• DOLAR 32.585
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2417.599
  • ...
Arakanlı Müslümanların Acil İhtiyaç Listesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arakanlı mültecilere gıda yardımları yapan İHH ekipleri yardımların kapsamını genişleterek ihtiyaçlara göre çeşitlendiriyor. 14 yıldır bölgede yardım faaliyetleri yapan İHH, katliamdan kaçan Arakanlı mültecilere yönelik 240 ton gıda yardımı ve nakdi yardımlardan sonra öncelikle kadın ve çocuklara yönelik kalıcı çalışmalara yöneliyor. İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, Arakanlıların kaldığı mülteci kamplarında incelemeler yaparak acil yardım malzemelerini tespit etti.

Acil İhtiyaçlar Belirlendi
İHH ekipleri, Arakan-Myanmar sınırında Bangladeş`in Cox`s Bazar kentindeki kriz merkezinde çalışmalarına devam ediyor. İHH Arakan ve Bangladeş Temsilcisi Said Demir`den sonra İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel de bölgeye giderek yardımları koordine etmeye başladı. İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, Arakanlı mültecilerin yaşadığı kamplarda incelemeler yaparak acil ihtiyaç malzemelerini belirledi. Öncelikle kadın ve çocuklar gözetilerek tespit edilen ihtiyaç listesinde yaşam malzemeleri ve gıda malzemeleri bulunuyor. İHH ekipleri belirlenen yardım paketlerini birinci elden ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya başladı.

Kamplar Barınma ve Gıda Sorunu Var
Arakanlı Mültecilerin yaşadığı kamplarla ilgili bilgi veren Güzel, Bangladeş`te ikisi Birleşmiş Milletlerin olmak üzere 4 büyük kamp bulunduğunu, kamplardaki elverişsiz şartlardan dolayı malerya (sıtma), ishal, anemi gibi enfeksiyon hastalıklarının yaygın olarak görüldüğünü belirterek "Bangladeş`teki mülteci kamplarında resmi rakamlara göre 20 bin mülteci olduğu söylense de gerçek rakam sadece Cox`s Bazar bölgesinde 150 bini buluyor. Burada beslenme, barınma gibi temel yaşamsal ihtiyaçlar malzemeleri maalesef yok denecek kadar az. Bu yüzden İHH olarak yardım faaliyetlerinin kapsamını genişletmek suretiyle; orta ve uzun vadeli projeler gerçekleştirerek yardım faaliyeti alanlarımızı çeşitlendireceğiz" dedi.

Acil İhtiyaç Listesi
İHH ekibi olarak Arakanlı mültecilere gıda, mutfak malzemeleri, çocuk gıdası ve temizlik malzemeleri yardımları yapacaklarını kaydeden İHH Acil Yardım Koordinatörü Güzel, acil ihtiyaç malzemelerinin 3 ana başlıkta olduğunu belirterek şöyle devam etti, "Bangladeş`te, Arakanlıların kaldıkları mülteci kamplarında en zor durumda olanlar yeni gelenlerdir. Yardımlarda önceliğimiz kamplara yeni gelen ve hiçbir şeyi olmayan aileler olacak. Çünkü mülteciler nehirlerden kayıklarla Bangladeş`e geçiyorlar ve gelirken üzerlerindeki elbiseden başka bir şey alamıyorlar. Onların hayatlarını idame etmelerini sağlayacak hayati değerde ihtiyaç duydukları malzemeler önceliğimiz olacak.

Öncelikli gıda yardımlarımızı sürdürürken çeşitli alanlarda çeşitlendirdiğimiz uzun vadeli ve kalıcı yardımlarımız da sürecek. Acil Yardım kapsamındaki faaliyetimizdeki yardımlarımızı çok amaçlı paketler halinde ve 4 kişilik bir ailenin yaşam malzemeleri ihtiyacını gözeterek hazırlıyoruz. Bölge çok fazla yağış aldığından ihtiyaçların birincisi dayanıklı naylon branda... Çünkü burada dayanıklı bir branda adeta ev demek... Çünkü muson yağmurlarının oldukça etkili olduğu bir mevsim yaşanıyor.

İkinci acil ihtiyaç malzemeleri ise mutfak malzemeleri… Myanmar`dan Bangladeş`e kaçan Arakanlı mülteciler genel olarak kadın ve çocuklardan oluşuyor. Ve genelde erkekler katledildiğinden 3 çocuk ve bir kadından oluşan aileler var. Aileler kaçarken yanlarına hiçbir şey alamıyor. Bu bakımdan mutfak malzemeleri çok önemli ihtiyaçlardan biri... Aynı şekilde temizlik malzemeleri de en önemli ihtiyaçlardan biri.

Üçüncü en önemli ihtiyaçsa özellikle çocuklara yönelik gıda malzemeleri... Çocukların bu yağışlı havalarda ve zorlu kamp şartlarında sağlıklı beslenmeleri gerekiyor. Bu yüzden acil yardım çalışmalarımızda bu üç ana başlığı çok önemsiyoruz."

Arakanlı mültecilere yapılacak gıda yardımına ek acil yardım paketi içeriği
1-Naylon branda
2-Mutfak malzemeleri
-Tabak, üçlü set
-Kap çömlek, ikili set (Yemek pişirme kabı)
-Kaşık 4 adet
-Hasır (Yer için)
3.Çocuk ve kadınlar için
- Süt tozu (3 paket, un kıvamında pişirilerek yapılan yerel toz)
- Bisküvi (Bebe bisküvisi)
- Çocuk için alta sarılan yerel bez kıyafet (Tek parça)
- Gömlek, üstlük (Yerel kıyafet)
- Atlet
- Kova
-2 adet Yastık
-Alt-üst-iç (Üç parçadan oluşan yerel kadın kıyafeti, öteki adı şalvar)
- 2 Kalıp sabun

(Abdusselam Güneş - İLKHA)

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir