• DOLAR 32.331
  • EURO 34.994
  • ALTIN 2297.427
  • ...
Bu Başörtülülerin Burada İşi ne?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ARAS Holding bünyesinde bulunan ARAS Kargo ile ilgili haberlerimiz büyük yankı uyandırdı... Başörtülü çalıştırmamayı prensip edindiğini ortaya koyduğumuz ARAS Kargo`nun mağdur ettiği personelden telefon, faks ve meil yağıyor. Anlatılanlar ve verilen bilgilerde ARAS`ta sadece başörtüsü değil; oruç tutmak ve namaz kılmanın da yasaklandığı ileri sürülüyor. Firmada, Cuma namazına giden personelin tespiti için Cuma günleri sayım yapılması, dışarıdaki personelin cep telefonundan aranması gibi olayların yaşanabildiği de iddialar arasında. ARAS Kargo`nun kurucusu Celal Aras, 2008`de vefat etmişti. Firmanın başında şimdi kızı Evrim Aras bulunuyor. Evrim Aras`ın annesi Meral Aras`ın da, sıkı bir başörtüsü karşıtı olduğu, bir sosyal sorumluluk projesi için ARAS Kargo`ya gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 2 bayanı başörtülü diye kapı dışarı ettiği iddia ediliyor.

ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, bu iddialarla ilgili sorularımızı cevapsız bıraktı.

“BU BAŞÖRTÜLÜLERİN BURADA NE İŞİ VAR”

Büşra Ergülen, 2 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi`nde öğrenci iken, bir sosyal sorumluluk projesi için gittikleri ARAS Kargo`da yaşadıkları olayı şöyle anlattı: “Görüşmeye gittiğimiz konunun içeriği köy okullarına kitap yollamaya dair bir projeydi. Biz de ARAS Kargo`dan taşıma sponsoru olmalarını talep etmiştik. Kurumsal iletişimdeki arkadaşlar ‘Buyurun gelin, görüşelim` dediler. Biz ARAS Kargo`ya 4 arkadaş gittik. Diğer 2 arkadaşımız, açık bayan arkadaşlardı. Biz 2 kişi ise başörtülüydük. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü`nde öğrenciydik o zaman. Kavacık`taki genel müdürlük binasına gittik. Bizi -1`inci kata aldılar toplantı salonuna. Toplantı salonunun camı arka otopark girişine bakıyordu. Biz görüşürken otoparka lüks bir araç girdi. İçinden kilolu bir bayan (Meral Aras`mış, sonradan öğrendik) indi. Bizi dışarıdan gördü. Hemen olduğumuz yere girdi ve ismini vermek istemediğim yetkili bayana bağırmaya başladı. ‘Bunların burda ne işi var? Ne yaptığınızı zannediyorsunuz? Hemen çıksınlar dışarı` dedi. Ardından bizi apar topar dışarı çıkardılar. Getirdiğimiz sunum dosyasını da elimize tutuşturdular. Bu bayanın Meral Aras, yani ARAS Kargo`nun kurucusu Celal Aras`ın eşi olduğunu sonradan öğrendim. Türbanlı olduğumuz için biz Meral Aras tarafından kovulduk binadan. Hatırlamak bile istemediğim bir hadise. Siz haber yapınca size yazdım. Daha fazla bahsetmek bile istemiyorum. İçim acıyor.

EVRİM YİNE GEÇİŞTİRDİ

Başörtülü karşıtlığını ortaya koyduğumuz ARAS Kargo`da personelin namaz kılmaları ve oruç tutmalarının da yasak olduğu ortaya çıkmıştı. Haberlerimizle ilgili ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras`tan yeni bir açıklama geldi. Evrim Aras, ilk açıklamasında, “Firmamız prensibi gereği türbanlı çalıştıramıyoruz” diyen yetkililerini suçlamış, ancak başörtülü personeli olup olmadığı konusundaki sorumuza cevap verememişti.

YİNE GEÇİŞTİRDİ

Başörtülü çalıştırmamayı prensip edindiğini ortaya koyduğumuz ARAS Kargo`nun mağdur ettiği personelden gelen telefon, mail ve fakslarda, ARAS`ta sadece başörtüsü değil; oruç tutmak ve namaz kılmanın da yasaklandığı ileri sürülüyordu. ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, bu iddialarla ilgili olarak da gazetemize şu açıklamayı gönderdi:

“ARAS Kargo İnsan Kaynakları Politikaları doğrultusunda ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetilmez. Bu politikanın karşıtı tüm tavır ve davranışlar şirket esaslarımıza aykırıdır. Konuyla ilgili yapılan haberlerde şirketimizin sahip çıktığı değerler, tam tersi şekilde yansıtılmaktadır. Bu haksız durumun kurumsal ve ticari itibarımızı zedelemesi ihtimaline karşı, yasal yollara müracaat hakkımızı saklı tuttuğumuzu bildiririz.”ARAS`a tepki çığ gibi.

Tesettüre Çağrı Platformu (TESÇAĞ) yazılı bir basın açıklaması yaparak, bazı kendini bilmez özel firmaların, Rabbani öğretiler ile savaşmaya devam ettiğine dikkat çekti. Mehmet Duyu, Diyarbakır`da faaliyet yürüten TESÇAĞ adına yaptığı açıklamada, bazı insanların, kadını özgürlük adı altında çıplaklaştırarak kullanmak istendiğini belirterek, tüm Müslüman bayanları hilekarların hilelerine karşı uyanık olmaya ve tesettürlerinden taviz vermeden örtülerine bürünmeye davet etti.

Son zamanlarda CarrefourSA`nın Kozyatağı şubesinde, örtülü bir bayanın, Kızılay adına çalışmasına rağmen, başörtülü olmasından dolayı kovulma olayına maruz bırakıldığına dikkat çeken Duyu, yaşanan bu hukuksuz uygulamadan dolayı işin sorumlusu olan müdürün bir müeyyideye tabi tutulmasını istedikleri kaydetti.

9 BİN ÇALIŞANDA TEK BİR BAŞÖRTÜLÜ ELEMAN YOK

Duyu, ARAS Kargo Bölge Müdürlüğü`ne iş başvurusunda bulunan bir bayanın, başörtülü olduğu gerekçesiyle işe alınmadığına değinerek, bu firmada 8-9 bin çalışanın olmasına rağmen bir tek başörtülü elemanlarının bulunmadığına vurgu yaptı. Duyu şunları kaydetti: “Son zamanlarda işçi alımını duyuran ARAS Kargo Kayseri Bölge Müdürlüğü`ne Yozgat Yerköy`den bir tesettürlü bacımız müracaatta bulunmuş, ancak başörtülü olduğu müddetçe firmalarında çalışamayacağı cevabıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu yasakları nereden uyduruyorsunuz? Siz kraldan daha mı kralcısınız ki devletin bir çok kurum ve kuruluşlarında başörtülüler çalışmasına rağmen, bir tek başörtülünün çalışmasına tahammül edemiyorsunuz? Sizin bu yaptıklarınızı en üst dereceden kınıyoruz.”

ARAS KARGO ÖZÜR DİLEMELİ

Duyu son olarak, ARAS Kargo`nun, yapılan bu tür yanlışlıklardan bir an önce geri dönmesini, yanlış tavırlardan ötürü Müslüman halktan özür dilemesini talep ederek, aksi halde bu işin peşini bırakmayacaklarını ve Müslüman halkı bu firmalara karşı bilinçlendireceklerini söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir