• DOLAR 32.507
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2430.688
  • ...
Van`ın İmar Çalışmaları Masaya Yatırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van İmar Planı Firma Yetkilisi Ahmet Uzel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü M. Ali Kahraman ve Van Vali Yardımcısı Atay Uslu`nun katıldığı bilgilendirme toplantısında yapılacak olan il planlaması hakkında söz alan Van İmar Planı Firma Yetkilisi Ahmet Uzel, şu ana kadar 10-11 bin konutun planlamasını yaptıklarını ancak Van`da yapacakları planlamanın bu güne kadar yaptıklarıyla farklı olacağını söyledi.

Uzel, \"Burada yapılacak olan çalışma 3 aşamalı bir çalışma olma durumundadır. Fakat işin aciliyetine binaen bu kademelerin arasındaki geçişleri daha sağlıklı yapmak için bakanlık farklı bir yöntem önerdi. Araştırma safhasını ilk aşamada uygun gördükten sonra araştırma safhası devam ederken nazım plan taslağının oluşturulmasını öngören bu çalışma yapılırken uygulama planlarının da ele alınmasını içeriyor\" diyerek yapacakları çalışmalarda çok hızlı ve seri olmaları gerektiğini ifade etti.

\"96 Planı Olarak Anılan Mevcut Plan Çeşitli Biçimlerde Delinmiş\"
Van`ın son zamanlarda farklı nedenlerle çok ciddi biçimde nüfus artışı yaşadığını ve göç almış bir kent olarak normal şehirleşmenin üzerinde bir göç aldığını ifade eden Uzel, \"Bütün Türkiye`de kırdan kente müthiş bir göç oldu. Ama Van`da bunun dışında da daha farklı bir göç dalgası var. Dolayısıyla bu aşırı göç denetleme olanaklarını da zorlayan bir gelişme. Bu denetim zorluğunun yarattığı bir mekansal kaos var. 96 planı olarak anılan mevcut plan çeşitli biçimlerde delinmiş. Delik deşik bir plan haline gelmiş. O plan halen yürürlükte. Ama bunun uygulanmasının getireceği sıkıntıları ortadan kaldırmak üzere Bostaniçi ve merkez belediyenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yaptığı bir protokol bir planlama çalışması var\" dedi.

 

\"Kimisi İmar Planında Bir Şekilde Değişikliği Yapmayı Başarmış\"
Van`ın bir ova içerisinde var olan plana kısmen uyarak kısmen uymayarak ve mevcut şartları zorlayarak geliştiğine dikkat çeken Uzel, \"Ama sağlıklı bir gelişme göremedik. Van ovasının orta yerinde farklı yükseklikte bir takım yapılaşmalar var ve bu yapılaşma talepleri devam ediyor. Bunlar nereden geliyor? Ya bunu vatandaş kendi zenginliğince bu yapıları yukarı doğru yükseltmiş. Ya da kimisi yasal olmak kaygısıyla imar planında bir şekilde değişikliği yapmayı başarmış. Yapılan bu plan değişikliğine bakıyoruz. Meclis kararı var, plan var ve her şey yasal gibi gözüküyor. Ama planlama mantığına, tekniğine ve şehre aykırıdır. Bu karşılaştığımız en önemli güçlüklerden bir tanesidir\" diyerek şehrin yapılaşmasında yaşanan hukuk dışı yapılaşmalara dikkat çekti.

 

\"Edremit`i Bir Cazibe Merkezi Haline Getirecek\"
Şehrin güneyinde yapılan toplu konutların Edremit`i bir cazibe merkezi haline getireceğini ve bu durumun Van`ın önemini kıracağını ve yoğunluğun Edremit`e kaydıracağını ifade eden Uzel, \"Çünkü Edremit`in yamaçlarına 15 bin konut yaptırdığınız zaman 25 bin 50 bin kadar nüfusun buraya akması demektir. Bu da haliyle nüfus yoğunluğuyla beraber şehrin o tarafa kayması demektir\" diyerek şehrin yeniden yapılanmasında dengeli bir gelişmenin olması gerektiğine işaret etti.

 

\"İmkân Varsa Çevre Yolunun Dışına Çıkılmamalı, Buna Müsaade Edilmemelidir\"
Şehrin içinden geçen İpekyolu`nun yoğunluğunun azaltılmasına yönelik çalışmaların olduğunu belirten Uzel, \"Bu konuda bir dış veri olarak uygulama planları yapılmış ve yapımı da ihale edilmiş. Bir çevre yolu yapım projesi var ve ister istemiz bu yol şehri kendine çekecek. Çünkü bu yol kuzeyden Van Ovası`nı dışarıdan örerek, güneye doğru Edremit`e doğru yaklaşıp tekrar dışarıya giden bir güzergâh halinde seyrediyor. Bunun projesi hazır. Bu çok ciddi bir eşiktir. Fakat ciddi önlemler alınmalı. Bu eşik aşılmamalı. Bu eşiğin aşılması demek bu çevre yolunun etrafına da bir takım büyük iskân alanlarını açmak bu çevre yolunu da İpekyolu Caddesi haline getirmek olur. O bakımdan imkân varsa çevre yolunun dışına çıkılmamalı, buna müsaade edilmemelidir\" sözleriyle ileriye yönelik yapılacak olan yol projesinin şimdiden etrafında yapılaşmasını önünün alınmasının öneminde değindi.

 

\"Kâğıt Üzerinde Yoğunluğu Azaltmakla Yoğunluk Azalmayacak\"
Konut alanları için çözümün ise merkezdeki yoğunluğu olabildiğince dışarıya taşımakta olduğunu ve kâğıt üzerinde yoğunluğu azaltmakla yoğunluğun azalmayacağını ifade eden Uzel, İpekyolu`na alternatif bir yol oluşturulması gerektiğini ve Van`ın temel kurgusunda var olan çok katlı genişçe yapılan 24 metrelik yollar yeterli olacağını belirtti.

 

Program daha sonra katılan yerel yönetim temsilcilerinin ve STK temsilcilerinin yeniden yapılaşma ile ilgili soruları ve deprem sürecinde yaşanan sıkıntıların dile getirildiği soru - cevap bölümüyle devam etti. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir