• DOLAR 32.56
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2431.081
  • ...
`Alevi Ailelerle Hiç Problemimiz Yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MALATYA -  Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Ramazan davulcusuyla bir Alevi aile arasında çıkan tartışmanın mezhep kavgası şeklinde yansıtılması, beldede yaşayanları da huzursuz etti. 6 bin nüfuslu beldede yaklaşık bin 500’e yakın Alevi vatandaşın yaşadığına dikkat çeken belde sakinleri, yıllardır kardeşçe yaşayan kasaba sakinlerinin bu tartışmayla arasının açılmamasını istiyor.

Beldede yaşayan Alevi vatandaşlar da durumdan rahatsızlığını dile getiriyor. Tartışmayı, 3 yıl önce Adıyaman’dan beldeye gelen Evli ailesinin kışkırtmasının etkili olduğuna dikkat çeken belde halkı, ailenin kasabaya geldiği günden bu yana bıçaklama, hırsızlık, kavga gibi olaylarla gündeme geldiğini anlatıyor.

CHP Sürgü Gençlik Kolları Başkanı Serdar Tokgöz, Sürgü`nün anıldığı gibi bir yer olmadığına işaret ederek, beldenin yollarının açık olmadığı yönünde basına yansıyan bilgilerin doğru olmadığını belirtti. Tokgöz, olayların hem basın tarafından hem de bazı çevreler tarafından farklı yönlere çekildiğini iddia etti. Alevi olan Hasan Bayram da 60 senedir Sürgü’de yaşadığını, daha önce burada böyle bir tartışmanın yaşanmadığını ifade etti.

85 yaşındaki Alevi vatandaşlardan Hasan Erbasan ise tartışmanın, saldırıya uğradığı iddia edilen Evli ailesinin davranışlarından çıktığını belirtti. Erbasan, “Ben burada doğdum. Hiç bugüne kadar böyle bir olay yaşanmamıştı. Olay bir yaramaz adam (Evli ailesi) nedeniyle çıktı. Sürgü halkından biz çok razıyız. Bugüne kadar böyle bir dedikodu çıkmamıştır. Sürgü’nün insanı bize hiç bugüne kadar ‘Niye oruç tutmadınız’ dememiştir. Biz Aleviyiz ve yıllarca burada rahat yaşadık.” dedi. Kardeşi İbrahim Erbasan ise şimdiye kadar böyle bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını söyledi.

Sünni vatandaşlardan Celal Avcı da beldede hiç kimseye dini inançları için baskı yapılmadığına vurgu yaptı. Avcı, şöyle dedi: “Bizim burada hiç kimseye ‘oruç tutacaksın’ diye baskı yapan yoktur. Ben kıraathane işletiyorum. Ramazan`da çay isteyene veriyorum. Kim olursa olsun hiç kimse oruç nedeniyle hesaba çekilmiyor, zorlanmıyor. Beldede lokantalar Ramazan’da açık. Tartışma, bu ailenin, davulcuyla kavgası sırasında söylediği sözler nedeniyle çıktı. Sahurda bizi uyandıracak davulcuyu adam dövdü.”

"ALEVİ AİLELERLE BUGÜNE KADAR HİÇBİR PROBLEM YAŞAMADIK"

Beldenin yaşlılarından Hacı Mehmet Kılıç (92) da Alevi ailelerle bugüne kadar hiçbir problem yaşamadıklarına dikkat çekti. Karşılıklı komşuluk ilişkilerinde bulunduklarını anlatan Kılıç, “Alevilerle hep iç içe yaşadık. Kız alıp verdik. Alevilik-Sünnilik gibi bir kavgamız hiç olmadı. Burada küçük bir tartışma büyüdü. Bunun daha ileri taşınması doğru değil. Kardeşiz, aramızda hiçbir sorun yok. 60–70 yıldır bizim beldemizde yaşayan Alevi ailelerle aynı sofraları paylaştık. Birbirimizle çok güzel diyalog içinde olduk. Ancak bu aile geldiği günlerden bu yana birkaç vukuata karıştı.” diye konuştu.

Beldede kıraathane işleten Alevi vatandaşlardan Erdal Özdemir de inançları nedeniyle hiçbir baskı görmediğini ifade etti. Özdemir, “Alevi-Sünni tartışması hiçbir zaman olmadı. Bugün bir ailenin hatası yüzünden bu olay buralara geldi. Onların Sürgü ile alakası yok. Biz Aleviler, yıllardır burada Sünnilerle birlikte yaşıyoruz. Ben burada bir kahve işletiyorum. Kardeş gibi yaşıyoruz. Birbirimize kirvelik yaptık. Hiçbir zaman böyle bir dava olmadı. Bir kişinin pisliği nedeniyle olay tüm beldeye mal edildi. Ramazan`da kıraathanelerin kapatılması gibi bir konu söz konusu değildir. İsteyen oruç tutuyor, isteyen tutmayabiliyor. Kimse kimseye baskı yapmıyor. Benim dedem buraya gelmiş. Bizler burada büyüdük. Belki Alevi-Sünni kardeşliğinin en güzel yaşandığı yerlerden birisi burasıdır. Bugüne kadar böyle bir olay çıkmadı. ‘Bugün davulunuzu susturduk, yarın ezanınızı susturacağız’ lafı söylenmemeliydi. Böyle bir söz kullanılamaz.“ ifadelerini kullandı.

Zafer Bilgin isimli vatandaş ise “Daha önce Sürgü’de böyle bir tartışma hiç olmadı. Bu aile buraya geldiği günden bu yana hep olaya karıştı. Aynı aile, bundan 3 sene önce bir davulcumuzu dövdüler. Geçen yıl yine bir davulcu dayak yedi. Onun da kimse peşine düşmedi. Bu yıl yine aynı aile davulcuyu dövünce tepki oluştu. Ailenin vukuatı çok. Bir hırsızlık olayına karıştıkları belirlendi. Kimse bir şey demedi. Önceki yıl bir kişiyi bıçakladılar. Onda yine böyle bir tepki oluşmadı. Ancak son olay ve ortada dolaşan ifadeler halkı kışkırttı.“ dedi.

Murat Erkman isimli genç de "Ailemiz 45 yıldır burada yaşıyor. Bu zamana kadar hiçbir sıkıntımız olmadı. Bu köyün ekmeğini yedik. Yıllardır bize ‘oruç tutuyorsunuz tutmuyorsunuz’ diyen olmadı." şeklinde konuştu.

CİHAN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir