• DOLAR 32.539
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2488.994
  • ...
AKP`den Kürtçe Eğitime Yeşil Işık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na siyasi partilerin sunduğu taslakların ayrıntıları belli olmaya başladı. AK Parti’nin ‘Temel Hak ve Özgürlükler’ bölümünde eğitime dönük iki önemli değişikliğe yer verildi.

1982 Anayasası’nda 42’nci madde, ‘Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi’ başlığını taşıyor. AK Parti taslağında anayasada yer alan, “Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz. Eğitim ve öğretim hürriyeti, anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz” fıkrasına yer verilmiyor. Böylece, ‘Atatürkçü Eğitim’ anayasadan çıkmış oluyor.

Yine mevcut Anayasada Türkçe dışında bir dille eğitim yapılamayacağına yer veriliyordu. 42’nci maddenin son fıkrası, “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadileri olarak okutulamaz ve öğretilemez” şeklinde. AK Parti ’nin taslağında bu cümleye de yer verilmeyerek Kürtçe eğitimin önü de açılmış oldu. AK Parti taslağı, 9 fıkradan oluşan 42’nci maddeyi kısaltıyor. Eğitim hakkının temel hak ve özgürlükler kapsamında olduğuna vurgu yapılıyor. Mevcut anayasada yer alan “Kimse, eğitim ve öğretim haklarından mahrum bırakılamaz” cümlesine dokunulmuyor. (CNN Türk)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir