• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Bulgaristan`daki Bu Camide Günde 5 Kez Mukabele Yapılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mahalle camisinde saat 10’da ilk önce Kur’an ziyafetini evde oturan emekli kadınlar açıyor. Öğle namazı öncesi yine bir grup çalışan bayan ve ikindiden sonra yine çalışan bayan grubu, daha sonra çocuklar ve erkekler mukabeleyi devam ettiriyor. Bu şekilde küçük mahallede ay boyunca 5 hatim indiriliyor. Akşamları istisnalar dışında iftar evde yapılıyor, yatsı ezanı okunduğunda ise herkes teravihe koşuyor ve bir anda cami doluyor.

Cami imamı Hafız Hasan Tevfikov, yaklaşık 20 çocuk okutuyor. Kur’anı Kerim’i ikmal edenler için Ramazan’da hatim törenleri düzenleniyor. Tevfikov, önceden herhangi bir zamanda yapılan törenlerin, son yıllarda Ramazan’da yapılması sebebini şu şekilde açıklıyor: “Hatmeden çocuğun ailesi herkese camide yemek verme adeti var bizde. Mahalledekiler çocuğun hatmini dinledikten sonra sofralara otururlar. Ramazan’da iftar vermek, tüm oruçluların sevabını almak demektir. Bu, Rasulullah`ın (s.a.s.) bir hadisinde vardır. Hatim eden çocuğun ailesi bu töreni Ramazan ayında yaparak tabiri caizse bir taşla iki kuş vurmuş oluyor. Hem hatim sevabı, hem de iftar verme sevabı var. Bu yüzden biz bu hatim törenlerini mübarek ay gelinceye kadar bekletiyoruz."

BU RAMAZAN 3 ÇOCUK HATMEDİYOR

Bu ay, Kur`an-ı Kerim`i hatmeden 3 çocuk var. Bunlardan biri de 6 yaşındaki Nihat Mehmet. Elifba cüzünü 2 yıl önce eline alan Nihat; Kur`an okuyabildiği için mutlu, hatim töreni içinse heyecanlı. Heyecanını “Hata yaparsam bir şey olmaz değil mi?” sözleriyle ortaya koyuyor. Akşam namazı sonrası siyah takke, yelek ve kravatıyla hocasının karşısına oturuyor. Hiç hatasız okuduğu surelerin ardından eller duaya açılıyor. Cemaat, miniğe moral olsun diye kendi aralarında para topluyor. Nihat ise 2 yıl boyunca ders aldığı hocaların ellerini öperek, verdikleri çabaya tam karşılık olmasa da ‘çam sakızı’ birer hediye sunuyor.

Çocuklar, hatimden sonra akaid, siyer, fıkıh gibi dersler almaya devam ediyor. Bir kısmı şehirdeki hafızlık kursuna yazılıyor.

Hatime iştirak eden Madan Belediye Başkanı Fahri Mollaysenov, iki yıl önce onarılan caminin tam kapasiteyle çalıştığını belirtiyor.

Caminini iki yıl önce Avrupa Köyleri Geliştirme Programı’nın desteği ile 6 ay içinde onarıldığına dikkat çeken Mollaysenov, “200 bin levalık (yaklaşık 100 bin Euro) onarım masraflarının yüzde 30’unu cemaat, yüzde 70’ini de Avrupa fonları tarafından karşılandı. Bu sayede bina, duvarlar dışında tamamen yenilendi. Ayrıca çok fonksiyonel olan çatı katını, çocuk bahçesini, ısıtma sistemini yaptık." diye konuşuyor.

Yaklaşık 6 bin nüfusa sahip maden şehri Madan’ın merkez camisinde ise hafızların okuduğu mukabelenin yanı sıra şehirdeki diğer mescitlerde de dahil olmak üzere ramazan aylarında 20’nin üzerinde hatim indiriliyor.

İFTARDA KURU FASULYE VE ETLİ PATATES

Emine Şişkova, akşamki iftara yemekleri hazırlıyor. Aşçı olan Şişkova, 200 kişilik kazanlarda yemek pişiriyor. İftar yemekleri, tamamen bölge halkın damak tadın uygun olan fasulye çorbası ve etli patatesten oluşuyor. 10 yıldan beri her akşam iftar hazırlayan Şişkova, kadir gecesinde 2 bin kişiye yemek yaptığını belirtiyor.

Emine Şişkova, “Herkes ne isterse o yemekleri yapmaya gayret gösteriyorum. Bazıları etli pilav tercih ediyor fakat bu yıl patates revaçta." diyor. Oruçlu iken yemek yapmaya alıştığını aktaran Şişkova, yetiştirecek bir çırak bulamamaktan yakınıyor. “Sıcak ve duman arasında çalışmak zor geliyor insanlara. Onları da anlıyorum, fakat sevabı da ona göre büyük.” diye devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir