• DOLAR 32.509
  • EURO 34.947
  • ALTIN 2439.223
  • ...
`Sünnet Bir Ameliyattır ve Ameliyat Gibi Yapılmalıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Sağlık Memuru olarak görev yapan A. Vahap Uğurlu, anne ve babalara çocuklarının sünneti ile ilgili önemli uyarılarda bulunarak, sünnetin hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

Sünnet`in, Müslümanlarda Peygamber`in yapılmasını istediği için `sünnet` olarak adlandırıldığını kaydeden Sağlık Memuru Uğurlu, "Çeşitli toplumlarda yaygın olarak uygulanan cerrahi bir girişimdir. Gelecekte, çocuklarımızın yanlış sünnet edilmiş olmalarından dolayı yapı ve fonksiyon (erken boşalma) gibi bozuklukları yaşamalarını istemiyorsak doğru bilgiye dayalı tercihler yapmalıyız" dedi.

Sünnetin aslında çok basit bir işlem gibi görünse de uzman ellerde yapılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Uğurlu, "Ne var ki hala birçok yerde, çok kötü şartlarda sünnet yapılmaktadır. Dolayısı ile olumsuz sonuçları olabilmektedir. Bunların başında kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi ile hatalı sünnetler geliyor. Sterilizasyonun tam uygulanmaması, aynı aletlerin kullanılması, cerrahi teknik konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması ve özellikle toplu sünnetler bu komplikasyonların görülme oranını da artırıyor. Nitekim ülkemizde de her yıl yüzlerce çocuk sünnet sonrası komplikasyonlarla hastanelere başvuruyor" şeklinde konuştu.

Sünnetin Yarları Çoktur
"Sünnet bir ameliyattır ve ameliyat gibi yapılmalıdır" diyen Uğurlu, "Sünnet asla hafife alınmamalıdır. Çünkü ürkütücü ve çocuğunuzun hayat boyu taşıyabileceği sorunlar oluşturabilmektedir. Sünnet itiş kakış halinde yapılamaz. Önce çocuk cerrahi girişim öncesi psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Çocuk ile iletişim kurulduktan sonra lokal uyuşturucu ile sünnet derisi özenle çıkarılıp, damarları bağlanıp, yara kendi kendine emilen dikişlerle kapatılmalıdır. Bu şekilde yara iyileşmesi sorunsuz ve daha hızlı olmaktadır. Cerrahi işlemi ehliyetsiz kişilerce uygun olmayan şartlarda yaptırılması kabul edilebilir bir gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.

Yeni Doğan (İlk 2 Haftalık) Bebeğe Sünnet Yapmak İdealdir
Sünnetin yararları hakkında da bilgi veren Sağlık Memuru Uğurlu şunları söyledi, "Sünnet doğru yapıldığı müddetçe temizliktir, güzelliktir. Doğru yapılan sünnetin olumlu sonuçları çoktur. Sünnetli erkek çocuklarında idrar yolu iltihaplanması daha az gözlenir. Bulaşıcı hastalıklar sünnet olmayan erkeklerde daha sıktır. Penis kanseri sünnetli olanlarda olmayanlara göre daha az görülür. Son zamanlarda yeni doğan (ilk 2 haftalık) bebeklerde cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir" dedi.

(Veysi Rüzgar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir