• DOLAR 32.58
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2410.915
  • ...
Gizli Kasalar 1 Ocak`ta Açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsviçre`de bulunan gizli hesaplar üzerindeki sis perdesi 1 Ocak 2013`ten itibaren aralanacak. Kritik açıklama Bakan Şimşek`ten geldi.

Sabah`ın ekonomi muhabiri Oğuz Karamuk, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`le Batman`da özel bir röportaj yaptı. Bakan Şimşek`in Karamuk`a söylediğine göre İsviçre`de bulunan gizli hesaplar üzerindeki sis perdesi 1 Ocak 2013`ten itibaren aralanacak..

İşte o röportaj;

Bakanla konuşmamıza başlarken Türk zenginlerin yurtdışına kaçırdığı ve İngiliz Vergi Adaleti Kurumu tarafından tespit edilen 158 milyar dolar konusunu açtık. Söz konusu para toplam döviz rezervlerimizin 1.6, bankalardaki döviz mevduatımızın 1.5 katına yakın. `Ne düşünüyorsunuz?` sorusunu sorunca Sayın Mehmet Şimşek bize özetle şunları söyledi:

KRİTİK TARİH 1 OCAK
"İsviçre`de bulunan gizli hesaplar üzerindeki sis perdesi 1 Ocak 2013`ten itibaren aralanacak. İsviçre ile imzalanan tam bilgi değişimi anlaşması bu tarihte devreye girecek. İşadamlarının vergiden kaçmak-kaçınmakta kullandığı `back to back`(bir cepten bir cebe) kredilerin üzerine gidilmesine de imkân sağlanacak."

Şimşek diyor ki, "Bazen hesap açılan yer ile kredi alınan yer farklı olabiliyor. Biz tam bilgi değişimini içeren anlaşmaları yaygınlaştırdıkça bu konularda da bilgi sahibi olacağız. Yaptığımız denetimlerde bunları da dikkate alacağız. Şirketlerimiz ve işadamlarımız back to back yapamayacaklar. OECD çerçeve anlaşması kapsamında İsviçre ile yapılan hesapların karşılıklı incelenmesini içeren bilgi değişimi protokolünün benzeri Malezya, Singapur ve Lüksemburg ile de imzalandı."

Şimşek sadece büyük devletler değil, adeta dünyanın finansal çöplüğü haline gelen vergi cenneti adalara da değindi. "10 tane vergi cenneti belirledik. Bunlarla çifte vergilendirme ve tam bilgi değişimini içeren anlaşmalar üzerinde çalıştık. Jersey ve Guernsey ile anlaşma imzaladık. Dışişleri Bakanlığı`na Meclis`te onaylanmak üzere gönderdik. Ekimden itibaren yürürlüğe girecek. Bunlar yürürlüğe girer girmez bilgi isteme ve vergi denetimi yapma hakkımız var. Ayrıca Man adasıyla 21 Eylül`de anlaşma imzalanacak. Cebelitarık, Cayman, Bahama ile müzakarelere devam ediyoruz. Barbados, Virjin adaları ve Panama`ya da teklif taslağını gönderdik. Malta`yla da bir anlaşmamız var. Meclis`te onaylanma sürecinde."

Bu haberler de ilginizi çekebilir