• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Haber Bahane, Provokasyon Şahane
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Abdusselam Güneş / Doğruhaber

Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde bir alevi ailenin “Biz oruç tutmuyoruz! Çalma kapımızın önünde!” diyerek Ramazan davulcusunu darp etmesinden sonra başlayan olaylar ulusalcı solcular, Alevilere yakın duran haber ajansları ve bazı siyasiler olayı farklı bir mecraya çektiler. “Malatya’da Alevilere saldırılıyor”, “Malatya, Sivas olmasın”, “Yetişin, şu anda Alevilerin evleri sarıldı”, “Sizi de Sivas’takiler gibi yakacağız! Öldüreceğiz!” söylentileri ortaya atıldı. Bunların doğru olmadığı ortaya çıkmasına rağmen sözde insan haklarından dem vuran bazı siyasiler ve gazeteciler bu yalanların arkasına sığınarak hala ortalığı karıştırmaya devam ediyor. Bu olayın Sivas Madımak’ta yaşanan olaylar ile ilgili ortaya çıkan belgelerden sonra arkasından patlak vermesi dikkat çekti.

BU AİLENİN İLK VUKUATI DEĞİL

Malatya Doğanşehir’in Sürgü beldesinde neler yaşandı? Sürgü’de yaşayanlar olayların nasıl yaşandığını ve çarptırıldığını anlattı.

B.A. (esnaf): Yıllardır Alevi-Sünni bir aradayız, hiçbir sorun yaşamadık. Bu ailenin daha önce de olayları oldu. Medyayı kullanarak olayı farklı boyutlara taşımaları bizi rahatsız etti. O gece 150 kişi toplanıp gittik, İstiklal Marşı okuduk, gençler davul çaldı. Onların şahsına bir şeyler söylendi, ama Kürtlere ve Alevilere bir şey söylenmedi. Bizde silah yoktu. Amacımız kimseyi linç etmek değildi. Sadece ‘Davulunuzu ve ezanınızı susturacağız’ sözlerini protesto etmek istedik. Asla Alevi-Sünni, Kürt-Türk meselesi değil. Şahsi bir durum.

ALEVİ AİLE DAVULCUYA SALDIRMIŞ

C.Y. (Serbest meslek sahibi): Biz ayrı gayri yapmıyoruz. Kız almış, vermişiz. Ailedeki gençlerin şahsi davranışlarına tepki duyuyoruz. Cahilce söylenen bir söze tepki gösteriyoruz. Davulcuyu komşular zorlukla almışlar ellerinden. Davulcu zaten o gece savcılığa şikayet etti. Bir daha olmaması için gittik. Alevi-Sünni mevzuuna dönmesin mesele.

Ayrıca dikkatlerden kaçmayan başka bir olay ise Ramazan davulcusu Mustafa Evşi’yi aralarına alıp darp eden Servet Evli ailesi hem suçluyum, hem güçlüyüm, hem de mağdurum, rolü yapıyor.

‘DAVULUNUZU SUSTURDUK, EZANINIZI DA SUSTURACAĞIZ’

Saldırıya uğrayan Ramazan davulcusu Mustafa Evşi, “Servet Evli’nin ‘Davulunuzu susturduk, ezanınızı da susturacağız’ ifadesi halkı kışkırttı” diyerek şöyle konuştu. “Beni darp ettikleri için rapor aldım, savcılığa suç duyurusunda bulundum. Servet Evli’nin ‘Davulunuzu susturduk, ezanınızı da susturacağız’ ifadesi halkı kışkırttı. Geçen yıl da aynı aile Ramazan davulculuğunu alan arkadaşımız Adem Atay Topal’ı dövdüler.”

Doğanşehir Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla eve saldırdığı iddia edilen ve aralarında davulcu Mustafa Evşi’nin de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen 23 kişiden 22’si serbest bırakılırken davulcu Mustafa Evşi, “Kamu barışına karşı suçlar” kapsamında tutuklandı.

AYAZAĞA’DA NE OLDU?

Ayazağa’da bir kıza laf attıkları iddia edilen inşaat işçileri ile mahalle sakinleri arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Yaklaşık bir saat sonra olay yerine gelen Çevik Kuvvet polisleri iki grubu ayırdı. Çevik Kuvvet polislerinin gelmesine rağmen gruplar arasındaki karşılıklı laf ve taş atma devam etti. İşçilerle polisler arasında gerginlik bir süre daha devam etti. Yaşanan olayların ardından bazı işçiler eşyalarını toplayarak şantiyeyi terk etti. Bu olay da Kürt-Türk çatışması gibi gösterilmek istendi. Ancak olayın yaklaşık bir ay önce yaşanan bir bıçaklama olayından dolayı meydana geldiği belirtildi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir