

ERGENEKON`DA BAZI BELGELERE KATILIYORUM

Savcı Pekgüzel, "İnternet sitesinde sizin alıntılarınızdan oluşan bir yazı ve devamında sizin yorumunuz olduğu anlaşılan bir yazı var. Ergenekon belgelerinde doğruların yansıtıldığını söylüyorsunuz" hatırlatması üzerine Eymür, bütün belgeler olmasa da katıldığı belgeler olduğunu kaydetti.

TARIK ÜMiT TAHKiKATINI YAPAN SUBAY GÖREVDEN ALINDI

Eymür, Tarık Ümit soruşturması ile ilgili bilgisinin sorulması üzerine şunları dile getirdi: "Tarık Ümit tahkikatı engellenmiştir. Tahkikatı yürüten subay görevden alınarak Diyarbakır`da görev yapan Veli Küçük`ün emrine verilmiştir. Veli Küçük`e bu durumun aslını sorduğumda da `Korunsun diye verilmiştir` cevabını verdi."

ERGENEKON YÖNETİCİSİ ESKİ MİT`Çİ

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel`in, Ergenekon yapılanmasını ilk ne zaman duyduğunu sorması üzerine Eymür, kural dışı güçler olduğunu bildiğini belirterek, ``NATO örgütlenmesinin isminin Ergenekon olup olmadığını bilmiyorum`` diye konuştu. Eymür, ``Ergenekon`` adını ilk defa ABD`de bulunduğu sırada, 2000 yılından sonra duyduğunu, yöneticilerinin arasında eski bir MiT mensubunun olduğunu öğrendiğini ifade etti.

DEVLET iÇiNDE iLLEGAL BiR YAPILANMA

Savcı Pekgüzel`in ilk kez 1997`de bazı yazarlar tarafından gündeme getirilen ``Ergenekon`` örgütüne ilişkin MiT`te herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Eymür, şunları kaydetti: ``Genel olarak Susurluk raporunda ismi geçmese bile buna yönelik, siyasi yapılanmaya doğru gidildiği ve ağır silahların kullanıldığı bir çeteleşmeden bahsedildi. Daha sonra bu raporun doğru olduğu da ortaya çıktı. Yapılanmanın ismi ne olursa olsun devletin içindeillegal bir yapılanmaydı. Devletin içindeki kontrolsüz yapıların milli gayelerle kurulsa bile zamanla devletin aleyhine döneceğini düşünüyorum.``

BiRÇOK BiLGi BANA GELiR

Savcı Pekgüzel`in, ``Ergenekon`` belgesinin Doğu Perinçek tarafından yazıldığı ve Perinçek`in yeniden yapılanma içinde görev aldığına ilişkin bilgilere nasıl ulaştığı yönündeki sorusunu Eymür, şu şekilde yanıtladı: ``30 yıldan fazla istihbaratta çalıştım. Geniş bir tanıdık muhitim var. Bir çok bilgi bana gelir. Ben kafama göre süzerim. Yazılarımda abartma yoktur. Doğu Perinçek`i 70`li yıllardan beri tanıyorum. Bu tip faaliyetler içerisinde olduğunu biliyorum." 

Bu haberler de ilginizi çekebilir