• DOLAR 32.561
  • EURO 34.848
  • ALTIN 2430.055
  • ...
SON DAKİKA
VARAN-2: SSK`yı İŞ`e peşkeş çekmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurumu zarara sokarken, İş Bankası’na kıyak yapan Kılıçdaroğlu, SSK’dan ayrılır ayrılmaz da, CHP kontenjanından bankanın yönetim kurulu üyeliğine getirilmiş...

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü dönemiyle ilgili şaibe iddialarının belgelerini yayınlamaya devam ediyoruz. Belgeler bugüne kadarki iddiaların az bile olduğunu gösteriyor...
SSK’nın 1997 yılı faaliyetleri ile ilgili olarak Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan rapor, dönemin Genel Müdürü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şok uygulamalarını bir bir ortaya koyuyor. Örneğin fiziki yapısı ve personel kapasitesi yetersiz olan hastaneye 2.120.000 Alman Markı ödenerek angiografi cihazı aldırtılmış, ancak alınan bu cihaz kapalı sandıklar içinde bekletilmiş.

İŞTE RESMİ KARARLAR

Kılıçdaroğlu’nun başkanlığını yaptığı SSK Yönetim Kurulu’nun 8.12.1994 tarih ve 49 sayılı toplantısında, İstanbul Okmeydanı Eğitim Hastanesi’nde alet, cihaz ve personel eksiklikleri giderilerek onarım çalışmaları sona erdirildikten sonra yatak sayısı 30’a çıkarılmak şartıyla, kardiyoloji servisi koroner angiografi labaratuvarı kurulması kararlaştırılıyor. Çalışmalar bu doğrultuda devam ederken Yönetim Kurulu’nun 11.1.1996 tarih ve 162 sayılı kararına göre, Okmeydanı Eğitim Hastanesi için angiografi cihazı satın alınması uygun görülüyor ve cihazın Simko Firması aracılığıyla Siemens firmasından satın alınması Yönetim Kurulu’nun 11.4.1997 tarih ve 1800 sayılı kararıyla onaylanıyor. Angiografi cihazının alımı amacıyla 2.120.000 Alman Markı üzerinden akreditif açılıyor ve Almanya’dan sevk edilen cihaz 5.9.1997 tarihinde Okmeydanı Eğitim Hastanesi’ne teslim ediliyor.

BİR TÜRLÜ FAALİYETE GEÇİRİLEMİYOR

Ancak Okmeydanı Eğitim Hastanesi’nin fiziki yapısı ve personel kapasitesi müsait olmadığından ve ortaya çıkabilecek muhtemel komplikasyon ve durumlara ilişkin tamamlayıcı olanaklar bulunmadığından, angiografi cihazı 35 parça halinde, kapalı sandıklar halinde, açılmadan muhafaza edilmeye başlanıyor. İstanbul Okmeydanı Eğitim Hastanesi’ne monte edilemeyen cihaz, başka bir hastaneye monte ediliyor, ancak burada da faaliyete geçirilemiyor.

BYDK SORUŞTURMA AÇILMASINI İSTİYOR

Daha sonra bu cihazın Okmeydanı Eğitim Hastanesi’ne monte edilemeyeceği anlaşıldığından, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi’ne montajı yapılıyor ancak kullanıma ilişkin noksanlıklar giderilemediğinden, cihaz burada da faaliyete geçirilemiyor. Ve cihaz kullanılmadan demode hale geliyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, Kılçdaroğlu ve diğer ilgililer hakkında soruşturma açılması isteniyor. (BYDK tarafından hazırlanan SSK’nın 1997 yılı faaliyetleri ile ilgili raporun 129 ve 130. sayfaları)

CHP’NİN BANKASINA KIYAK

Yine BYDK Raporu’na göre, Kılıçdaroğlu, Kamu Haznedarlığı tebliğine aykırı olarak SSK’nın parasını CHP’nin ortağı olduğu İş Bankası’nda vadesiz mevduata yatırarak, bu bankaya kâr sağlarken, Kurum’u zarara uğratmış. Rapora göre, sadece 1997 yılında bu yolla İş Bankası’na geçilen kıyak miktarı 28 trilyon lira.

BYDK Raporu’nda, Kamu Haznedarlığı tebliği çerçevesinde, SSK’nın kamu bankalarında vadesiz mevduatta para tutmasına izin verildiği, ancak özel bankalarda vadesiz mevduatta para tutmasına izin verilmediği anlatılarak, özel bankalarda para tutabilmek için, bankalarla protokol imzalanması ve protokol çerçevesinde “vadesiz mevduat faizi + 20 puan üzerinden faiz alınması” şartına bağlandığı ancak İş Bankası’nda tutulan paraların vadesiz mevduatta tutulduğu, özel bankalardan alınan faizin İş Bankası’ndan alınmadığı, bu yolla SSK’nın zarara uğratıldığı belirtiliyor.

Raporun 163. sayfasında yer alan tabloya göre, 1997 yılında SSK’nın özel bankalardaki 37,2 trilyon lirasının 7,6 trilyonunun İş Bankası’nda olduğu görülüyor. Yani özel bankalardaki mevduatın yüzde 20’si hiçbir faiz alınmadan İş Bankası’nda vadesiz mevduata yatırılmış. Dolayısıyla sadece 1997 yılında SSK’nın faiz kaybı veya İş Bankası’na geçilen kıyak miktarı 28 trilyon lira. (Raporun 163, 164, 165 ve 166. sayfaları)

DAHA SONRA İŞ BANKASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLDU

BYDK Raporu’na göre SSK Genel Müdürlüğü döneminde bu şekilde CHP’nin ortağı olduğu İş Bankası’na kâr sağlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 1999’da bu görevinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra CHP kontenjanından bu bankanın Yönetim Kurulu üyeliğine atanmış olması dikkat çekiyor

Yeniakit

Bu haberler de ilginizi çekebilir