• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
Türkiye Barzani`ye Güveniyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Öyle ki şuan Türkiye ile Irak Kürdistan’ı arasındaki ilişkiler ekonomik ve siyasi olarak tarihinin en iyi düzeyinde bulunuyor. Irak Merkezi Hükümetinin şiddetli itirazlarına ve daha önce belirlemiş olduğu kırmızıçizgilerine aykırı olmasına rağmen Türkiye Hükümeti Irak Kürdistan’ından doğrudan petrol alımına başladı. Oysa daha önce bu, Türkiye için kırmızı bir çizgiydi. Türkiye, Irak Kürdistan’ının doğrudan petrol gelirlerine sahip olmasını siyasi gerekçelerle istemiyordu. Ancak şimdi Türkiye bu çekincesini ve kırmızıçizgisinden vaz geçti.

Türkiye hükümeti Barzani ile geliştirdiği ilişkide iki amacı gerçekleştirmeyi hedefliyor; Bunlardan birincisi, Barzani ile Irak Merkezi Hükümetine karşı koz elde etmek. İkincisi, PKK’ye karşı Barzani’nin desteğini almak. Bütün bu veriler Türkiye’nin Barzani’ye güvendiğini ortaya koyuyor. Bu düzeyde bir ilişki, karşılıklı bir güven olmadan tesis edilemez. Ancak Suriye’deki son gelişmeler bu güveni sarstı mı, sorusunu gündeme getirdi.

Barzani’nin Suriye’deki PKK’nin uzantısı PYD ile aynı ittifak içinde yer alması Türkiye’yi şok etti. Oysa Türkiye böyle bir hamle atmadan önce Barzani’nin kendisini bilgilendirmesini bekliyordu. Ancak gelişmeler gösterdi ki, Barzani bu konuda Ankara’yı bilgilendirmemişti.

Bu gelişmeler siyasi gözlemcilerin dikkatini çekti. Bazı siyasi yorumcular bunun, Barzani’nin kendine duyduğu özgüvenin sonucu olduğunu söylüyor. Yoksa hem Türkiye’ye meydan okuma olarak algılanacak böyle bir hamle yapmak, hem de Irak merkezi Hükümetine kafa tutmak başka türlü nasıl izah edilebilirdi. Ancak bu ihtimal mantıklı görünmüyor. Barzani akıllı bir politikacı olarak biliniyor. Bu hamlesiyle Barzani, aslında Türkiye’ye meydan okumak yerine bölgede özellikle de Kürt sorununda önemli bir aktör olduğunu ispat etmek istemiştir. Son gelişmelerle ilgili olarak bu, varılan en makul ve gerçekçi tahlil kabul ediliyor.

Ne olursa olsun bu son olay Türkiye ile Barzani arasında güven konusunda bir sorun olduğunu ortaya koymuştur. Her iki taraf da bu olaylardan ders çıkararak belki güven konusunda daha ileri bir mesafe kat edecektir.

Kaynak: Eş-ŞarkulAvsat,
Bartçın Yanantaş
Çeviri: Mücahid Temel / doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir