• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İmam Hatip İyi Bir Tercihtir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün tercih edeceğimiz bir okul, eğitim hayatımızı belirlemekte kesinlikle etkili olacaktır.

Dolayısıyla tercihimizde “titiz” olduğumuz kadar “esnek”de olmak durumundayız.

Bizim bu yaşlarda ilgilerimiz vardır. O ilgilerin yüzde yüz bize ait olduğunu düşünür, üzerine titreriz.

Oysa insanın ilgileri, gördüklerinin, etkilenmelerinin eseridir. Başka şeyler görüp başkalarından etkilenseydik farklı ilgilerimiz olurdu.

Dünyanın dar oludğu çocukluğumuzda neredeyse hepimiz köyümüzün öğretmeni gibi köy öğretmeni olmak isterdik. O, bizim için eğitimin en iyi neticesidir.

Dünyaya açılıp farklı alanlar gördüğümüzde eğitimin farklı neticelerinin olduğunu anladık. Pek çoğumuzun ilgisi de tercihi de değişti.

Hayat, sandığımızdan büyüktür. Bilmediği bir şehre gidenin nasıl bir rehbere ihtiyacı varsa bizim de hayat karmaşasında bir rehbere ihtiyacımız vardır. O rehber Kur’an’dır ve yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de mü’minlerin özelliklerini belirtirken “Onların aralarındaki işleri şura iledir.” (Şura / 38) buyurmaktadır.

Şura, istişare, yani danışma... Müslümanın bir özelliğidir bu.

Sizin ilginiz elbette önemli, sizin tercihiniz elbette dikkate değerdir. Ancak bu yol ayrımında “Benim aklım” deyip “danışma” kriterini ihlâl edersek zarar ederiz.

Siz, bu toplumun, bu ümmetin geleceğisiniz. Sizin kaybetmeniz, sizin zarar etmeniz, bu toplumun, bu ümmetin zarar etmesi anlamına gelir.

Kendi ilgimizi, tercihimizi ortaya koyacağız. Sonra ilgiyi, o tercihi anne-babamızın, çevremizin, öğretmenlerimizin, rehberlik uzmanlarının görüşleri etrafında yeniden şekillendireceğiz. Biz esneklik gösterip bu son şekli benimsersek ondan öncekisi gibi bu da bizim ilgimiz, bizim tercihimiz olur. O eskisine sahiplendiğimiz gibi buna da sahiplenmek durumundayız.

Sizler “Ben Müslümanım arkadaş!” demeyi bildikten sonra, demeyi göze aldıktan sonra Allah’ın izniyle her okul sizindir.

Ama bugünün koşullarında İmam Hatip iyi bir tercihtir.

Bu okul, hem manevi değerler hem sağladığı imkânlar açısından parlak bir geçmişe sahiptir.

İmam Hatip mezunu olmaktan her zaman şükürle söz ettim. İmam Hatib’e kendi isteğimle gitmiştim. İmam Hatib’e isteyerek gelmeyenlerin de mezun olduktan sonra o şükrü ettiklerini gördüm.

İmam Hatib’in önü hep kapatılmaya çalışıldı, onun üzerine oyunlar oynandı. Ama İmam Hatip her seferinde engelleri aştı. Dolayısıyla o, büyüklüğünü, dayanıklılığını kanıtlamış bir okuldur. Büyük bir okula, dayanıklı bir okula gitmek iyidir.

Bununla birlikte önünüzde başka tercihler de vardır. Anadolu Liseleri, Öğretmen Liseleri, Eğitim düzeyi yüksek Endüstri Liseleri, Sağlık Liseleri...

İyi düşüneceğiz. Ama iyi düşünmek yetmez. Aynı zamanda “iyi danışacağız.” Madde kadar manayı da göreceğiz. Yeteneğimizive kuşkusuz puanımızıgözönünde tutacağız.

Sonra ilk tercih hakkımızı kullanacağız. Rabbim, sizler için, bu toplum için, ümmet için hayırlı kılsın.

 Abdulkadir Turan / doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir