• DOLAR 32.345
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2307.127
  • ...
PYD, Müslüman Kürt Halkına Değil Esed Rejimine Çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ - Özellikle son dönemlerde Suriye`nin Kürdistan bölgesinde yaşanan hadiselerle ilgili olarak Qamışlo`da yaşayan Mamoste Ali ile bir görüşme gerçekleştirdik. Kürtçe yaptığımız röportajı sizin için Türkçeye çevirip aşağıya aldık.

İstedik ki genelde Suriye özel de Qamışlo hakkında sizden biraz bilgi edinelim. Ne yapıyorsunuz orada, Esed, PYD ve Muhalifler tarafında bazı şeyler olmakta. Durum şuanda orada nedir?
Durumumuz yaklaşık 10 ay önceye kadar da iyiydi. Ancak PYD/PKK ve Esed rejimi anlaşınca ve birlikte hareket edince durumumuz kötüye döndü.

Özür dilerim! Ortak olup anlaştılar derken bunun ne şekilde gerçekleştiğini bize söyleyebilir misiniz?
Bu durum sudan daha berraktır, her şey ortadadır ve bilinmektedir. Şimdi deli bir insan soyunduğu zaman herkes onun deli olduğunu bilir. Maharet soyunmadan önce deli olduğunu bilmektedir. Varlıkları bölgede çoktur. Örneğin, Cum`ayê diye Qamışlıya yakın bir yer var, devlet güvenlik güçlerinin bir merkezi vardı, kimlik ve nüfusa bakan bir karakol. Esed güçleri, bu karakolu PYD`ye teslim etti. PYD şuanda bu vazifeyi Esed`in yerine yapmakta ve hükümet onlara silah vermektedir. Bunlar Qamışlı sokaklarında devriye geziyorlar ve kimse onlara karışamıyor. Müslüman biri kalkıp onlara sizin yolunuz eğridir derse onu hapsedip öldürürler.


Kanaatinizce; Esed neden bu şekilde PYD`yi destekliyor?
Kanaatimce; Türkiye Suriye milletine hizmet etti. Suriye milletini barındırdı. Suriye milletini barındırıp zulmü kabul etmeyince ve bu yaptığınız kötülüktür deyince, Esed rejimi de onlara karşı bu kozunu ileri sürdü. Bir kaç gün önce, Ebu Adil denilen bir genç ki Kürdistan Demokrat Gücü`nün başkanıdır. Qamışlıda o genci kaçırdılar. Gözlerini bağlayıp sorguladılar. Mahkemelerini, güvenlik güçlerini kendilerine göre oluşturmuşlar ve devlet onlara hiç bir şekilde karışmamakta. Hatta bizim yanımızda PYD bazı Hıristiyan`lara gelip onlardan para yardımı istemişler. Gelip Arap`ların, Kürdilerin ve Hıristiyan`ların evlerini dolaşıp yardım istiyorlar, ne için sözde yaptıkları şeyler için. Hıristiyan`lardan bazılarının evlerine gitmişler ve yardım istemişler. Hıristiyan`lar, `bizler sizin partinizden değiliz nasıl size para yardımında bulunalım, siz gidin parti mensuplarından yardım isteyin` demişler. Daha sonra bu Hıristiyan`lar gelip devlet güçlerine; birileri gelip bizden zorla para yardımı istiyor diye şikâyette bulunmuşlar. Bunun üzerine kim olduklarını sorduklarında, gelenlerin PYD olduğunu söyleyince, devlet güçleri onlara bizlere yukarıdan emir gelmiş karışamayız demişler.


PYD ve Türkiye devleti arasında düşmanlık olduğundan dolayımı Esed onları destekliyor?
Sadece bundan kaynaklanmıyor. Aralarında fikri bir birliktelik de var. Baasında Aponunda fikri olarak düşünceleri bir. Nusayri ve PYD fikriyatı birbiriyle uyuşmakta. Rusya`da hem onlara, hem de PYD`ye destek vermektedirler. Bu noktada da bir araya gelmekteler. Bir başka onları bir araya getiren şeyde her iki taraf da Müslümanların düşmanıdırlar. Müslüman Kürtler perişandır. Müslüman Kürtler, ben Müslüman`ım diyemiyor. Şimdi camiye gidip şu fakirler için bir yardım toplayalım desek toplayamayız. Bu aileler Humustan, Hama`dan Deyr Ez Zordan kaçmışlar.
Hatta Kürt aileler, Şam`da bulunan yüzlerce Kürt ailesi, nasıl İstanbul`da Kürtler varsa Şam`da da var, işte bu aileler bu zorbalık baş gösterince yurtlarına geri döndüler. Malumdur bunlar dönünce ev yok dört beş aile bir tek eve yerleşiyorlar. Bazılarını okullara yerleştirmişiz orda onlara bakıyoruz. Onlar için yardım toplayamıyoruz. Toplayınca siz halka yardım ediyorsunuz diyorlar. PYD de onlara sahip çıkmıyor. Biz PYD`ye `bakın bu durumda insanlar var` deyince; bizi ilgilendirmez diyorlar, biz devrim yapıyoruz halkımızı Türklerin zulmünden kurtarmalıyız diyorlar. Biz onlara: Türklerle ne işiniz var bakın halkınız burada zulüm altında, bugün devrim ve direniş, perişanlık buradadır diyoruz. Ama dinlemiyorlar. Biz Erdoğan`a ve Türklere karşıyız diyorlar. Bu durum mevcut… Göçmen olmuş bu perişan ailelere bir yardımda da bulunamamaktayız. Hama, Humus ve Dêr`den gelenlere yardımda bulunabiliyoruz, Kızılay`a gidip orda gıda kolileri alabiliyorlar, ama Kürtler gidince onlara: senin nüfusun bu şehir üzerinde o yüzden sana yardımda bulunamayız. İki cihetten Kürtlere zulüm yapılmaktadır. Hem devlet`ten hem kendi milletinden zulüm görmekteler.

PYD`nin şuanda oradaki gücü ne kadardır ve nasıl ortaya çıkıyor?
PYD`nin kuvveti devletledir ve devletten gelmektedir. Devlet, bugün ona silah vermiş, silahlı güçlerinin devriye gezmesine ve bayraklarını çekmesine izin vermiştir. Bunun anlamı odur ki; devlet ona müsamaha göstermektedir. Ama Hama, Humus ya da Şam ve benzeri Suriye`nin her hangi bir yerinde Müslüman bir parti bayrağımı kaldırayım desin yasaktır. Kürt de olsan şayet Lailaheillah Muhammed-un Resulullah derse olmaz. Qasimlo camisinde bir genç, biz camiden çıkarken Allah-u Ekber Allah-u Ekber demişlerdi, PYD onları dövdü.

Denildiğine göre şayet PYD orada güçlenirse orada özerk bir bölge oluşturabilir. Esed Hükümeti böyle bir özerkliği öngörmüyor mu, ya da öngörüp buna rağmen mi destek veriyorlar?
Hayır Mamoste öyle değil. Daha önce Apo`yu Türklere teslim etmeden önce de onlar ve PKK aynıydı ve ortaktılar. Apo`yu teslim ettikten sonra Kürtlerden kimse ben PKK`liyim diyemiyordu. Bazı kimseler alttan iş yapardı ama sen PKK`limisin dediğinde asla ben PKK`li değilim derlerdi. Devlet bunu öğrenmiş ve biliyor Kürd halkı aklı ön planda olan bir millet değil duyguları ön planda olan bir millettir ve bu şekilde onun üzerine hâkimiyet kurmuş. Bugün verdiği yerleri yarın ondan geri alabilir. Hatta onlarla dalga geçiyor ama onlar bunu bilmiyorlar. Devlet için çok pis bir iş yapıyorlar ki bu iş çok pis ve zulümdür ve bu şekilde kendi milletlerini öldürüp ezmekteler.

Yani siz bu hareket Esed`ın elindedir diyorsunuz. Ne zaman isterse dağıtabilir.
Tamamen öyle. Bizim bildiğimiz şey şudur ki, PYD kötü bir iş yürütmekte ve bu yaptıkları Müslüman Kürt halkı için değil Esed rejimi adına ve yararınadır. Her şeyden önce biz Müslüman`ız.

ENKS`nin PYD`ye oranla orada durumu ve gücü nedir?
Bunlar bir süre önce Hewlêr de bir araya gelip bir birlik oluşturdular. Ancak o birlik kar`ın üzerine atılmış temel gibidir. Nasıl ki kar`ın üzerine atılmış temel kar`ın erimesi ile yıkılıyorsa, onların ve PKK`nin de yaptığı birlik de böyle yıkılacaktır. Miş`al Temo bir liderleri idi onu PYD`nin öldürdüğünü söylüyorlar. Nusreddin Berhik Demokrat Parti`nin bir üyesiydi onu PKK`nin öldürdüğünü söylüyorlar. Cemil Ömer ona aynı zaman da Ebu Adil de diyorlar Kürd Demokrat Gücü`nün bir üyesiydi onu alıp götürdüler akıbeti henüz bilinmemekte. Onlarda, korkudan onlarla el sıkıştılar. Ancak bu birlikleri kar`ın üstündedir. Bunu Demokrat`lar, Sağcılar ve Solcular da bilmekte. Şuanda Birlik ve Gelecek Hareketi de PKK ile çatışma halindeler. PKK`ye sen yanlış yapıyorsun, senin yaptığın zulümdür, devlete ve zulme destek çıkıyorsun, Kürdçülük bu değil diyorlar. Bunu internet üzerinde de ve normal açıklamalarında da açıkça söylüyorlar.

Mamoste! Benim öğrenmek istediğim ENKS`nin gücü ne ve halk onları ne kadar desteklemekte? Yani Onlar mı daha güçlü yoksa PKK`mi?
PKK silahları ile daha güçlüdür. Her il ve mekânda bugün PKK silahlı gücü ile daha güçlüdürler.

Barzaniler, o bölgeye Peşmerge göndermedi mi?
Bazı kimselerin geldiği söyleniyor. Bir süre önce devlet ile aralarındaki bir oyun ile bazı yerlerin ele geçirildiği söylenince bu oldu. Hatta Hür Suriye ordusundan bazıları da bu oyuna geldi ve Tılkoçere geldiler ve PKK`nin tuzağına düştüler sonuçta Zahiriye (Kürdçe: Xirabajar) denilen bir köyde onlardan birçok kimse öldürüldü. O köyde yaklaşık dokuz genç öldürüldü, bazı gençler de yaralandı ve bazılarının da yakalayıp zindanlara koydular. Bu da PKK`nin suçu idi. Qamışlı`nın kendisinde dahi Mahsul ofisi var gece oraya gidiyorlar ki onların iki cipini götürsünler Mahsul Ofisini koruyan kişi onları tanımıyor ve Baas Partisinin Şubesine ihbarda bulunuyor. Bunlarda güçlerini topluyorlar geliyorlar ve çatışıyorlar. Bir PKK ve bir Baas mensubu öldürüldü. Bunlar öldürülünce bu olayın üstü kapatıldı. Hatta cenazelerini bile gizli sakladılar. Örneğin bir PKK`li öldürüldüğünde dünyayı ayağa kaldırıyorlar. Ama bu olayın üstünü örttüler. Niye peki? Zira aralarında olan şey yanlışlıkla olmuştu. Öldürülen Kürd`ün ismi Raad idi ve Arab`ında adı Mahmut Selmo idi.

Mamoste ben şunu da size şunu sormak istiyorum; sanki büyük bir heyet aralarında kurup on kişiden oluşan bu heyetin beşi ENKS`den ve beşi PYD`den olduğu ki bunlardan biri de Salih Muslim`dir kuracakları ve idareyi bu heyetin yürüteceği doğrumudur?
Hewlêr ittifakı dedikleri böyle bir ittifak var. Esasta Abdulhakim Beşar ve Salih Muslim`in de içinde olduğu Demokratlar, PKK ve sağcılardan `Ebdulhemid Derviş böyle bir ittifaka vardılar. Ancak ben buna inanmıyorum zira ilk günden beri aralarında ihtilaf vardır. Bir araya gelmezler ve sürekli her iki tarafta arasında çatışma var.

Devam edecektir... (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir