• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Şanlıurfa, 12 bin yıllık tarihi geçmişi medeniyetlerin doğuş noktası olarak kabul ediliyor. Kentin; başta Göbeklitepe, Balıklıgöl, Hazreti İbrahim ve Hazreti Eyyüp'ün makamları olmak üzere;  Deyr-i Yakup (Yakup Manastırı), Fırfırlı Camii, Selahattin Eyyübi Camii, Küçük Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu Konağı, Rızvaniye Camii ve Medresesi, Urfa Kalesi, Hüseyniye Çarşıları,  Kazzaz Pazarı, Gümrük Hanı, Mevlevihane Camii, Ellisekiz Meydanı, Reji Kilisesi, Harran Kalesi, Harran Höyükleri, Harran Kümbet Evleri, Şuayib Antik Şehri nice güzellikleri gelecek turistleri bekliyor.

Göbeklitepe neden önemli?

12 bin yıllık tarihi ile tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe dünyanın en eski arkeolojik tapınağı olarak kabul ediliyor. Göbeklitepe'de yapılan kazılarda, yerleşik yaşama geçişle ilgili mevcut bilgileri altüst edecek buluntular ortaya çıkmıştı.

Kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Göbeklitepe, adını bölgede bulunan yatır mezardan almaktadır. İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin işbirliği ile hazırlanan "Güneydoğu Anadolu Bölgesi Araştırma Projesi" çerçevesinde gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, İstanbul Üniversitesinden Prehistorya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesinden Prof. Dr. Robert Braıdwood tarafından keşfedilmiştir.

"Turistlere karşı güler yüzlü olun"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı noktasında çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, tarihi hanlar bölgesindeki esnafları ziyaret ederek temizlik, hijyen ve fiyatlar konusunda uyarılarda bulundu.

Özçınar, "2019 Göbeklitepe Yılı dolayısıyla Şanlıurfa'ya bu yıl 2 milyon turist bekliyoruz. Haşimiye Meydanı ve Halil-ür Rahman Bölgesi turist sayısının en yoğun olduğu bölgemizdir. Ekibimizle birlikte esnaflarımızı ziyaret ederek fiyat listeleri, temizlik, hijyen konusunda uyarılarda bulunduk. Şehrimize gelen misafirlerimizin daha hijyenik ortamda ikramda bulunabilmeleri için gerekli tedbirleri almalarını istedik. Ufak eksiklikler vardı ama onları da tamamlayacağız. 2019 yılında turizm anlamında çok güzel bir yıl geçirmiş olacağız. Şanlıurfa bu yıl 2 milyon turist bekliyor. Hemşerilerimizden gelen yabancı misafirlerimize güler yüzlerini eksik etmemelerini temenni ediyoruz. 2019 Urfa'nın yılı olacak." dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)