• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
7 Ay Geçti Sorumlular Yargı Önüne Çıkarılmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Cumhuriyet caddesi Fakiye Teyran parkı önünde yapılan basın açıklamasına DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İHD, ÇHD, TİHV ve bazı siyasi partiler destek verdi.

 

Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Van şube başkanı Ömer Işık okudu. Işık, savaş uçaklarıyla Roboski`de katledilen 34 vatandaşın ölümünün üzerinden 7 ay geçtiğini hatırlatarak, "Bugüne kadar ne vicdanları rahatlatacak bir özür dilendi, ne de sorumluların yargı önüne çıkarılması yönünde bir girişime rastlandı. Bununla kalmadı, "Roboski`ye adalet nöbeti" için köye gitmeye çalışan demokratik kurum ve kuruluşlar engellenmeye çalışıldı. AKP ve Genelkurmay Başkanlığı, katliamı "savaş zayiatı" olarak değerlendirdi ve "yasa dışı bir iş yapıyorlardı" diye geçiştirerek, çoğu 15-20 yaşları arasında 34 gencin öldürülüşünün üzerini örtmeye çalıştı. Dahası sadece adalet özlemi içinde olan, ölen gençlerin ailelerine "kan parası" teklif edilerek, alay edercesine çözüme ilişkin "tazminatlarım ödedik daha ne istiyorsunuz" denildi" ifadelerini kullandı.

 

Bu Olay Yıllardır Hesabı Verilmeyen Katliamların Devamıdır
Hükümetin "kaçakçı" olarak tanımladığı gençlerin ölümünü sıradanlaştırdığını söyleyen Işık, "İsimleri bile yok sayılan bu gençlerin en temel hakkı olan yaşam hakları ellerinden alınmış, sadece "Geçiş yoluydu, eylem istihbaratı vardı" açıklaması gerekçe olarak kamuoyuna sunulmuştur. Oysaki olayın canlı tanıklarının da ifadesi ışığında, o güne kadar bölgede sınır ticareti yapıldığı ve bölgenin geçiş için kullanıldığı bizatihi biliniyordu. Ayrıca olay sonrası hükümet tarafından yapılan açıklamalarda işaret edildiği gibi olay yerinin Irak-Türkiye sınırının üstünde olduğu da biliniyordu" diyerek yaşanan bu olayın yıllardır hesabı verilmeyen katliamların devamından ibaret olduğunu ifade etti.

 

"Yaşananların Bir Katliam Olduğunu Kabul Edin"
Işık, Roboski katliamının AKP hükümetinin Kürt sorununda izlediği askeri çizginin sonuçlarından biri olduğunu belirterek AKP`nin askeri ve siyasi operasyonları sürdürdüğünü, bu ısrardan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Devleti, yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmeye çağıran Işık, sorumlu ve faillerin yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Bu davetimizi daha katliamın gerçekleştiği günün ertesi gün oluşturduğumuz rapor ile de ifade etmiştik, bugün de yineliyoruz. Onlarca yıldır gökyüzünden bomba yağan bu coğrafyada artık daha fazla gözyaşı olmaması için, Roboski`de yaşananları unutmadık, unutturmayacağız, takipçisi olacağız" dedi. (Fırat Arslan/ Sinan Bilici - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir