• DOLAR 32.342
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2322.298
  • ...
Yarı Başkanlık Sistemine Geçilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Sistem tartışmasının insanlar var olduğu sürece devam edeceğini ve bitmeyeceğini belirten Bozdağ, ``Biz şunu söylüyoruz; geçmişte yaşadığı tecrübelere baktığınız zaman Türkiye`nin daha fazla bu sistem tartışmaları ile vakit kaybetmemesi lazım. Çünkü bütün yaşadığımız sorunların önemli bir kısmı esasında eksik olan bir sistemden kaynaklanıyor ve sistemin kendisi de pek çok sorunu üretiyor. Sorunların çözümüne katkı sağlamıyor. Onun için de biz de diyoruz ki sağlıklı bir sistemle Türkiye yoluna devam etmelidir`` diye konuştu.

Bozdağ, başkanlık sistemi konusunun üzerinde uzlaşma sağlanması gereken anayasal konulardan biri olduğuna işaret ederek, ``AK Parti`nin tek başına bunu hayata geçirme imkanı yok`` dedi.

2014`te yarı başkanlık sistemine geçilecek

Bozdağ, 2014 yılında cumhurbaşkanının ilk defa doğrudan halk tarafından seçileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

``Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesine, literatür tanımlarına baktığımızda böylesi sisteme, yarı başkanlık sistemi nitelendirmesi yapılıyor. Yani o yüzden Türkiye, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra farklı bir Türkiye olarak yoluna devam edeceği çok açık. Çünkü tarihimizde ilk defa halk tarafından seçilen ve halkın oyuyla Çankaya`ya oturan bir cumhurbaşkanı olacaktır. Ve Anayasa`daki cumhurbaşkanın yetkileri ile beraber fiili bir yarı başkanlık sistemi kendiliğinden oluşacaktır. O yüzden cumhurbaşkanlığı seçiminin bu açıdan da çok önemli olduğunu düşünüyorum.``

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir