• DOLAR 32.487
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2476.06
  • ...
Bursa, Tarihi Kentler Üyeliğinde Örnek Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin tarihi ve kültürel miras adına Balkan ülkelerinde yaptığı restorasyon ve düzenleme çalışmaları, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelere örnek oldu.

Tarihi Kentler Birliği´ne üye belediyelerin başkanları ve danışma kurulu üyeleri; Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya´da 4 günlük inceleme gezisinde bulundu. Gezi kapsamında özellikle Bosna Çarşısı, Dubrovnik, Mostar Köprüsü ve Üsküp´e hayran kalan belediye başkanları, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin Balkan ülkelerinde yaptığı rekonstrüksiyon çalışmalarını yerinde inceledi. Aralarında Balkan ülkelerine ilk kez gelen belediye başkanlarının da yer aldığı Tarihi Kentler Birliği kafilesi, Balkan ülkeleriyle başlatılacak işbirliği anlaşmalarında Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin köprü olarak yer alması talebinde bulundu.

Her yıl düzenli olarak yaptıkları dış inceleme gezisini bu kez Balkan ülkelerine gerçekleştirdiklerini belirten Tarihi Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkan ülkelerinde Osmanlı´dan kalma tarihi dokuları yerinde gördüklerini, Türkiye Cumhuriyeti ve Bursa Büyükşehir Belediyesi´nce yapılan rekonstrüksiyon çalışmalarını teknik incelemeye tabi tuttuklarını söyledi. Gezi kapsamında 5 ülkeyi ziyaret ettiklerini, birliğe üye belediye başkanlarının Balkan ülkelerindeki yerel yönetimlerle neler yapılabileceği konusunda istişareler yapmasına imkan tanıdıklarını söyleyen Başkan Altepe, "Oldukça verimli geçen gezimizden, her belediye başkanı kendince bir şeyler çıkarttı. Aramızda ilk kez Balkanlar´a giden başkanlar vardı. O toprakların bizden çok da ayrı olmadığını gördüler. Fiziki olarak ayrı bulunsak da, teknik olarak aslında o bölgelerle bir bütün olduğumuza şahit oldular. Bence her belediye, ´Bölgeyle ne yapabilirim?´ arayışındaydı. Her belediye, kendi çapında görüşmeler yapıp plan ve programını oluşturdu" dedi.

Başkan Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin Balkanlar´da yaptığı rekonstrüksiyon çalışmalarının birliğe üye belediyelere örnek olduğunu söyledi. Gezi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin yeniden işlerlik kazandırdığı Osmanlı eserlerinin de incelendiğini, kafilede yer alan belediye başkanlarının bu yapılara hayran kaldığını ifade eden Başkan Altepe, "Balkanlar bizden bir parça. Osmanlı döneminden kalma anıtsal birçok yapı var burada. Bu yapıların birçoğu yok olmuş ya da harabe durumdaydı. Devletimizin TİKA ve Bursa Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla sürdürdüğü çalışmalar, birçok eserin aslına uygun olarak ayağa kalkmasına neden oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin restorasyon ve düzenleme, sosyal ve kültürel anlamda yaptığı çalışmalar, birliğe üye belediyelere örnek oldu. İnceleme gezisi sonunda belediye başkanları, Balkanlar´la yapılacak işbirliği çalışmalarında Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin köprü olarak yer alması talebinde bulundu" diye konuştu.

(Fethullah ÖZSOY-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir