• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...
Batman Barajı`nda İnceleme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Batman ve çevresindeki önemli yeraltı ve yerüstü zenginlikleri incelemeye devam ediyor. Kentin en önemli su deposu durumundaki Batman Çayı üzerinde taşkın önleme ve enerji üretmek amacıyla DSİ tarafından inşa edilmiş olan Batman Barajında incelemelerde bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Eren, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. M.Tahir Nalbantçılar, Yrd. Doç. Dr. H. Alim Baran, Yrd. Doç. Dr. Salih Dinç, Yrd. Doç. Dr. Sema Tetiker ile DSİ yetkililerinden Jeoloji Mühendisi Süleyman Tekin`in katıldığı teknik incelemelerde, Batman Barajının özellikleri ve önemi hakkında detaylı olarak bilgi alındı.

Kaya gövde dolgu tipinde olduğu belirtilen Batman Barajının akarsu yatağından yüksekliğinin 85 metre, normal su kotunda göl hacminin 1175 hm³, normal su kotunda gölalanı 49,25 km² olduğu belirtildi.

Batman Barajı`nın 37.744 hektarlık bir alana sulama hizmeti verirken, 198 MW güç ile de yıllık 483 GWh`lik elektrik enerjisi de ürettiği kaydedildi.

Baraj alanında sürdürülen teknik incelemelerde baraj sahasının jeolojisi ve jeoteknik özellikleri hakkında bilgi alınırken; Baraj gövdesinde, barajın dolu savak kesiminde, baraj gövdesinin oturtulduğu alanın jeolojik yapısı, barajın mansabı ve membası ile sulama kanalları yerinde görüldü. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir