• DOLAR 32.51
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2423.506
  • ...
`Zekât Vererek Allah`ın Gazabından Korunun`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Ramazan ayı oruç farziyetinin yanında yardımlaşma, dertlilerin derdini azaltma, sevinçleri arttırma ayıdır. Ramazan ayında maddi durumu iyi olan müminlerin yerine getirdiği farziyetlerden birisi de zekâttır. İslam`ın beş şartında biri olan zekât, Kur`an-ı Kerîm`in 27 yerinde, namazla birlikte emredilmektedir.
 
Birinci manası bereket olan zekâtın, hem malı temizlediğini, hem de zekâtı verenin nefsini temizlediğini söyleyen Molla Abdurrahman İçlek, "Allah`u Teâlâ buyuruyor ki, zekât verenin malı çoğalır ve temizlenir. Malumdur zekât Kuran`da 27 yerde namazla zikredilmiştir. Allah Kuran`da, "Namazınızı kılın ve zekâtınızı verin" buyuruyor. İslam`ın şartlarının 3`üncüsü zekât vermektir. Şayet para ve altın biriktirip onların bir kısmını zekât olarak vermez ise Allah, onları çok çetin bir azapla cezalandıracağını söylemiştir. Melekler, sizi yakan bu topladığınız ve vermediğiniz malınızdır diyecekler.
 
Kıyamet gününde o mal, ateşten bir top olarak boyunlarından geçirilecek. Bir memleketin ve yörenin zengin olan insanları Allah`u Teâlâ`nın kendilerine emrettiği şekilde kendilerine vermiş olduğu maldan zekâtlarını verseler o yörede ve şehirde fakir hiçbir insan kalmayacak. Zengin olan insanlar malındaki zekâtı çıkarttıktan sonra bu zekâtı fakir fukara insanları bularak vermekle mükelleftir" şeklinde konuştu.
 
Zekât yoktur diyenlerin dinden çıkacaklarını dile getiren İçlek, "Çünkü hem ayetle hem de hadisle sabittir. Hz Ebubekir, zekâtlarını vermeyenlere savaş açmıştır. O yüzden bu mübarek ayın faziletlerinden ve bereketinden dolu dolu yararlanabilmek için sadaka vererek, infakta bulunarak, fakir fukarayı gözeterek, insanlara şefkat elimizi uzatmalıyız" ifadesini kullandı.
 
Fitre Fakir-Zengin Bütün Müslümanlara Farzdır
Fitreden de bahseden İçlek, fitrenin; kadın, erkek, çocuk, ihtiyar, köle bütün Müslümanlara farz olduğunu söyledi. Peygamberimizin, `Allah fitreyi Ramazan`da farz kılmıştır` dediğini hatırlatan İçlek, "Fitre, Ramazan ayında kötü bir söz söylenmişse, kötü konuşulmuşsa bunlara kefaret olur. O yüzden oruç tutan Müslümanlar fitrelerini vermeyene kadar tuttukları oruç Allah katına çıkmıyor. Fitre ayrıca, fakir ve muhtaç insan için Ramazan ayında verilen bir yardım olur. O yüzden herkese farzdır fitrelerini fakirlere vermeleri. Fitre, Ramazan bayramını geçmeden vermeliler. Eğer ki geçerse günahkâr olurlar ve bu onların boyunlarında bir borç olarak kalır" açıklamasını yaptı. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir