• DOLAR 32.581
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2486.686
  • ...
KUR`AN`A YAŞ ENGELİ KALKSIN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ÖNCEKİ KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ Ancak bu konuda  daha önceden alınmış bir karar bulunduğunu belirten Görmez, “Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Alınan karar anayasal bir karar değildir. Bu bir yorumdur” dedi Görmez,
anayasanın 24. maddesinde, küçük çocukların, velilerinin iznine bağlı olarak her türlü dinî eğitimi alabileceğinin öngörüldüğünü hatırlattı.
 
KUR’ÂN’A YAŞ ENGELİ KALKSIN
 
Dİyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak camilerde açılan yaz Kur’ân kurslarına katılabilmek için ilköğretim 5. sınıfı bitirme şartı aranmasıyla ilgili ‘’Bu yasak aslında Anayasaya da aykırıdır’’ dedi. Manisa Müftülüğünü ziyaretin gazetecilerin sorularını cevaplandıran Görmez, ‘’yaz Kur’ân kurslarına katılabilmek için ilköğretim 5. sınıfı bitirme şartı arandığının’’ belirtilmesi üzerine, Anayasanın 24. maddesinin küçük çocukların, velilerinin iznine bağlı olarak her türlü dini eğitimi alabileceğini öngördüğünü belirtti. 
 
Görmez, şunları söyledi: ‘’Açıkça ifade edeyim, bu yasak aslında anayasaya da aykırıdır. Bu din eğitimini sıradan bir yerde değil, Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın personelleri tarafından vermemiz söz konusu. Kısa süre içinde bu yanlışlıktan vazgeçileceğini bekliyoruz.
 
Konuyla ilgili hazırlıklarımız var ancak tabii ki, daha önceden alınmış bir karar var. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Alınan karar Anayasal bir karar değildir.
Bu bir yorumdur’’ diye konuştu. Bulgaristan’daki baş müftülük sorununun, beklentileri doğrultusunda çözüldüğünü kaydeden Görmez, şöyle konuştu:
‘’Komşumuz Bulgaristan, demokrasiye geçtikten sonra, daha önce tarihten gelen ve uluslararası sözleşmelerin gereği olarak orada yaşayan Müslüman azınlığın kendi baş müftülerini kendilerinin seçmesi ile ilgili, bir kurala bağlı olarak seçimleri yapmaya başladık. Fakat maalesef, yaklaşık 15 yıldır azınlığın kendisinin seçtiği baş müftü mahkeme tarafından kabul görmedi. Özellikle bir başka müftü adayı, başka bir salonda bir seçim yaparak, maalesef kendisini tescil ettirme yoluna gitti.
Tabii ki, özellikle Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız için kabul edilemezdi. Çünkü baş müftülük orada sadece bir din hizmeti yürütmüyor, aynı zamanda onların kendi kimlikleri ile birlikte yaşamalarını sağlayan çok önemli bir kurumdur. Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti de Bulgaristan hükümeti ile görüşmelerde bulunarak bu sorunun çözümünü istedi. Bundan bir hafta, önce temyiz mahkemesi son yapılan baş müftülük seçimini tescil ederek, diğer bütün üst mahkemelerin de yolunu kapatmak suretiyle, Müslüman azınlığın kendi baş müftüsünü seçme hakkını kendilerine iade etmiş bulunuyor. Bulgaristan Hükümetini bu yanlışlıktan vazgeçtiği için kutluyorum, sizlerin aracılığıyla başkanlık olarak teşekkürlerimi bildiriyorum.’’

Yeniasya

Bu haberler de ilginizi çekebilir