• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
Ramazan`ın Vazgeçilmez İçeceği: Meyan Şerbeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Ramazan ayının sıcak geçmesi ve şifalı olduğundan dolayı bolca tüketilen meyan şerbetine ilginin fazla olduğunu söyleyen meyan şerbeti satıcısı Abdulhelim Alıcı, ailenin tümü bu iş ile uğraştığını söyledi.


Alıcı, \"Bu işin içinde olduğumuzdan dolayı meyan şerbetini en çokta biz içiyoruz. Bu yüzden ailelerimizde kolay kolay rahatsızlık olmuyor. Meyan Şerbeti, birçok hastalığa şifa olduğu gibi sıcak Ramazan ayında da susuzluğa çaredir. Sahur içilen bir bardak meyan şerbeti gün boyu kişiyi tutar. Sadece buz ve su ile imal edildiğinden hiçbir katkı maddesi içermiyor. Meyan Şerbeti böbrekleri çalıştırır, mide, göğüs, sindirim ve birçok hastalığa iyi gelir, sıvı açığını kapatır, hücrelerin yenilenmesini ve sağlıklı kalmasını sağlar. Ramazan ayındaki faydaları ise daha fazla... Oruçtan sonra kan değerini dengeliyor. Ramazanda iftarda içmek isteyenlere poşetlere doldurup o şekilde satıyoruz\" dedi.


Meyan Şerbetinin Faydaları
Meyan şerbeti iştahı açar, idrar söktürür, kabızlığı giderir, öksürüğü keser, kanseri önlemeye yardımcı olur, incebağırsak iltihaplarını giderir, vücuda serinlik ve rahatlık verir, hazmı kolaylaştırır, bağırsakları rahatlatır, bayanlarda adet öncesi oluşan ağrı ve gerginliği azaltır, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri, gastrit ve ince bağırsak iltihaplarında faydalıdır. Kronik hepatit ve siroz tedavisinde oldukça faydalı olan meyan kökü antiviral etkileri ile özellikle Hepatit A ve Hepatit C hastalıklarına neden olan virüslere karşı etkilidir.


Meyan Şerbetinin Evde Yapılışı
1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökü alınır. Derin bir tencereye konur. Üzerine bol su eklenir (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 5 litre) Bir kaç saat, - tortusu dibe çöküp meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar- bekletilir.


Temiz bir tülbentten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar tülbentten süzülerek bir sürahiye ya da şişeye konulur. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta; meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı, yaklaşık 2 parmak kadar bırakılmalıdır. Aksi halde şerbet bulanık olur. (Şerbetin dibindeki tortulu kısmı atılır. Daha sonra içine buz konularak servis edilir. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir