• DOLAR 32.59
  • EURO 34.773
  • ALTIN 2522.262
  • ...
`Suriye`nin Kuzeyinde Bir Oluşuma İzin vermeyiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Suriye’de bir bölünme olması halinde bunun mezhepler çatışmasına dönüşeceği uyarısında bulunan Erdoğan, “Bu etnik çatışmadan farklı bir şekilde gelişir ve gelecekte daha zor bir durumun oluşmasına neden olur. Kuzey`de oluşabilecek bir yapılanma bizim için terör anlamına gelir. Biz buna müsaade etmeyiz.” dedi. Suriye’de Esed’in artık işin hakimiyetini kaybettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Muhalif güçler duruma hâkim. Malum medya Türkiye`de Esed`in orada Kürtlere terk ettiği alanda Kürt devleti kurulduğunu iddia etmeye başladılar. Bizim PKK’yla PYD`nin ilişkisine sıcak bakmamız mümkün değil. Çünkü buradaki yapılanma oradaki Kürtlerin bir yapılanması olarak değerlendirilemez. PKK  ile PYD`nin bir yapılanmasıdır ki, bu da bizim hassas noktalarımız arasında yer alacaktır ve almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Katıldığı tv programında bir grup gazetecinin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, reformların bir an önce hayata geçirilmesi için Esed`le defalarca görüştüğünü kaydetti. Esed’in Nusayri olmasına rağmen eşinin Sünni olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Siz Nusayrisiniz, eşiniz de Sünni. ‘Bu bir avantajdır ve bunu kullanmalısınız’ dedim. O da bu konuya katıldığını belirtiyordu.” diye konuştu.

Suriye Kürt Konseyi oluşturarak bir yeni adım atıldığını da belirten Erdoğan, “Suriye`de bir bölünme olursa orada bir mezhepler çatışmasına dönüşür. Bu etnik çatışmadan farklı bir şekilde gelişir ve gelecekte daha zor bir durumun oluşmasına neden olur. Kuzey`de oluşabilecek bir yapılanma bizim için terör anlamına gelir. Biz buna müsaade etmeyiz.” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU’NU IRAK KÜRDİSTAN`I  GÖNDERİYOR

Türkiye`nin kendi bünyesinde sorun oluşturacak bir terör olayına müdahale etmesinin en doğal hakkı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Şu anda durum çok farklı bir noktaya gelmiştir, attığımız ve atmakta olduğumuz adımlar buna yöneliktir. Dışişleri Bakanımızı önümüzdeki hafta Kuzey Irak`a göndereceğim. Kürt varlığı yok edilsin, Kürt varlığına müdahale edemiyoruz gibi bir endişemiz yok.” değerlendirmesinde bulundu.

KAMIŞLI’DAKİ YAPILANMA RAHATSIZ EDER, SALDIRI OLURSA SURİYE`YE GİRERİZ

Arzularının Suriye’deki sorunun bir an evvel bitmesi yönünde olduğunu aktaran Başbakan Erdoğan, “Şu anda orada televizyonlardan izliyoruz. Çok kötü durumda. Muhalif güçler final adımlarını atıyorlar. Esed yönetimi merkeze sıkışmış durumda. Diğer yerlerde muhalif güçlerin egemenliği söz konusu. Bazı yerler terör örgütüne teslim edilmiş. Terör örgütünün konuşlandığı yerlerden herhangi bir saldırı olursa hemen harekete geçeriz. Bu en doğal, en tabii hakkımızdır.” diye ekledi.

Erdoğan, kuzeydeki tehlikeye işaret ederek, “Esed rejimi tamamıyla kuzeyi onlara terk ederek çekilme yoluna gitti. Buralarda PKK yapılanmasına asla müsaade etmeyiz. Bu noktada gereken her şeyi yaparız. Türkiye`nin PKK konusundaki hassasiyeti bellidir. Kamışlı bölgesi ile Afrin, bu bölgeyi kuşatan bir yapılanma Türkiye`yi rahatsız edecektir. Bu yapılanma eğer terörle tehdit altına alınırsa orada bize düşen bir görev olacaktır, çünkü orada ülkemiz bir tehdit altına giriyor, o da bize göre mümkün değil.” diye kaydetti.

Esed ile dostluk sürecinin bittiğini tekrar dile getiren Erdoğan, “İran bile umudunu kesti.” ifadesini de kullandı. Rusların da farklı mesajlar vermediğini belirten Başbakan Erdoğan, “Bugün kimyasal silahlarla ilgili açıklama yaptılar ve ‘asla tasvip etmeyiz’ dediler. Biz mezhep öncelikli bir dünyayı değil, insan öncelikli bir dünyayı tercih etmişiz. Bizim dinimiz insana zulmü asla kabul etmez. Onlar bizim kardeşlerimiz.” diye konuştu.

cihan

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir