• DOLAR 32.355
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2308.135
  • ...
Kan Tüccarlarının Hedefi İslam Ülkeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Silahların kime karşı kullanılacağı ortada

Kardeşi kardeşe kırdırtarak bölgedeki kanlı politikalarını hayata geçiren Batılı güçler, yeni bir oyunun peşinde. Arap Baharı süreci ile başlayan rüzgarın kendi ülkelerine de sıçramasından endişe eden zengin Körfez Ülkeleri, Batılı ülkelerin korkutmasıyla çareyi silahlanmakta buldu. Hala iç karışıklığın devam ettiği Katar, ile Saddam döneminde işgale uğrayan Kuveyt ABD`den en fazla silah alan ülkelerin başında geliyor. Suudi Arabistan ve Umman`da ABD `den yüklü silah alan ülkeler. Körfez ülkelerine ölümü göstererek sıtmaya razı eden Batılı ülkelerin Körfez ülkelerinde zaten çok sayıda askeri de gücü bulunuyor. Bu silahların kime karşı kullanılacağı ise ortada.

Körfez ülkeleri ABD üssü gibi

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan`da hava üsleri olan ABD`nin, diğer Körfez ülkelerinde de çok sayıda savaş uçağı ve askeri personeli var. ABD donanması, İran`ın artan yaptırımlara misillime olarak Körfez`in girişindeki Hürmüz Boğazı`ndan petrol tankerlerinin geçişini bloke etme tehdidine karşı bölgede Eylül ayında yapılacak mayın tarama faaliyetlerine öncülük etmeyi planlıyor. Bahreyn`deki 5. Donanma tarafından yönetilen Körfez filosunu geliştiren ABD, Körfez`de sürekli iki uçak gemisi bulunduracak.

Körfez ülkeleri, bölgedeki gelişmelerden duydukları rahatsızlığı ABD ve Avrupa`dan silah satın alarak gösteriyor. ABD Savunma Bakanlığı son iki ayda Katar ve Kuveyt gibi Körfez ülkeleri ile toplam 11,3 milyar dolarlık silah satış anlaşmalarını Kongre`nin onayına sundu. Pentagon, Kuveyt`e bölgesel tehditleri bertaraf etmesi ve savunma sistemini geliştirmesi için 60 Patriot füzesi ve füze fırlatma mekanizmaları satışını öngören 4,2 milyar dolarlık bir paketin Kongre`nin onayına sunulduğunu açıkladı. Kuveyt`e helikopter ve insansız hava araçlarından da fırlatılabilen 49 milyon dolarlık 300 Hellfire II füzesi satışını öngören anlaşma da Kongre`ye sunuldu. Pentagon`un komuta merkezlerinden birine evsahipliği yapan Katar ise 24 AH-64D Apache taarruz helikopteri, 12 Blackhawk helikopteri ve 22 Seahawk helikopterinden oluşan 6,6 milyar dolarlık bir destek paketinin onaylanmasını bekliyor.

Hürmüz Boğazı`nın kontrolünü İran ile paylaşan Umman ise F-16 uçakları filosunu güçlendirmek için 55 Sidewinden füzeleri içeren 86 milyon dolarlık paketin onayını bekliyor. Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, geçen yıl ABD ile 80 yeni F-15SA taarruz uçağı, füze, radar uyarı sistemi ve diğer askeri malzemelerden oluşan 60 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Silah satışları, Kongre`nin onayını gerektiriyor. Körfez ülkeleri gibi kilit öneme sahip müttefiklere silah satışları ise Kongre`de herhangi bir muhalefetle karşılaşmadan kabul ediliyor.

ABD, körfez`de sürekli iki uçak gemisi bulunduracak

Washington, Kuveyt`te en az 13.500 asker bulundurmayı ve buradaki gücünü bölge için potansiyel bir çevik kuvvet haline getirmeyi planlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan`da hava üsleri olan ABD`nin, diğer Körfez ülkelerinde de çok sayıda savaş uçağı ve askeri personeli var. ABD donanması, İran`ın artan yaptırımlara misillime olarak Körfez`in girişindeki Hürmüz Boğazı`ndan petrol tankerlerinin geçişini bloke etme tehdidine karşı bölgede Eylül ayında yapılacak mayın tarama faaliyetlerine öncülük etmeyi planlıyor. Bahreyn`deki 5. Donanma tarafından yönetilen Körfez filosunu geliştiren ABD, Körfez`de sürekli iki uçak gemisi bulunduracak.

Avrupa`dan silah alımı da arttı

Körfez ülkelerinin Avrupa`dan silah alımı da yükselişe geçti. Alman hükümeti sözcüsü Georg Streiter, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Katar`ın 200 Leopard II tankı almak istediğini belirtmişti. Alman basın organları, geçen yıl da Suudi Arabistan`ın Leopard tankları almak için anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Suudi Arabistan, Mayıs ayında da 72 Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak için İngiltere ile 3 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. milli gazete

Bu haberler de ilginizi çekebilir