• DOLAR 32.496
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.391
  • ...
Kürtçe ve Zazaca Öğretmenliğine Yoğun Başvuru
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi`nde, ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulması planlanan Kürtçe ve Zazaca için açılan 140 kişilik kontenjan başvuruları 26 Temmuz 2012 itibarıyla sona erdi.

Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde faaliyet yürüten Zaza Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerine 20`şer tezli yüksek lisans ayrıca her iki bölüme de 50`şer tezsiz yüksek lisans kontenjanın ayrıldığı programlara adeta başvuru akını yaşandı.

Zaza Dili ve Edebiyatı 20 kontenjanlı Tezli Yüksek Lisans Programı`na 98, Zaza Dili ve Edebiyatı 50 kontenjanlı Tezsiz Yüksek Lisans Programı`na ise 192 başvuru yapıldı.

Kürt Dili ve Edebiyatı 20 kontenjanlı Tezli Yüksek Lisans Programı`na 65 ve Kürt Dili ve Edebiyatı 50 kontenjanlı Tezsiz Yüksek Lisans Programı`na ise 154 başvuru yapıldığı öğrenildi.

Dil Puanı Olmayanlar Dil Sınavına Tabi Tutulacak
Toplam 509 başvurunun yapıldığı programlara kabul edilecek adaylar 2 sınavdan geçecek. ÜDS, KPDS, TOEF gibi sınavlardan dil puanı olanlar birinci aşamayı geçecek. Dil puanı olmayanlar ise 30 Temmuz 2012 Pazartesi günü Bingöl Üniversitesi tarafından yapılacak olan dil sınavına girecek. Adaylar tercihlerine göre İngilizce, Almanca ve Arapça seçtikleri dillerde dil sınavına girecek. Bu sınavdan en az 60 puan alanlar Bilim sınavına girmeye hak kazanacak.

6 Ağustosta Bilim Sınavı Yapılacak
Gerekli şartları taşıyan ve 60 dil puanına sahip olan adaylar 6 Ağustos`ta Bingöl Üniversitesi tarafından Zaza ve Kürtçe dillerinde yapılacak olan yazılı Bilim Sınavı`na girecek.

Yaşayan Diller Enstitüsünden Formasyon Belgesi Duyurusu
Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından açılan Zaza Dili ve Edebiyatı Tezsiz Yüksek Lisans Programı ile Kürt Dili ve Edebiyatı Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvurup Formasyon Belgesi olanların, bu belgeyi Yaşayan Diller Enstitüsü Bürosuna teslim etmeleri gerektiği konusunda hatırlatma yapıldı.

Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nusret Bolelli konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, Kürt ile Zazaca dili üzerinde tezli ve tezsiz lisansı yapılması bölge için bir nimet olduğunu ifade ederek "yıllardan beri beklenen ve özlenen bir husustur. Bu konuda emeği geçen herkese ve yetkililere teşekkür ediyoruz" dedi.

(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir