• DOLAR 32.567
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2417.02
  • ...
İstanbul`un taşı ve toprağının ardından `gazı` da altın oldu. Türkiye`nin 20 dev enerji şirketi, İstanbul`un gaz tüketimini karşılayan Batı Hattı`nın gazını almak için Rus şirketi Gazprom`a teklif sundu. Rus şirket ise tekliflerin büyük kısmına cevap bile vermezken, şirketler 10 Ağustos`a kadar anlaşma yapmak için Gazprom yöneticilerini ikna etmenin yollarını arıyor.
Türkiye`nin ilk gaz alım anlaşması olan Batı Hattı`nın süresi 2012`nin ilk yarısında doldu. Hükümet, 2011 sonunda aldığı bir kararla Batı Hattı`ndan Botaş`ın gaz alımını durdurunken, hattın gazını özel sektörün alabileceğini bildirdi. Bu süreçte, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) dolaylı olarak ihaleye çıktı.

İhaleye başvuruda son gün 10 Ağustos

Star gazetesinden Hüseyin Özay`ın haberine göre; ihalenin başvuru süresi 10 Ağustos`ta doluyor. Hattan gaz almak isteyen şirketlerin bu tarihe kadar EPDK`ya başvurması gerekiyor. Ancak başvuruda bulunan şirketlerden, Gazprom ile `gaz alım satımı` konusunda bir anlaşma yapmaları şartı aranıyor. Söz konusu anlaşma, başvuru ile birlikte EPDK`ya sunulacak. Başvuru süresinin dolmasına kısa süre kala, Türkiye`den, Gazprom`a Batı Hattı`nın gazını almak için 20 şirketin başvuruda bulunduğu bildirildi. Gazprom`un ise bir çok şirketin yazısına cevap bile vermediği belirtildi.

ELEKTRİK İHALELERİNE DE KATILDILAR

Kulislerde, Gazprom`a gaz alım konusunda başvuruda bulunan şirketler arasında `enerji dağıtım ihalelerine` katılan tüm şirketlerin bulunduğu konuşuluyor. Yetkililer, Gazprom taleplerine onay vermediği için şirketlerin başvurularını gizlediğini bildirdiler. Öte yandan yerli ve yabancı bir çok enerji devinin iştahını kabartan Batı Hattı`ndan yıllık 6 milyar metreküplük gaz alınacak. Gaz özel sektör aracılığı ile tüketicilere satılacak. Söz konusu hattan gelen gazın büyük kısmı ise İstanbul ve çevresindeki abonelere satılacak.

Rekabet, Botaş`a yeni şirket önerdi

Rekabet Kurumu, Botaş`ın nihai tüketicilere yaptığı satışlar için, Botaş`tan hukuki/fonksiyonel ayrıştırılmış bir ticaret şirketi kurulması, kontrat devri yönteminden tamamen vazgeçilerek, miktar devri yöntemine ilişkin çalışmaların başlatılması önerisinde bulunuldu. `Doğalgaz Sektör Araştırması`nı tamamlayan Rekabet Kurumu, özellikle elektrik santrallerine ve serbest tüketicilere yönelik satışlarda gerçek maliyetlerin piyasaya yansımasının sağladığı bir fiyatlandırma mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Enerji şirketi konumuna geçmeli

Araştırmada, Botaş`ın bir doğalgaz şirketi konumundan enerji şirketi konumuna geçişinin sağlanması, dengeleme mekanizmasının etkinleştirilmesi yönünde gerek hukuki gerekse fiziki altyapının tamamlanması, iletim ve dağıtım altyapısı bakımından yatırımların tamamlanması, kesintili, kesintisiz müşteri uygulamalarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gibi öneriler sıralandı.

Sabah