• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
"Türkiye Çin'e baskı yaparak gerekli girişimlerde bulunmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erzincan'da İnsan ve Medeniyet Hareketi tarafından Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik uyguladığı zulmü dikkat çekmek için basın açıklaması düzenlendi.

Terzibaba Camii'de kılınan sabah namazının ardından düzenlenen basın açıklamasını İnsan ve Medeniyet Hareketi Erzincan Başkanı Hasan Çakmak okudu.

Doğu Türkistan'ın 70 yıldır Çin işgali altında yaşayan bir İslam yurdu olduğunu vurgulayan Çakmak,  Doğu Türkistan'ın Filistin, Arakan ve Keşmir gibi zulmün hiçbir zaman eksik olmadığı bir coğrafya olduğunu ifade etti.

Çin'in, işgalin başından bu yana Müslümanların kimliğini yok etmeyi amaçladığını belirten Çakmak, İslam'ın asil mensupları olan Uygur Müslümanlarının inançlarına, kültürlerine ve kimliklerine sahip çıktıları için katliamlara, soykırımlara maruz kaldığını belirtti.

Çakmak, "Daha önceden kültür devrimi altında yaptığı zulümleri yeniden hortlatan komünist dikta yönetimi, bölgeye getirdiği Çinlileri Uygurlularla kardeş ilan ettiğini söyleyerek her eve bir Çinli yerleştirme kararı aldı. 66 yıldır Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan kapalı bir yönetim sistemi altında olduğu için yaşadığı zulümleri dünyaya yeterince duyuramıyor. Baskı altında varoluş mücadelesi veren Uygurlu Müslüman kardeşlerimiz soykırım tehlikesi yaşamaktadır." dedi.

Çin zindanlarında 350 bin Müslümanın bulunduğunun tahmin edildiğini aktaran Çakmak, hapse atılan Uygurlulardan sağlıklı bir haber dahi alabilmenin imkansız hale geldiğini vurguladı.

Çakmak, "Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin gözü ve kulağı Türkiye'dedir. Bunun için Türkiye bir an önce Çin'e baskı yaparak gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Komünist dikta yönetimini, uyguladığı asimilasyon politikalarından vazgeçirmek için gerekli diplomatik adımlar atılmalıdır." İfadelerini kullandı.

Çakmak, "Yeryüzü istikbarının yaptığı zulümlere son vermek için yeniden ümmet bilincini kuşanmalıyız.  Müslümanlar olarak şuna inanıyoruz: Topraklarımızın özgürleşmesi için ancak zihinlerimizdeki ve ruhlarımızdaki prangaları parçalamamızla mümkün olacaktır." diye konuştu.

Basın açıklaması İl Müftüsü Mehmet Emin Çetin'in yaptığı duanın ardından sona erdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir