• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2507.188
  • ...
Koçerlerin Yün Satışları Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan ve her yıl çevre illerden gelerek Beytüşşebap`ın çeşitli bölgelerinde yaylalara çıkan Koçerler yün satışlarının iyi olduğunu belirttiler.


Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan ve her yıl Şırnak`ın diğer ilçeleri, Batman, Siirt ve birçok farklı yerden gelerek Beytüşşebap`ta kiraladıkları yaylalarda aylarca konaklayıp koyunlarını otlatan göçerlerin hayvancılıktan elde ettikleri yünler sürü sahipleri tarafından satılıyor ve elde edilen gelirle ev ihtiyaçları karşılanıyor.


Koyunları kırptıktan sonra elde edilen yünü vatandaşlara sattıklarını söyleyen Fesih Kaya, satışların iyi olduğunu belirterek, \"Ağustos ayından itibaren kırptığımız yünleri vatandaşlara satarak hayvanlarımızın tüylerinden kazanç elde etmiş oluyoruz. Bu yıl satışlar oldukça iyi ama yün bulmak biraz zor. Özellikle diğer illerden gelen Koçerler yünlerini kendi memleketlerine gönderip satıyorlar. Beytüşşebap`ta yünler normal fiyattan satılıyor\" dedi.


Öte yandan göçerlerden aldıkları yünleri düğün hazırlığı için Faraşin Çayı`nda yıkayan vatandaşlar ise yün yatak ve döşeklerin daha rahat olduğunu anlattılar.


Beytüşşebap`ta kış mevsiminin uzun ve yağışlı geçtiğini ve bu sebeple düğünlerin yaz aylarında yapıldığına işaret eden Cemile Aslan \"Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte düğün hazırlıkları da hız kazandı. Düğün yapmak için hazırlıklara başlayan vatandaşlar gelin ve damat için alınan yünleri dere kenarlarında yıkıyorlar. Bizim yöremizde gelin ve damat için düğün öncesinde yatak yorgan hazırlanır. Bunun için de alınan yünler önce yıkanır. Bu sebeple düğün hazırlıkları için dere kenarlarında yün yıkayan vatandaşlara sıkça rastlamak mümkündür\" şeklinde konuştu. (Delil Oğurlu - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir