• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Kürtçe Seçmeli Ders Öğretmenliğine Yoğun İlgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Kürtçe öğretmenlerinin eğitimi için ilk sınav bugün Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından 10 ayrı okulda yapılacak. Öğrencilere 10 soru halinde tercüme soruları sorulacak.
 
Kürtçenin okullarda seçmeli ders olarak okutulması için ihtiyaç duyulan öğretmenlerin yetiştirileceği Bingöl ve Mardin`deki üniversitelerdeki sertifika programlarına yoğun talep oldu. Bu iki şehirdeki eğitim programına toplam yaklaşık 3 bin aday başvurdu. Mardin Artuklu Üniversitesindeki 500 kişilik kontenjana 2582 kişi başvururken Bingöl Üniversitesindeki 140 kişilik kontenjana ise 500 kişinin başvurdu.
 
Yapılacak sınavla ilgili olarak başvuru yapan 2582 kişiye üniversitenin konferans salonlarında bilgilendirme toplantıları düzenleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, sınavın Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu ve ÖSYM ayarında bir sınav olacağını söyledi. Sınavları geçenler 1 yıl eğitim görecek, Eylül 2013`te göreve başlayacaklar.
 
Toplantıda bir konuşma yapan Üniversite Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay ise öğrencileri Kürtçe selamlayarak Kürtçe`nin kendi anadili olmadığı için veciz Kürtçe cümleler kurmasının imkanı olmadığını belirterek, Kürtçe`ye hizmet etmenin kendisi için büyük bir onur kaynağı olduğunu söyledi. Üniversitedeki Kürtçe eğitim süreci hakkında bilgi veren Rektör Omay, "Kalbim Kürt Halkı ile Kürtçe ile beraberdir. YÖK`e ilk yaptığımız başvuruda lisans için eğitim izni istemiştik. Bizlere yüksek lisans düzeyinde izin verildiğinde bizler yetmez ama evet diyerek yolumuza devam ettik. İmkanlarımızı Kürtçe`nin hayrı için kullanmaya karar verdik. Belki 17. Yüzyılda Ahmed`e Xaninin Kürtçe`nin gelişmesine katkı yaptığı süreç belki de viraj alarak üniversitemiz aracılığı ile cumhuriyetimizde yeni bir döneme doğru geçiyor. Bu bana üniversite personelimize, akademisyenlerimize büyük bir has veriyor."dedi.
 
Mardin Artuklu Tarih Yazıyor

Öğrencilere sınav hakkında Kürtçe ve Türkçe olarak bilgiler veren Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Kadri Yıldırım, "Bugün itibariyle Mardin Artuklu Üniversitesi yeni bir tarih, tarih de yeni bir Mardin Artuklu Ünivesitesi`ni yazıyor. Değerli öğretmen adaylarıı Kurmancî Mem û Zın yazarı Ehmede Xanî`nin, ilk Zazaca Mevlidin yazarı Melaye Xasî`nin, Saîd-i Nûrsî`nin ve Seyîd Rıza`nın rüyaları Mardin Artuklu Üniversitesinde bugün gerçeğe dönüşmenin ilk adımları atılıyor. Ruhlarının bugün aramızda olduklarına inandığım bu zatların hayalleri Mardin Artuklu Üniversitesi`nde gerçeğe dönüşüyor. Tekçi zihniyetler yüzünden faiziyle birlikte birikmiş borcunu bir seferde ödeme güçlüğü çeken, bu yüzden de bu borcunu taksitlere bağlayan devlet ilk taksitini bugün seçmeli ders olarak Mardin Artuklu Üniversitesinde ödüyor. Bunun son taksiti anadille eğitimdir. Bu son taksitin ödenmesinde de ev sahipliği yapmaya talibiz. Bu ilk taksiti son taksit hatırı için kabul ediyor ve destekliyoruz. Sizlere vereceğimiz eğitim, hazırlayacağımız ders kitapları, bu ders kitaplarını okutmak için eğiteceğimiz siz ve sizsin gibi öğretmen adayları bunun birer altyapı unsurlarıdır. Zira bu altyapı hazırlanmadığı sürece anadille eğitim karan verildiğinde sudan çıkmış balığa dönme ihtimali vardır, uygulamada karışıklık ve kaosların ortaya çıkma tehlikesi vardır, sonuçta da "bakın bu hak verildi ama yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar" türünden beceriksizlik edebiyatının yapılması endişesi vardır. Evet, resmi ve gayr-ı resmi bazı dil enstitüleri, dil vakıf ve dernekleri her türlü baskıya rağmen bazı ürünler vermişlerdir. Bundan dolayı da emekleri kutsaldır. Ancak şu an itibariyle onların veya bizlerin hazırladıkları bu materyal anadille eğitim için denizden bir damladır. Zira anadille eğitim dediğiniz olay, ilköğretimin birinci sınıfından üniversite son sınıfa kadar bütün derslerin o anadille verilmesidir. Elbette fırsat verildiği takdirde Kürt dili bunu kaldıracak kadar zengin ve medenidir. Yapılması gereken şey, geniş bir konsensüs çerçevesinde bunu makul bir takvime bağlamak, resmi destek ve katkılarla bu takvime kadar gerekli alt yapıyı hazırlamaktır. Biz bu konuda köprü görevi görmeye hazırız."dedi.
 
2 Bin 528 Başvuru
500 kişilik bir kontenjan için 2 bin 528 kişi başvurduğunu hatırlatan Yıldırım, "Bunların 243`ü Zaza, öbürleri Kurmancıdır. Başvuru için mezuniyet alanlarının sadece Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ile sınırlı tutulmasına; Üç yılını doldurmamış ALES`ten en az 55 (elli beş) puan şartı aranmasına ve lisans not ortalamasının en az 60 (atmış) olması şartı getirilmesine rağmen başvuru iki bin beş yüzü aşmıştır. Biz bunu her şeyden önce Kürt diline olan aşkınızla ve Mardin Artuklu Üniversitesine duyduğunuz güvenle izah ediyoruz."diye konuştu.
 
Başvuranlar Arasında Türkler ve Araplar da Var

Müracaat eden adaylar içerisinde Türkler ve Arapların da olduğunu dikkat çeken Yıldırım, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu asil karakterlerinden ve medeni cesaretlerinden dolayı kendilerini kutluyorum. Şayet bu vatandaşlarımız ilk 500 içerisine giremezlerse Şubat`ta almayı düşündüğümüz 500 içerisine girmek için gelip yetiştirme kurslarımıza katılsınlar, kendileri için özel müfredat uygulanacak ve her türlü katkı sunulacaktır."
 
Zazaca`yı Unutturmayacağız

Konuşmasında UNESCO`nun Zazaca`nın kaybolma tehlikesi geçirdiğini ortaya çıkardığı bilgisini veren Yıldırım, "Kurmancıyla Zazasıyla biz bize sahip çıkmasını biliriz ve beceririz. Bilindiği gibi UNESCO kaybolma riskiyle karşı karşı olan bazı dilleri listesine almış ve bunlara Zazacayı da dahil etmiştir. Biz diyoruz ki: Artık Zazacayı akademiye taşıyan bir Artuklu Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi vardır. Artık tezlerini Zazaca yazan akademisyen adayı yüksek lisans öğrencilerimiz vardır."ifadelerini kullandı.
 
Türkiye`nin ilk Kürtçe Sınavı

Türkiye tarihinde ilk defa bir resmi kurumda personel alımı için Kürtçe sınav yapıldı. Kürtçenin okullarda seçmeli ders olarak okutulması için ihtiyaç duyulan öğretmenlerin yetiştirileceği Mardin ve Bingöl`deki üniversitelerdeki yüksek lisans programları için bugün Kürtçe sınav yapıldı.
500 aday öğretmen kararı için daha önce Rektörlük binasında bulunan dersliklerde yapılması öngörülen sınav başvuruların beklenenden daha fazla olmasından dolayı Mardin`deki 10 sınav merkezinde yapıldı.
Eğitim programına Mardin`deki 500 kontenjan için 2 bin 528, Bingöl`den ise 140 kontenjan için 500 kişi olmak üzere toplam 3 bin 28 aday başvurdu. Sınav Kürtçenin Kırmancı ve Zaza lehçelerinden yapılacak ve 15-20 cümlelik Türkçe metnin bu lehçelere çevrilmesi istenecek. Sınav değerlendirmesi yüzde 25 cevap yüzde 25 mezuniyet ortalaması yüzde 50 ALES puanı üzerinde değerlendirmeye tabi tutulacak.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, sınavın Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu ve ÖSYM ayarında bir sınav yaptıklarını ifade etti. Mardin`deki 10 sınav merkezinde yapılacak sınavlar için 16 bin TL bütçe ayırdıklarını anlatan Yıldırım, "YÖK merkezi sınav sisteminin standartlarında bir sınav yaptık. Sınav kağıtları kapalı poşetler halinde Sınav başkanlarına teslim edildi. Sınav sonuçlarını 3 günde açıklarız demiştik. Ancak yapılan yoğun başvurudan dolayı bu süre biraz daha sarkabilir."dedi.
 
Bingöl`deki sınav ise yarın yapılacak. Sınavları geçenler 1 yıl eğitim görecek, Eylül 2013`te göreve başlayacaklar.
( İLKHA)
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir