• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Çin zulmü Türkiye'de protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam Cami avlusunda sabah namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türkleri için dua etti.

Burada grup adına basın açıklaması yapan İnsan ve Medeniyet Hareketi Kahramanmaraş Başkanı Kemal Kavak, Doğu Türkistan'ın 70 yıldır Çin işgali altında bulunan bir İslam yurdu olduğunu söyledi.
Bursa'da Çin'in Doğu Türkistan'daki zulmü protesto edildi.

BURSA

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine uyguladığı baskıcı politikalar Bursa'da da protesto edildi.

Ulu Cami'de kılınan sabah namazının ardından "Zulme Karşı Duaya Kalk" sloganıyla bir araya gelen ve ellerinde Doğu Türkistan bayrakları bulunan yaklaşık 100 kişilik grup, Çin yönetimine tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Doğu Türkistanlı Abdulhamit Emin, Doğu Türkistan'daki kamplarda 5 milyon kişinin tutuklu bulunduğunu bildirdi.

Grup, açıklamaların ardından yapılan duayla dağıldı.

OSMANİYE

Çin yönetimince Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri, Osmaniye ve Adana'da sabah namazı sonrası protesto edildi.

"Zulme Karşı Duaya Kalk" programı kapsamında Osmaniye'de, Envarü-l Hamit Camisi'nde bir araya gelen İnsan ve Medeniyet Hareketi üyeleri, sabah namazının ardından Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türkleri için dua etti.

Grup sözcüsü Ahmet Caner, yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan'daki Müslümanların bir soykırım tehlikesi içinde yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Kuran okumak yasak, Müslümanların birbirine selam vermesi yasak, dua kitabı ve bayrak bulundurmak yasak, kadınların başörtüsü takması yasak. Bu yasaklara uymayanlar ise en ağır şekilde cezalandırılıyor. Bu da Doğu Türkistan'ı dünyanın en büyük açık hava cezaevine dönüştürüyor."

Dünyanın neresinde olursa olsun işgal edilen toprakların Müslüman toprağı, akan kanın Müslüman kanı olduğuna dikkati çeken Caner, "Bu nedenle yeryüzünde yeniden ümmet bilincini uyandırmalıyız. Şuna inanıyoruz ki Müslüman topraklarının özgürleşmesi için beynimiz ve yüreğimizdeki prangaları kırmamız, beyin ve yüreğimizdeki sınırları ortadan kaldırmalıyız. Doğu Türkistan'daki mesele bizim meselemizdir." dedi.

ADANA

Adana'da da Ulu Cami'de sabah namazının ardından İnsan ve Medeniyet Hareketi üyeleri ile bazı vatandaşlar, Doğu Türkistan'da ve diğer coğrafyalarda zulüm gören Müslümanların kurtulması için dua etti.

Çorba ikram edilmesinin ardından katılımcılar gıyabi cenaze namazı kıldı.

Grup adına açıklama yapan Ali Şimşek, Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine sistematik olarak işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Şimşek, "Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan kapalı bir yönetim sistemi altında olduğu için yaşadığı zulümleri dünyaya yeterince duyuramıyor." dedi.

Dünya Uygur Türkleri Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Abudulwaili Buğrahan da Dışişleri Bakanlığının Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine karşı yapılan insan hakları ihlalleriyle ilgili yayımladığı mesaj için teşekkür etti.

Kaynak, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir