• DOLAR 32.56
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2432.082
  • ...
SON DAKİKA
Suriye Halkı Taleplerini Elde Edecektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şubat ayının sonlarında başlayıp Suriye’nin her tarafına yayılan protestolar ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan İstanbul’da yaşayan Suriye yönetimine muhalif isimlerden Doktor Halid Hoca, halkın korku duvarlarını yıktığını bunun için halkın mutlaka taleplerini elde edeceğini belirtti

Suriye yıllarca Baas ve Esad diktatörlükleri altında yaşadıktan sonra, Dera’da başlayan protestolar ülkenin dört bir yanına sıçradı. Suriye halkı reform talepleriyle sokağa dökülüyordu. Ancak rejimin sert tavrı ve yönetimin reforma yanaşmaması Suriye’yi karışık bir çıkmaza sürükledi. Bugün hemen hemen her gün onlarca kişi hayatını kaybediyor. Şehirler kuşatılıp bombardımana tabi tutuluyor. İstanbul’da yaşayan Suriye yönetimine muhalif isimlerden Doktor Halid Hoca bu son gelişmelerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu:

SURİYE SON İKİ GÜNDÜR SAKİN GEÇİYOR

Suriye’nin son durumu hakkında bilgi veren Doktor Halid Hoca şunları söyledi: “Suriye, ayaklanma açısından son iki gündür sakin geçiyor. Ancak Humus, Der’a’nın bazı ilçeleri, Hama ve Banyas hala kuşatma altındadır. Özelikle Humus dört ayrı bölgeden ayrılmış ve tankların bombardımanı altındadır. El Cezire haber kanalının verdiği bilgiye göre, tankların çok sayıda cesed bıraktığını açıklıyor. Şehid sayısına gelince insan hakları komitesinin verdiği listeye göre şu anda şehid sayısı 897 dolayında. Bunların yanında 8 binden fazla kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor.”

MUHALİFELER İLE HÜKÜMET GÖRÜŞMEDİ

Hükümet ile muhalifler arasında herhangi bir görüşmenin olmadığını, hükümetin, Hıristiyan kanaat önderlerinden Michel Kilo ve Arif Celile ile görüşmüş olduğunu belirten hoca, “Bu görüşmeyi Buseyna Şaban dile getirmiş ve onlarla Buseyna Şaban’ın kendisi görüşmüş. Tabi bu görüşmenin sonucunun ne olduğunu bilmiyoruz, hiçbir taraf açıklama yapmadı. Bu ikisi muhalefeti temsil etmiyor. Bunlar kanaat önderlerinden ikisidir” dedi.

“HALK TALEPLERİNİ ELDE EDECEKTİR”

Suriye’deki gelişmelerle ilgili öngörüde bulunan Hoca, “Hükümet güç göstererek protestoları bastırmaya çalışıyor. Buna karşın halkın şöyle bir üstünlüğü oldu: Daha önce Suriye halkı ile yönetim arasında korku duvarları örülmüştü. Hükümetin gösterdiği bu sert tavır, halkın korku duvarlarını aşmasına sebep oldu. Bu duvarları aştıktan sonra halk, belki kısa vadede bir suskunluk yaşayabilir. Fakat uzun vadede mutlaka taleplerini elde edecektir” şeklinde konuştu.

BATI YAPTIRIMLARI GENİŞLETEREK KATLİAMI ÖNLEYEBİLİR

Kesinlikle Batı’nın müdahalesinin söz konusu olmadığını, Batı’nın kendisi de bunu dillendirmediğini ancak yaptırım yapmalarının mümkün olduğunu belirten Hoca, “Sonuçta bu katliamları durdurmak adına bir müdahalenin yapılması şarttır. Bu müdahalenin askeri olması şart değildir. Batı en fazla yaptırım yapıp bu yaptırımları genişletebilir. Tabi yapacağı bu yaptırımların Suriyelileri sıkıntıya sokmaması gerekir” diyerek konuya açıklık getirdi.

YÖNETİMİ DEVRALACAK DENEYİMDE LİDERLERİMİZ BULUNUYOR

Suriye’yi Beşar’dan daha iyi yönetebilecek liderlerinin olduğunu belirten Hoca, “Suriye’nin 25 milyonluk nüfusu içinde sadece bir kişinin cumhurbaşkanı ve iktidar olabileceğini varsaymak mümkün değildir. Bu nüfus içerisinde milyonlarca lider vardır. Suriye kendi yapısıyla kültürel ve sosyokültürel yapısıyla çok medeni bir devlettir. İçinde çok sayıda deneyimli şahsiyetler vardır. Bu şahsiyetler hem iktidarı hem de parti kurabilecek deneyime sahiptir. Şu anki Baas Partisi iktidarı döneminde tek partili duruma dönmüşse de daha önce çok partili bir yönetime sahiptir” diyerek konuşmasını sürdürdü.

ESAD VE BAAS PARTİSİ BİZE FAKİRLİK VE YOLSUZLUK BIRAKTI

Son olarak Baas Partisi veya Beşar Esad’ın, Suriye’yi yönettiği söylenemeyeceğini vurgulayan Hoca, “ Bunların döneminde Suriye halkı, fakirlik içinde ve yolsuzluklar içinde yaşıyor. Diğer taraftan kurumsal ve istihbarat olarak da çok zayıf bir devlet haline getirilmiş durumdadır. Baas Partisi’nin bize miras bıraktığı bunlardır.” diyerek konuşmasını sürdüren Hoca, “ 2000 - 2001 yıllarında Beşar Esad reform sözü vererek biraz kapıyı araladı. Bu sırada birçok parti kuruldu. Çok partili döneme girdiğini gören Esad yönetimi, bu partilere ancak altı ay müsamaha gösterdi. Suriye muhalefeti Müslüman kardeşler ve diğer muhalefet Beşar Rejiminden daha açık bir mantaliteye sahiptir. Suriye muhalefeti Müslüman kardeşler olsun, diğer muhalefet olsun, ülkeyi daha iyi yöneteceklerine inanıyoruz.” diyerek sözünü bitirdi.

Mücahid Temel / Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir