• DOLAR 32.515
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2437.887
  • ...
Vücuttaki Bazı Renkler Hastalık Habercisi Olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü`nden Uzman Doktor Nafiz Karagözoğlu, vücutta renklerle belirti veren hastalıklar hakkında bilgi verdi. Renklerin sarılık, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, KOAH gibi pek çok hastalığın habercisi olabileceğini vurgulayan Karagözoğlu, özellikle kırmızı renkli lekelerin önemsenmesi gerektiğini ifade etti.

BEYAZ RENK BİRÇOK HASTALIĞIN HABERCİSİ

Ciltte oluşan beyaz rengin bir çok hastalığın habercisi olabileceğinin altını çizen Karagözoğlu, Albinin, Piebaldism ve Vitiligo gibi hastalıkların kendini bu şekilde gösterebileceğini aktardı. Karaciğer ve safra kesesi hastalarının cildinde sarı renge yatkınlık görüleceğini belirten Karagözoğlu, "Gerek mikropların neden olduğu, gerekse çeşitli nedenlerle karaciğer ve safra kesesinden safra akışının engellendiği hastalıklarda; cilt sarı bir renk alır. Bunun nedeni vücutta artan bilirubin maddesidir. Bunlardan en önemlisi de `sarılık` hastalığıdır." dedi.

Sürekli turuncu renkli gıdaların tüketilmesi sebebiyle vücudun turuncuya yakın bir renge bürünebileceğini bildiren Karagözoğlu, Karatenemi ve Sarılığın bazı çeşitlerinde vücudun cildin turuncu renge yakın bir hal alabileceğini ifade etti. Karagözoğlu, Sarılık hastalığının verdin ikter ve Melas ikter safhalarında cildin yeşil ve siyah renk alabileceğini aktardı.

KIRMIZI RENKLER ÖNEMSENMELİ

Vücudun kırmızı renge yaklaştığı durumların önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Karagözoğlu, "Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir. Flushing hastalığı da belli bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde ve ensede geçici olarak ya da devamlı olarak görülebilir. Alkol alımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde heyecan halleri sırasında oluşmaktadır." diye konuştu.

KAHVE RENGİ BÖBREK, MAVİ KALP HASTALIĞI HABERCİSİ

Böbrek üstü bezleri hastalığı olan Adisan hastalığının kendisini ciltte kahverengi renklerle gösterebileceğini belirten Uzman Doktor Nafiz Karagözoğlu, böbrek yetmezliğinde de tenin toprak rengine benzer bir hal aldığını iletti.

Kalp ve damar hastalıklarında cildin mavi ve mora yakın renklere dönüşebileceğini belirten Karagözoğlu, "Özellikle atardamar ve toplardamar kanının karışmasına neden olan hastalıklarda, dil, dudak, parmak uçları, ayaklar gibi bedenin uç kısımları mavi-mor renk olur. Kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bölümüdür. Doğumsal veya sonradan gelişen bazı hastalıklarda, hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi azalır. Sonucunda hastanın bedeninin rengi mavi-mor renkli olabilir. Kalp yetersizliği sonucunda dolaşımın bozulduğu ve akciğerlerden oksijenlenmenin azaldığı durumlarda; bedenin rengi hastalığın ağırlık derecesine göre mavi-mor renk alabilir. Damar kasılma ve gevşemesinin bozulduğu hastalıklarda da beden rengi mavi-mor renk alabilir." ifadelerini kulandı.

Karagözoğlu, cildin belli noktalarındaki mor rengin akciğer hastalıklarının habercisi olabileceğini sözlerine ekledi.

(CİHAN)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir