• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

İSTANBUL - Türkiye`de birçok alanda faaliyette bulunan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik krizin yarattığı yıkıntılarla boğuşurken, bankacılık sektörünün yılın ilk yarısında yüksek kârlar elde ettiğinin dikkat çektiğini ifade eden Özgenç, \"Bu kârlar adeta müşterilerin hesabından zorunlu hale getirilerek kesilen paralardır. Bu paralarda esnafın hakkı vardır. Ayrıca Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın bankalara yönelik yaptığı açıklamada \"bazı bankaların KOBİ`lerin ihtiyaçları karşısında tefecilik yaptığını\" söylüyorsa bir yerlerde sorun var demektir.

Oysa bankacılık sistemi ile reel sektör iki terazi kefesi gibidir biri olmazsa diğerinin bir önemi yoktur. Fakat ne hikmetse bankaların bulunduğu kefe hep yukarıda kalırken KOBİ`lerin içinde bulunduğu kefe genelde aşağıda kalmaktadır. Bu durum ise terazinin ayarının bozuk olduğunu göstermez. Tam aksine Bankalar kazanırken KOBİ`lerin zararda olduğunu gösterir.

Bankalar 100 Ayrı Kalemden Ücret Alıyor
Bazı Türk bankalarının parmak ısırtacak karlarının faaliyet dışı kalemlerden olmasının süpriz olmadığını söyleyen Özgenç açıklamasına şöyle devam etti; \"Çünkü Türkiye`de faaliyette bulunan 40 aşkın banka 100 civarında ayrı isim altında hizmet ücreti ve komisyon almaktadır. Bankaların müşterilerinin hesabından sorgusuz, sualsiz çekip aldığı paraların hesabını soran yok. Son zamanlarda bankaların kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredi kartı yenileme ücreti, hesap özeti ücreti, nakit çekme ücreti, ortak ATM`den nakit çekme ücreti vb. gibi pek çok konuda kullanıcılardan tahsil ettikleri paralar git gide artmaktadır.

Bankalar yaptıkları işlemlerle ilgili olarak çok sayıda ücret kesiyorlar ve her gün bunlara bir yenisi daha ekleniyor. İşlem görmeyen hesaplardan bile kesinti yapıyorlar. Hesap sahibi kendi şubesinden oğlunla hesabına para yatırmak istediğinde banka bu işlemden dahi 5 TL işlem ücreti almaktadır. Bankaların bilançolarına baktığımız zaman bankaların karlarının çok büyük bölümünün faaliyet dışı gelirler kaleminden olduğu gayet açık.

Kafalarına Göre Para Alıyorlar
Bankanın görevi nedir? Mevduat toplamak ve topladığı mevduatın üzerine kar marjını ekleyip müşterisine satmak. Satarken elde ettiği kar onun faaliyet geliridir. Ancak bankalar bu karla yetinmeyip faaliyet dışı kalem olan pos hizmet ücreti, hesap özeti ücreti, düşük ciro ücreti, cüzdan işletim ücreti gibi kafalarına göre para almakta.

Ücretler Fahiş Olmasın Esnaflar Mağdur Edilmesin
Günümüz ticaret sisteminde bankalarla çalışmamanın mümkün olmadığının belirten Başkan Özgenç, ancak bankaların ardı arkası kesilmek bilmeyen kesintilerinin ardına her gün bir yenileri ekleniyor. Yetkililer bu gidişe biran önce dur demeli şeklinde konuştu. Özgenç, \"Herkes kafasına göre komisyon almamalı. Bankalar tarafından masraflar açıkça ilan edilmeli. Müşteriye tercih hakkı tanınmalı. Bir dükkanda herhangi bir mal ve ürün 10 TL başka yerde 15 TL ise tüketici 10 TL olanı tercih edebilmeli. Kredi kartı aidatı almayan bankalar da var ama bazı bankalarda üyelik ücreti adı altında 75.00 TL almaktadır. Biz diyoruz ki ücretler fahiş olmasın, esnaf ve KOBİ`ler mağdur edilmesin.\" (Mehmed Aslan - İLKHA)