• DOLAR 32.518
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2432.252
  • ...
Milyonlarca Afgan Açlığın Pençesinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yedi çocuk annesi Zara, akşam yemeği hakkında sorular soran çocuklarına ne söyleyeceğini bilmiyor.

"Onlara babalarının eve gelmesini ve bize ne getirdiğini görmemiz gerektiğini beklemeliyiz diyorum" diye anlatıyor hergün yaşadığı ızdırabı.

Zara, Afgan yetkililer ve yardım kuruluşları göre, son on yıldır kuzey Afganistan`ı vuran en kötü kuraklık nedeniyler yiyecek sıkıntısıyla karşı karşıya olan yaklaşık 2,6 milyon Afgan`dan biri. Zaten savaş halinde olan bir ülkede yoksulluk içinde yaşayan halkın sınırlarını zorlayan kuraklık, Afganistan`ın 34 eyaletinden 14`ünü etkiledi.

Kuyular kurudu. Yüzlerce çocuk yetersiz beslenme nedeniyle tedavi altında. Aileler piyasa fiyatlarının çok altında hayvanlarını satıyor. İnsanlar gıda, su, iş ve bazı durumlarda, bir sığınak bulmak için şehirlere taşınıyorlar.

Afgan hükümeti ve yardım kuruluşları, kar mevsimi gelip de ulaşımı imkansız hale getirmeden önde uzak bölgelere erişmeye çalışıyor. Kuraklıktan en sert etkilenen Belh eyaletinin afet koordinatörü Rahmatullah Zahid, açlıktan ölümler hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu, ama insanların özellikle uzak yerlerde kışı atlatamayabileceğini belirtti.

Zara ve ailesi Mezar-ı Şerif`e taşınarak iş ve aş aramak zorunda kaldı. Büyük şehirlerde yardım ajanslarının dağıttığı yardımlara ulaşma imkanları da var.

BM 14 eyalet için 1 Ekim tarihinden bu yana 142 milyon dolar yardımlık bir çağrısı yayınladı. Şimdiye kadar yaklaşık 49 milyon dolar için söz verildi.

Afgan hükümeti de 40 bin ton buğday, 5 bin ton pirinç, ve 20 bin ton hayvan yemi dağıttı, ancak çok daha fazlasına ihtiyaç var.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir