• DOLAR 32.392
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.9
  • ...
Mısır Devriminde  Fitne Tehlikesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğer demokratik değişim talep eden Arap devrimlerini çalmaya çalışan veya devrimi amacından saptırmaya çalışan bir dış komplo varsa şu an Mısır’da olan durum bu komplonun mücessem halidir. Biz sadece İmbaba’da Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında meydana gelen dinsel çatışmalardan bahsetmiyoruz, aynı şekilde biz hem içerden ve hem de dışarıdan tam olarak desteklenen karşı devrim girişimlerini de kastediyoruz.

Dinsel fitne Mısır’ı tehdit etmeye başladı. Çünkü o, ulusal birliği parçalayan tek silahtır. Aynı şekilde demokratik devrimi işlevsiz bırakıp daha önce Hüsnü Mübarek ve onun fasid yönetiminin bel kemiğini oluşturan mafya adamlarının teşkil ettiği yönetim dönemindeki gibi belki de daha beter bir şekilde Mısır’ı tekrar ABD ve israil’in güdümüne sokacak tek etkendir.

Evet, en az on iki kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı çatışmalardan ve iki kilisenin yakılmasından sonra Mısır’ın başkentinin en fakir mahallelerinden sayılan İmbaba’ya sükunet tekrar hakim oldu; fakat fitneyi tekrar tutuşturacak olan ateşin alevleri küllerinin altında hala duruyor ve eğer sıkı bir şekilde felakete sebebiyet verecek hedeflerini gerçekleştirmeden engel olunmazsa bunu yakın bir zamanda tekrar körükleyeceklerdir.

Eğer güvenlikteki rehavet devam ederse, güvenlik güçleri vatani görevleri olan ibadethanelerin korunması için tedbir almazsa ve dinsel karşılaşmaların alanının genişlemesini durdurmazsa bunun gibi çok daha fazla kurban verilmesine neden olur. Belki de otuz yıllık süreçten daha kötü neticeler doğurabilir.

****

Mısır devriminin başarısı, şuurlu gençlerin Tahrir Meydanı’nda ısrarlı direnişleri ve Mısır halkının her kesimin onlara yönelmesiyle olmuştur. Bu bütün karşıt güçlerde, baskı ve fesat çetelerine, karanlığın yarasalarına ve statükonun kalınlarında bir şok etkisi yaratmıştır. Bundan kendilerine gelmelerinden sonra devrimi baltalamak ve Mısır halkını paranoyadan kurtaran ve saygınlığını ve hürriyetini kazandıran ve nihayetinde Mısır’a istikamet verip dünyada ve bölgesinde baş aktör haline getiren kazanımlarını elinden almak için komplolar düzenlemeye başladılar.

Dinler arası fitneler eski düzenin ve onun adamlarının Mısır halkını terörize etmek ve mevcut nizamın dışına çıkmamaya zorlamak için ellerindeki en güçlü karttır. Zira eski düzenin adamları; tetikte bekleyen kuvvetler ile dış müdahaleye zemin hazırlayacak iç kargaşayı önleyecek yegane ölçü olan ulusal ittifaktan korkmaktadırlar.

Fakir fukaranın alın terini çalan, onları baskı altında tutup fitne ve fesat odağı olan nizamlarının temel ve sütunlarının sarsılmaya başladığı bir zamanda umutsuzca rejimlerinin ömrünü uzatmak için eski İçişleri Bakanı General Habib Adili’nin geçen senenin başında İskenderiye’deki Kiliseye kanlı bir saldırıyı tertiplediğini ve bunu Filistinli uydurma bir örgütün üzerine attığını biz unutmayacağız ve unutmamız da mümkün değil.

Biz ve bizim gibileri sonradan Müslüman olan Kıpti bir hanımın tutulduğu yalan söylentileri kınıyoruz. Bu söylentinin yalan olduğu apaçık ortadadır. Aynı şekilde bazı Kıpti uçların, Amerika Konsolosluğu önünde, kiliseye gidenleri koruması için Amerika’dan Mısır’a müdahale etmesini isteyen protestocuları kınıyoruz. Bunlar Mısır kimliğine ve vatandaşlıklarına saygı göstermiyorlar. Bu uçların Mısır’da yaşayan, kendi vatandaşlıklarını bilen, bizimle beraber Mısır’ın oluşumunda büyük emekleri geçen ve 25 Ocak’ta devrimi gerçekleştirmek için Müslümanların yanında bulunan milyonlarca Kıpti kardeşi temsil etmiyorlar.

****

Bilerek veya bilmeyerek dış güçlere hizmet eden iki tarafın uçları, bu aşırılıklarını devam etseler bilmelidirler ki, bu yol ülkelerini yıkacak en kestirme yol ve dinsel katliamların önünü açar. Ardından kan emicileri Mısır’ın yeni tarihinde felaketler gerçekleştirecekler. Bu devrim halk devrimidir. Bunun için burada kışkırtarak fitne yapmaktan daha kolay ve fitnenin etkisini yok etmekten daha zor bir durum yoktur. Lübnan’daki kardeşlerden sorun, onlar kandan ve yıkımdan çok dersler çıkardılar. Mısır’da fitne tohumlardan ekmede israil’in rolünü de unutmamak gerekir. Onlar aileler arasında savaş fitili tutuştururlar. Çünkü onlar Mısır devriminden en çok zararla çıkanlardır. israilli yetkililerin bizim aleyhimizde kaç defa konuştuğuna şahid olduk, şöyle diyorlardı: Yeni Mısır, yani devrimden sonraki Mısır stratejik bir düşmana dönüştüğünü söylüyorlar.

Mısır devrimi Mısır’a gerçek rolünü verdi, Filistin konusunda doğru ve gerçek tarafta durmayı kazandırdı. Mısır’ın dışarıdan yardım dilemesine son verdi. Aynı şekilde Araplarda direniş ruhunu kazandırdı. Tabi bunları gören bazı istismarcıların Mısır’ı istismar edip, ona komplolar düzenlediler ki, Benjamin Netanyahu ve Hillary Clinton karşısında diz çöküp zelil olsun.

Onların bu hareketleri bazı uç tarafları doğru yoldan, şehidlerin kanlarıyla, ruhlarıyla ve kahramanlıklarıyla kazdığı yoldan ayırsa da; tahrir meydanında şanlı direniş gösteren kahramanları ayıramazlar.

Yazan: Abdulbari Atvan

Çeviren: Mücahid Temel

Bu haberler de ilginizi çekebilir