Diş Doktoru Korkusuna Son
Çocuklar artık diş hekiminden korkmayacak.
Özellikle okulların tatile girmesiyle çocuk diş ünitesinde gözle görülür oranda yoğunluk yaşandığını ifade eden İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tancan Uysal, çocukların diş hekimi korkusunu yenmeleri için özel uygulamaların kullanılmaya başlandığını söyledi.
`Uslu dur, yoksa dişçiye götürürüm` telkinleriyle diş hekimi korkusuyla büyüyen çocukların muayenelere düzenli gitmemesi nedeniyle ileri ki yaşlarda geri dönüşü olmayan diş rahatsızlıklarıyla hastanelere geldiklerini belirten Uysal, "İğne korkusuyla gelen çocukların bir şekilde bu korkulardan uzaklaştırılması gerekiyor. Hekimlerin bir çoğu çocuklar ilk geldiklerinde hemen tedaviye başlıyor. Bu onların için bir kaygı ve korku sebebidir." dedi.
Hastane bünyesinde bulunan alanlarında başarılı pedodonti uzmanlarının çocuk psikolojisi alanında da oldukça deneyimli olduklarını ifade eden Dekanı Uysal, “Hekimlerimiz tedaviye gelen çocuklara ilk gün geldiklerinde diş çekimi yapmazlar. Ağır çürüklere ilk günden müdahale etmezler.
İlk gün tedavi aletlerini örneğin ışığı güneş olarak tanıtma örneği gibi tüm tedavi araçlarını sempatik sembollerle anlatarak; görsel korkularından uzaklaşıyorlar. Çocukların dünyasında sevdikleri çizgi-dizi kahramanlarının verdiği sıcak bir ortam ile normal bir dişçi koltuğuna oturmak yerine dinazorlu sevimli hayvanların olduğu bir muayene koltukları hazırladık.
Çocuklarımız bu sayede doktoruyla daha çabuk diyalog kuruyor. Ağzını daha çabuk açıyor. İlk korkuları bu ortam sayesinde atılıyor. İlk sefer annesinin zoruyla gelirken ikinci kez kendi isteğiyle geliyor. Böylece korkudan uzak bir tedavi süreci başlıyor. Diş hekimi korkusu küçük yaşta atılmış oluyor” diye konuştu.
Uysal, dişlerine daha iyi bakan, diş hekimine korkusuzca giden, kontrollerini düzenli takip eden nesiller yetiştirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Bugün