• DOLAR 32.585
  • EURO 34.654
  • ALTIN 2528.06
  • ...
Nobel Ödüllü Dört Bilim Adamı İstanbul`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - İstanbul Bilgi Üniversitesi her dört yılda bir düzenlenen bilimsel buluşma "Oyun Teorisi Dünya Kongresi 2012"ye evsahipliği yaptı. Kongreye, 1994 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi John Nash, 2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Eric Maskin, 1994 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Reinhard Selten, 2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Roger Myerson ve çok sayıda Ekonomi ve Uygulamalı Matematik dallarında çalışan bilim insanları katıldı.
 
"GAMES 2012" 22 Temmuz Pazar günü Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış`ın da katıldığı Açılış Töreni ile başladı. 44 ülkeden 800 bilim insanın ağırlandığı kongrede yaklaşık 200 bilimsel oturum, 550`ye yakın sunum ve Nobel Ödüllü John Nash, Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson`ın katıldığı Nobel Paneli gerçekleştirildi.
 
Okulun Her Köşesinde Bir Nobelli…
5 gün süren etkinlik süresince Nobel Ödüllü John Nash, Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson öğrencilerle okulun bahçesinde, panellerde, yemeklerde bir araya gelerek onların tüm sorularını yanıtlayıp sohbet ettiler.
 
Tercih Günlerine Gelenlere John Nash Sürprizi…
Etkinliğin, üniversite tercih günlerine rast gelmesi nedeniyle okula bilgi almaya gelen öğrenciler ve aileler John Nash süprizi ile karşılaştı. Öğrenciler, bölümler hakkında bilgi almaya geldiklerini ama karşılarında John Nash`i görünce çok mutlu olduklarını belirttiler.
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "Uluslararası akademik camiada büyük saygınlığı olan bu kongre 4 yılda bir yapılıyor. En son Northwestern Üniversitesi`nde gerçekleştirilmişti. Matematik ve iktisat alanının zirvesine bu yıl Bilgi Üniversitesi`nin seçilmiş olması bizim için ayrı bir gururdu. Bu alanda şimdiye dek 7-8 tane Nobel ödülü verildi ve bunlardan 4`ü de bu kongre için İstanbul`a geldi." dedi.
 
Oyun Teorisi Nedir?
Oyun teorisi, hem rekabetçi hem de işbirlikçi ortamlarda stratejik etkileşim alanlarını çalışır. Başlangıçta uygulamalı matematik dalında zorlu bir alan olarak geliştirilen Oyun Teorisi, geçen yüzyılın ikinci yarısı itibari ile ekonomi için de esaslı bir araç haline gelmiş; günümüzde Bilgisayar Bilimi, Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimi, Sosyoloji, Nörolojik Bilimler, Felsefe ve Biyoloji gibi çeşitli alanlarda uygulanıyor. Oyun teorisi sahasındaki araştırmaları, eğitim ve uygulamaları desteklemek için 1999 yılında kurulan Oyun Teorisi Cemiyeti, her dört senede bir uluslararası ve geniş katılımlı bir kongre düzenliyor. Bir önceki kongre 2008 yılında Amerika`da Northwestern Üniversitesi`nde düzenlenmiştir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir