• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2499.242
  • ...
Mursi ve Heniyye Arasında Beklenen Görüşme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yine devrik rejim tarafından nezih bir seçimle iş başına geldiği halde dışlanan Hamas hareketi ve Gazze’deki meşru hükümetin Başbakanı Heniyye ilk kez Kahire’deki Cumhurbaşkanı sarayına giriyor.

Başbakan Heniyye Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin misafiri. Kendisiyle Filistin davasını konuşacak. Mursi daha önce Mahmut Abbas ardından Halid Meşal ile görüşmüştü. Mursi Başbakan Heniyye’yi de kabul ederek Filistin’de ve özellikle Gazze’de olup bitenleri birinci ağızdan dinleyecek ve görüşme üçgeni tamamlanmış olacak. Gazze baş gündem maddesi. Çünkü Gazze Mısır’ı baba, anne ve sıcak kucak olarak görüyor. Kuşatma altında bulunan ve yaşamı zehire çevrilen Gazze, sadece işgale, teslimiyete ve zorbalığa hayır deyip direndiği ve halkının onurunu korumaya çalıştığı için bu kötü muameleyi görüyor. Gazze’de diğer Filistin toprakları gibi işgal altında. Ancak iradesi özgür. Başında kendisini yöneten ne işgalci ne de onun takipçisi var. Alınan kararlar halkın maslahatınadır. Gazze, Filistin halkını savunmak, onuruyla yaşamasını temin etmek ve hakkını savunmak için direnişten başka seçeneğin olmadığına inanıyor ve bunu ortaya koyuyor. İşgalciyle konuşulacak tek dilin de bu olduğunu söylüyor ve savunuyor.

Cumhurbaşkanı Mursi genelde Filistin’de özelde ise düşmanın, kuşatma, saldırı, tehdit ve tahrikleriyle boğazını sıktığı Gazze’de olup bitenleri pür dikkat dinleyecektir. Siyonist işgal yönetiminin bazı Arap rejimlerinden de istifade ederek ve onlardan yardım alarak Filistin halkını teslimiyete zorlamak için başvurduğu bütün planlar Gazze’de başarısız oldu. Buradaki halk her şeye rağmen düşmana direndi. Düşmana karşı koymanın faturasını çok ağır ödedi. Onlarca şehit, yüzlerce yaralı, yıkım ve kuşatma bunlardan sadece bazılarıdır. Fakat onurlu yaşamı seven Gazze halkı düşmana karşı koymaya devam etti, direndi ve diktatörleri bir bir indiren Arap halklarına örnek oldu.

Gazze halkı Heniyye aracılığıyla Mısır’da meydana gelen Tahrir Meydanı Devriminin lideri Muhammed Mursi’ye sorunlarını aktaracak. Mursi, Gazze’nin işgale karşı direnişinin, kendi halkının hak ve hukukunu savunmasının bedelini kuşatmayla ödemesini asla kabul etmeyecektir. Mursi, Tahrir Meydanında ‘Halk Filistin’in kurtarılmasını istiyor” diye haykıran bir halkın lisanı halidir. Heniyye kuşatmanın yanında Filistin uzlaşısı, Mısır-Filistin ilişkileri ve ticari bazı dosyaları da gündeme getirecek.

Mursi Heniyye’yi dinleyecek, Heniyye de Gazze halkının yaşadığı dramın boyutunu bilen Mısır’ın yeni liderlik kadrosuna Gazze’deki sorunları bir bir anlatacak. Mısır liderleri Heniyye’yi asla boş çevirmeyecektir. Çünkü Mısır asla Filistin’den ve Gazze’den vazgeçmeyecektir. Filistin ve Gazze Mısır’ın güney bölgesinin güvenliği için önemli bir kapıdır. Buradaki güvenlik onun da güvenliğidir. Diğer taraftan Heniyye’nin anlatacağı şeyler, seçimlerden önce ve seçimden sonra açıklamalarda bulunan Mursi’ye yabancı konular değildir kuşkusuz.

Gazze halkının umutları ve beklentileri büyük ama bunlar imkânsız değil. Onların beklentileri Mısır’a karşı duydukları sevgi ve saygı oranındadır.

Mısır liderinin iç sorunlarla boğuştuğunu, sorunların omuzlarında ağırlık yaptığını, kritik dosyaların kendisini beklediğini, sırtındaki ağır mirasın büyük çabalar istediğini bilen ve farkında olan Gazze halkı Mısır’ın güvenliği için Gazze’nin Mısır’ın öncelikli sorunları içinde yer aldığını düşünüyor.

Mursi ile yapılan görüşmenin Gazze kuşatmasını kaldıracak pratik adımlara zemin hazırlamasını umuyoruz. Kuşatma Mısır iradesiyle kırılırsa, işlerin yoluna gireceğinin işaretini almış oluruz. Bu kırma işi Mısır’a fazla yük getirmeyecektir. Tersine zikzaklar çizmesine rağmen bu adım Mısır için parlak bir sahife olacaktır.

Mustafa Es-Savvaf

filistinhaber

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir