• DOLAR 32.555
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2429.721
  • ...
Arap Ülkeleri, BM Genel Kurulu`na Gidecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi`nin Suriye meselesini çözmede başarısız olmasının ardından, Suriye`de siyasi geçiş ve demokratik bir hükümetin kurulması çağrısında bulunulan bir karar tasarısının kabul edilmesi için BM Genel Kurulu`na gidecek.

Suudi Arabistan`ın BM Büyükelçisi Abdullah el-Muallimi ve Katarlı diplomat Abdurrahman el-Hamadi, Güvenlik Konseyi`nde Ortadoğu meselesinin konuşulduğu bir toplantıda Arap ülkelerinin bu yöndeki niyetini açıkladı.

El Muallimi, "Arap ülkeleri Suriye`deki durum konusunda Genel Kurul`a gitmeyi kararlaştırdı" dedi.

El Hamadi de Suriye hükümetinin kimyasal ve biyolojik silah kullanma tehdidiyle bölgeye yönelik diğer tehditlerinin, Güvenlik Konseyi`nin Suriye kriziyle etkin olarak başetmedeki başarısızlığının kendilerini daha da üzdüğünü, dolayısıyla New York`taki Arap ülkelerinin Suriye krizinin yol açtığı ciddi tehditle başedilmesi için Genel Kurul`a gideceğini belirtti.

Rusya ve Çin geçen hafta Güvenlik Konseyi`nde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimine şiddeti durdurması için yaptırımlar yoluyla baskıyı artırmayı amaçlayan bir karar tasarısını yine veto etmişti.

Bu arada adlarıının açıklanmasını istemeyen BM diplomatları, Arap Birliği bakanlarının Genel Kurul`a gitme kararını geçen hafta sonundaki toplantıda aldığını belirttiler.

Diplomatlar, Genel Kurul`a sunulacak kararda büyük ihtimalle Suriye`nin kimyasal silah tehdidinin yer alacağını, BM ve Arap Birliği`nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan`ın barış planının uygulanması çağrısında bulunulacağını, geçen ay Cenevre`de benimsenen geçiş hükümeti kurulmasıyla ilgili hükümlerin ve insani yardım çalışanlarının tüm ülkede görev yapmasına izin verilmesi talebinin yer alacağını söylediler.

BM Genel Kurulu geçen Şubat`ta Esed`in yetkilerini yardımcısına devretmesi ve şiddete derhal son vermesi çağrısında bulunulan bir planı kabul etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir