• DOLAR 32.593
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2508.273
  • ...
Sivas`ta Atatürk Büstü Yalan mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte Yeni Akit Gazetesi`nin o haberi ve manşeti

Sivas olaylarını “gerici kalkışma” olarak lanse etmek isteyen kesimlerin “Yobazlar Atatürk heykelini yıkıp yerlerde sürüklediler” iddiasının koca bir yalan olduğu ortaya çıktı. Kongre binası önünde bulunan büstün, 2 Temmuz günü göstericiler tarafından değil, bizzat Sivas Orduevi Müdürü tarafından söktürülüp depoya kaldırıldığı, bir gece sonra anıtın 50 metre ilerisine atıldığı belirtildi.

BİR YALANI DAHA DEŞİFRE EDİYORUZ

2 Temmuz 1993`te Sivas`ta yaşanan ve 37 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda Sivas Kongre Binası önünde bulunan Atatürk büstünün göstericiler tarafından yıkılıp yerlerde sürüklendiği iddia edilmişti. 33 kişiyi idam cezasına çarptıran mahkeme ise büstün tahrip edilmesini, aslında hiç atılmayan “Cumhuriyet Sivas`ta kuruldu Sivas`ta yıkılacak` sloganı ile birlikte değerlendirip, eylemin “laik cumhuriyet rejimini hedef aldığı”nı belirtmişti. “Cumhuriyet Sivas`ta kuruldu Sivas`ta yıkılacak” sloganın atılmadığını belgeleriyle kanıtlayan Akit, Atatürk büstü üzerinden çevrilen dolapları da ortaya koyuyor.

ATATÜRK BÜSTÜ SİVAS ORDUEVİ MÜDÜRÜ TARAFINDAN SÖKTÜRÜLDÜ

Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal, Kongre ve Etnografya Müzesi yanında bulunan büstün göstericiler tarafından yıkılmadığını, olaylardan sonra görüştüğü Sivas Orduevi Müdürü`nün heykelin kendileri tarafından kaldırıldığını söylediğini belirtti. Ünsal Atatürk büstünün tahrip edilmesi ile ilgili şöyle konuştu: “Müzenin önünde bulan 300-400 kilo ağırlığındaki Atatürk büstünü Sivas Orduevi Müdürü söktürüp depoya koydurdu. Müdür olay günü büstün kaidenin üzerinde sabit durmasını sağlayan devasa cıvataları söktürdüğünü, göstericilerin büstü tahrip etmesinin önüne geçmek için, kendi ifadesiyle `Ne olur ne olmaz` diye depoya koydurduğunu söyledi. Bunları söylediği sırada yanımda bir istihbarat görevlisi vardı. Yani devletin istihbarat birimleri de büstün kim tarafından söküldüğünü biliyor.”

KÖTÜ NİYETLE SÖKÜLDÜ

Müdürün bu tavrının iyi niyetle yapılmadığını kaydeden Ünsal, “Ancak burada kötü niyet var. Zarar verilme ihtimaline karşı söktürüldüğü iddia edilen büst gece getirip kaidenin biraz uzağında bir yere atılıyor. Daha sonra da `Gerici yobazlar cumhuriyet karşıtı slogan atıp Atatürk büstünü yerlerde sürüklediler` diye yaygaraya başlıyorlar” dedi.

ORDUEVİ MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASINI SORAN GAZETECİYİ TEHDİT ETTİ

Büstün yıkılıp yerlerde sürüklendiği iddiasının ilk olarak TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu`na ifade vereceği belirtilen Ahmet Karabilgin tarafından ortaya atıldığını belirten Ünsal, Karabilgin`in kendisini bu hususta tehdit etmekten de geri durmadığını söyledi. Ünsal “Bu yalanın en önemli pompalayancısı da hiç şüphesiz Ahmet Karabilgin. Karabilgin`in bu yöndeki açıklaması sonrası Star televizyonu ve diğer basın organları saldırıların cumhuriyete karşı yapılmış olduğu iddiasını dillendirdi. Olaylardan 2 gün sonra 4 Temmuz sabahı Sivas Valiliği`nde yapılan toplantıda Ahmet Karabilgin`e bu olayı sordum. `Vali Bey bakın `Büst yobazlar, gericiler tarafından tahrip edildi. Atatürk büstü yerlerde sürüklendi` diye açıklamalarda bulunup haberler yaptırdınız, ancak Orduevi Müdürü`yle görüştük, büstün kendisi tarafından önlem amaçlı depoya kaldırıldığını söyledi.` Vali bu söz üzerine sinirlenip `Sen ortalığı çok karıştırıyorsun, seni buradan attırırım` diye tehditler savurdu. Ve bu açıklamalarını abartarak devam ettirdi” şeklinde konuştu.

MUHALEFET ŞERHİ: “DÜŞÜRÜLDÜ AMA YERDE HİÇ HASAR YOK, ÇİÇEKLER BİLE EZİLMEMİŞ”

Atatürk büstünün tahrip edilmesi ile ilgili soru işaretlerinin TBMM Araştırma Komisyonu üyelerinin de dikkatini çektiği ifade ediliyor. Komisyonda görev alan eski Maliye Bakanı Abdüllatif Şener`in rapordaki muhalefet şerhinde, 2.5 metrelik kaide üzerinde bulunan 250-300 kilo ağırlığındaki büstün devrildiği alanda hiçbir tahribata neden olmaması manidar bulunuyor. Şerhte “Öte yandan büst 2.5 metrelik bir kaide üzerindedir ve 250-300 kg ağırlığındadır. Böylesine ağır bir büstün, insan boyunun ulaşamayacağı bir yükseklikten düşmesi halinde, karo taşlarla döşeli olan kaldırımın kırılması gerektiği halde, tutanağa ek fotoğraflarda etraftaki çiçeklerde ezilme ve kaldırım taşlarında da kırılma görülmemektedir” ifadeleri kullanılıyor. Şerhte Atatürk büstünün sökülüş ve düşürülüş biçiminin ciddi soru işaretleri taşıdığı vurgulanıyor.

ATATÜRK BÜSTÜ İLE İLGİLİ HİKAYELERİ NEYDİ?

Çağdaş yobazların klişeleştirdiği iddia şöyle: “Saldırganların bir kolu, yeni dikilen `Halk Ozanları Heykeli`ne yöneldi. Heykeli kazma ve balyozla parçalayarak sürüklemeye başladılar. Bu arada, kimi saldırganların dişlerini heykele geçirmeye çalıştığı görülüyordu. Diğer bir grup da, Kongre Müzesi`nin yanında bulunan Atatürk heykeline saldırdı, yere düşürdükleri Atatürk heykelini de sürüklemeye başladılar. Saldırganların sayısı giderek 15 bine yaklaşmıştı. Şeriat istemlerini ve sloganlarını haykırarak etkinlik konuklarının kaldığı Madımak Oteli`ne yöneldiler.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir