• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
Hür Olmak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Hayatın başından beri insan hürriyeti için mücadele vermiş ve bu uğurda birçok değerini feda etmiştir. Kimi Rabbine yönelip hür olurken kimi hürriyetini ve ruhunu şeytana esir eder. Nefsinin zehirleşmiş balından belki çok yer ama o acı bal hürriyeti kendisine bir zindan hükmünde netice verecektir.

Maddenin yapısını bozduğumuzda nasıl vazifesini yapamıyorsa insan da Rabbinin hür sancağı dışında kulluk yapması durumunda tüm ruhunu ve benliğini esir düşürmüştür nefsine ve şeytana. Kendini özgürleştirmeyen bu şakiler bize nasıl özgürlük verebilir ki?
Korkularımız da böyledir. Allah’ın yanında tüm korkularımızdan emniyette olurken O’ndan uzak olan her şeyden korkar ve emniyette olmamaktadır. Ne ki tüm korkabileceğimiz şeylerin hepsinin ipi yalnızca Allah’ın elindedir. Bu sebepledir ki Allah’a inanan bir kişi dünyaya meydan okur der üstad.
İslam; ayetin ifadesiyle “onlar her sözü dinlerler iyisine uyarlar” evrensel düşünce hürriyetini bahşetmiştir insana. Ne başıboş bırakmış ve ne de tüm iradesini esir almıştır. İnsana vicdan yüklemekte ve onun insanlığını tüm kemalatıyla muhafaza etmektedir.

Nedir insanın özgürlük anlayışı? İnsan aklına gelen her şeyi her topluluk içinde söyleyebilmek gibi bir şey mi sanıyor özgürlüğü? Allah’ın kişiyi sanki zorla ibadete zorladığını düşünen kimse bunu bir özgürlüğe müdahale olarak görürken, kendisi üzerinde hiçbir tasavvur hakkı olmayan kendisi gibi insanlara karşı böyle düşünmemektedir. Çeşitli yasalar koyan bir sistemin kanunlarını özgürlüğe müdahale olarak düşünmemektedir. Allah’a karşı gelir, O’nun cezasından korkmaz ve dahi iradeye müdahaleci olarak lanse etmekte fakat aciz bir sistemin aciz kullarına karşı haşyet duymakta hürriyetim elden gitti dememektedir. Hani nerde hürriyet sevdası asi ruh?

Özgürlük demek istemiyorum buna zira özgür bırakmamıştır insanı Allah. Fakat zaaflarını bilmekte ve ona merhamet edip kurtuluş yolları göstermiştir. Kuyulara düşene kuyuları kapatmamış hemen “işte şöyle kurtulabilirsin” diye telkinler de bulunmuş tövbe yolunu işaret etmiştir. Batıl ise yanlış yapana ancak büyük cezalarla cevap vermiştir. Ya onu rezil etmiştir veyahut özrü karşısında onu kölesi yapmıştır bir daha yapmaması için onun tüm iradesini elinden almıştır…
Allah’ta yok olan yani fenafillah olan öyle bir ulvi dereceye ulaşır ki Rabbimizin “artık onun gören gözü olurum” müjdesine mazhar olur. Bu ne büyük bir müjde ki insanı yeryüzünde fert fert halifesi ilan etmektedir. Tüm güzellikler insanın iradesiyle elde edebileceği şeylerdir. Bu akıl ve irade hürriyeti herkese bahşedilmiştir. Eşyanın hakikati insanların hepsine ayandır. Kiminden gizlenmiş veya kimine çok verilmiş değildir. İşte bundandır ki özgür insanı oluşturmanın tek şartı gerçek bir ilaha ram olmakla mümkündür.
 
HAFTANIN YAZISI
HÜSSAM TURHAN / ANKARA – YAŞ: 29

Bu haberler de ilginizi çekebilir