• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Ramazan`da Maydanoz ve Nane Yiyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Universal Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ulaş Aday, uzun yaz günlerinde tutulan orucun yüksek sıcakların da etkisiyle ağız kokusuna neden olduğunu, buna bağlı olarak bu durumun kişilerin sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini belirti. Op. Dr. Ulaş Aday maydanoz ve nane yemenin gün boyunca ağız kokusunu engelleyeceği gibi mideyi de ferahlatacağını kaydetti.

 

Sahurdan Hemen Sonra Dolu Mideyle Yatmayın

Türkiye`de her 5 kişiden birinde mide ekşimesi (reflü) olduğuna dikkat çeken Aday, \"Ramazan süresince reflüyü artıran gıdalardan, acı ve baharatlı yiyeceklerden, asitli içeceklerden ve kahveden özellikle kaçınılmalıdır. Sahurda yemek yenildikten hemen sonra yatılması, devam eden mide ve ağız hareketleri nedeniyle, ağız içi asit dengesini bozarak bakteri üremesine sebep olurken reflüyü de tetikliyor\" dedi.

 

Ramazanda Şekerli Yiyeceklerin Tüketimini Azaltın

Ramazan süresince mide sağlığına normalden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan, Genel Cerrah Aday, \"Şekerli yiyecekler ve asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalı, oruç süresindeki ağız kuruluğu dişlerde temizleyici etkisi olan tükürük miktarının azalmasına neden olduğundan, gün içinde ağız suyla çalkalanabilir. Özellikle sahurda baharatlı yemekler; soğan, sarımsak gibi koku yapma olasılığı yüksek besinler yerine, maydanoz, nane gibi hem ağız hem de mideyi ferahlatacak besinler tercih edin\" uyarısında bulundu.

 

Yatarken Fazladan Birkaç Yastıkla Başınızı Yüksekte Tutun

Yeni mide kanaması geçirenlerin, mide kanseri gibi nedenlerle operasyon geçiren hastaların oruç tutmamaları gerektiğine dikkat çeken Aday \"Uzun saatler aç kaldıktan sonra büyük porsiyonlarla iftar yapmanın reflü hastaları için sakıncaları büyüktür. Hem iftar hem de sahurdan sonra en az 2 saat yatmayın. Reflüyü tetikleyecek acı ve baharatlı yiyeceklerden, asitli içeceklerden ve kahveden özellikle kaçının. Yatarken fazladan birkaç yastıkla başınızı yüksekte tutun\" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir