• DOLAR 32.501
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2435.481
  • ...
Kalp Ameliyatı Olan Hastalara Sıcaklık Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Sıcak havalar ile ilgili olarak uzmanlar uyarılarına devam ediyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü`nden Op. Dr. İsmail Başyiğit, kalp ameliyatı sonrası için uyarılarda bulunarak sıcak havalarda sıvı kaybının kanın koyulaşmasına neden olduğunu ve bu koyulaşma kanın daha çok pıhtılaşmasına sebebiyet verdiğini belirterek pıhtılaşmanın kalpte tıkanıklıklara neden olduğunu bunun da kalp krizi tehlikesini artırdığını söyledi.

 

Enfeksiyon Riski Daha Yüksek

Özellikle kalp hastaları ve yeni kalp ameliyatı olmuş olan hastaların sıcak havalarda kendilerine daha çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen, Op. Dr. İsmail Başyiğit her kalp hastasının hemen ameliyat olmasının söz konusu olmamakla beraber bazı durumlarda acilen ameliyat gerekebildiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: \"Ameliyata yaz sıcakları engel değildir. Ancak çok acil olmayan hastaların ameliyatı doktor müsaadesi ve kontrolü ile ancak bir iki ay ertelenebilir. Bunun nedeni ise yaz aylarında aşırı sıcak havanın olduğu bölgelerde ameliyat sonrası hastanın rehabilitasyonu daha uzun sürebileceği veenfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu düşüncesidir. Tatbikî bu çok keskin bir sınır değildir, hasta her mevsimde ameliyat edilebilir. Hastanın, sıcak havalarda kendisine daha çok dikkat etmesi ve hekimuyarılarına daha çok uyması şartıyla.\"

 

Başyiğit kalp ameliyatı olan hastaların normal insanlara göre sıcak havalardan daha çabuk etkilendiğini ifade ederek bundan dolayı özellikle sıcak havaların hakim olduğu bölgelerde yaşayan kalp ameliyatı olmuş hastaların günün en sıcak vakitleri olan 11.00 ila 15.00 arası dışarı çıkmamalarını önerdi. Başyiğit, sıvı kaybının daha çok yaşandığı yaz aylarında kalp damar tıkanıklıkları riskini artırdığını, hastaların daha serin ortamlarda bulunmaları sağlıkları açısından önemli olduğunu, açık renkli ve bol giysileri tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Yiyecek ve İçeceklere Dikkat

Kalp ameliyatı olan hastaların yiyecek ve içeceklerine de dikkat etmelidir diyen Başyiğit daha sonra uyarılarına şöyle devam etti: \"Özellikle yaz aylarında daha çok su içip, sulu gıdalar, sebze ve meyve tercih edilmelidir. Hayvansal gıdalardan, hamur işlerinden, yağlı-tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı, hazır paketlenmiş gıdalardan ve gazlı içeceklerden sakınmalıdırlar. Sigara, alkol gibi vücuda zararı olan maddeler kalp hastalarına ve kalp ameliyatı olan hastalara kesinlikle önerilmez. Bu hastaların aynı zamanda sigara içilen ortamlardan da uzakdurmaları gerekmektedir.\"



Hasta Ziyaretleri Kısa Tutulmalı

Hasta ziyaretlerine de değinen Başyiğit, kalp ameliyatı sonrasında hasta taburcu olduktan sonra enfeksiyon riskine karşı ziyaretlerin kısa tutulmasına dikkat çekerek, hatta birinci derece akrabalar dışında hastanın ilk bir hafta içerisinde ziyaret kabul etmemesi gerektiğini ve ziyaretlerde grip-nezle olmuş kişilerin ziyaretleri engellenip olabildiğince ziyarete gelen kişilerle hastanın temasının sınırlı olması gerektiğini söyleyerek uyarılarını bitirdi. (Osman İçli- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir