• DOLAR 32.524
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2421.756
  • ...
Resmi kurumlarda Başörtüsü artık yasak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın en demokrat ülkelerinden biri sayılan İsviçre’nin Cenevre halkı da “yasakçı” kesildi.

Nüfusunun yüzde 6’sı Müslüman olan 500 bin nüfuslu Cenevre’de Laiklik gerekçe gösterilerek Müslüman kadının başörtü ile resmi hayatta var olma mücadelesi Cenevre kantonunda yaşayan halkın oyları ile yasaklandı.

Cenevre Kantonu Büyük Meclisi, uzun süredir tartışılan devlet ve dinler arasındaki ilişkiyi çerçevelendiren laiklik yasasını geçen yıl nisan ayının son haftasında onaylamıştı.

Değişikliğe karşı çıkan muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile meclis kararı referanduma götürüldü. Referandum da halk yasakçılığa destek verdi.

Cenevre kantonunda yapılan referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre, halkın yüzde 45'i laiklik yasasına karşı oy kullanırken yasağı savunanlar yüzde 55 oy alarak yasakçı ve islam düşmanı uygulamaya resmiyet kazandırdı.

Katılımın yüzde 43 gibi düşük oranda gerçekleştiği referandum Batılıların aslında bizim sandığımız gibi hoşgörülü olmadıklarını da resmiyete döktü.

Bu yasa değişmeli, sonuna kadar savaşacağız

Cenevre Kantonu Büyük Meclisinin kabul ettiği yasanın referanduma taşınmasında büyük rol oynayan emekli öğretmen Bilal Ramazan, yaptığı açıklamada, "Referandumu kıl payı kaybettik ama sonuçtan memnunuz. Bu yasa tamamen İslamofobik bir yasadır. Sonuna kadar savaşacağız." dedi.

"Bu yasanın uygulamaya geçirilmesiyle kendisine dokunulan her bir Müslüman kadının hakkını yasalar çerçevesinde sonuna kadar savunacağız." diyen Ramazan, yasanın iptali için üst mahkemeye gideceklerini belirtti. 

Ramazan, Cenevre kantonu meclisinin demokrasiye ve uluslararası insan hakları hukukuna saygı göstermediğini vurgulayarak, "Cenevre kantonu insanların nasıl giyinip giyinemeyeceğine karar veremez. Bu yasanın değişmesi için her yolu deneyeceğiz." diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir