• DOLAR 32.535
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2425.171
  • ...
Ortodokslar, Aksaray`da Kiliseleri Gezdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AKSARAY- Restoresi yapılacak Kızıl Kilise`ye giden Fener Rum Patriği Bartholomeos, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nevşehir`in Gülşehir ilçesinde bulunan Aziz Dimitris Kilisesi`nde pazar ayininin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu mezunu İsviçre Ortodoks Metropoliti İeremias, Rusya Federasyonu Baş Episkoposu Arsenios, Anglikan Kilisesi`nin temsilcisi Peder Janothan, Yunanistan`ın başkenti Atina, Selanik, Rusya, İngiltere ve İsvi çre`nin yanı sıra İstanbul`dan gelen yaklaşık 500 Ortodoks, Aksaray`ın Güzelyurt ilç esine geldi. İlk olarak Yüksek Kilise`ye gelen Ortodokslar burada dua ettiler.

Duanın ardından Yunanistan heyetinin kafile başkanı Yusufidis Kaplanidis yaptığı konuşmada, Yüksek Kilise`nin restore edilmesi için Güzelyurt Belediyesi ile ortak çalışma yaptıkların ı vurgulayarak, "Biz her zaman ferah ile sevgi ile gelelim ve dostlarımızla birkaç gün geçirelim istiyoruz. Güzelyurt Gelveri`de turistik anılar olsun" dedi.


Türkiye`nin dostluğa, sevgiye önem veren bir millet olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş de, "Biz dostluğa, sevgiye önem veren bir milletiz, şüphesiz sizler de öylesiniz. Buradan mübadelede giden Yunanlı dostlarımızla, sizleri gör ünce biz de dedelerimizden, atalarımızdan duyduklarımızı, burada güzel bir şekilde dostlukla ayrıldığınızı, rahatlıkla gittiğinizi ve biz Yunanistan`a gittiğimizde hala ifade edilen güzel sözleri unutmuyoruz. Birbirimize çok yakın iki millet olduğumuz için her zaman dostluğa ilçemiz ve millet olarak açığız" şeklinde konuştu.


Yapılan restore çalışmaları için teşekkür eden Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Güzelyurt`ta tekrar buluşmamız bizim için bir sevinç vesilesidir. Bu davetiniz için, hoşg örünüz için, bu kilisenin restorasyonu için sarf ettiğiniz çabalardan dolayı size bütün Ortodokslar adına teşekkür ederiz. 2004 yılında bu kilisede bir ayin yapmıştık. O zaman çok iyi hatırlıyorum pencere ve kapı yoktu, her taraftan esiyordu ve epey üşüdük. Kilisenin bugünkü durumuna hayrette kalmamak mümkün değil. Onun için sizlere ve mesai arkadaşlarınıza, meclis üyelerine ve bütün Güzelyurt halkına çok çok teşekkür ederiz" dedi.


Daha sonra Güzelyurt ilçesinde Ortodoks mezhebinin kuruluş yeri olarak kabul edilen ve bugün cami olarak kullanılan Aziz Gregorius Kilisesi`ni gezen Fener Rum Patriği Bartholomeos, patrikler ve diğer Ortodoks mezhebi üyeleri yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırken, Rus Çarı tarafından hediye edilen mihrabı da dikkatle incelediler.

Yapılan incelemenin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, cami olarak kullanı lan Aziz Gregorius Kilisesi önünde Yunanistan, Rusya ve İstanbul`dan gelen Ortodokslarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Yine Güzelyurt ilçesinde bulunan Sivişli Kilise`yi gezen Patrik Bartholomeos, burada da incelemeler yapıp bilgi aldı.

Bartholomeos, son olarak restorasyon ihalesi yapılan ve bir hafta içinde restoresi başlayacak olan Kızıl Kilise`de incelemelerde bulundu. Restoreyi yapacak olan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fak ültesi Restorasyon Bölüm Başkanlığı`ndan emekli Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz`dan restore hakkında bilgi alan Bartholomeos, Ağaryılmaz`ın "Yunanlı dostlarımızın cebinde akrep var" sözleri üzerine, "Onlar şimdi perişan durumda" diyince gül üşmeler oldu. Yunanistan Kafilesi Başkanı Yusufidis Kaplanidis ise, "Şimdiye kadar destekleri veriyoruz" dedi.
Gezinin ardından yemek yiyen kafile, daha sonra Aksaray`dan ayrıldı.

İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir