• DOLAR 32.591
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2513.863
  • ...
Koyunları Alıkonulan Köylüler Çaresiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van merkeze 136, Çaldıran ilçesine 19 km uzaklıktaki İran sınırında bulunan Soğuksu \"Serekani\" köyünde Mehmet Bingöl ve 7 akrabasına ait 238 koyunun, 19 gün önce İran askerleri tarafından sınırın Türkiye tarafında alıkonulduğu iddia edildi.

 

İran askerlerin Türkiye sınırından 5 yüz metre içeri girerek koyunları aldığını iddia eden Mehmet Bingöl, çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade ederek yetkililerden yardım istedi.

 

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan Mehmet Bingöl, \"7 Temmuz`da koyunlarımız çobanlar tarafından otlatılırken sınırın 5 yüz metre içerisinde İran Askerleri tarafından alıkonuldu. Defalarca sınıra gitmemize rağmen muhatap alınmadık. Köyümüz İran sınırında olduğu için bu tür olaylar sıklıkla yaşanıyordu. Ancak gidip tekrar hayvanlarımızı alabiliyorduk ancak bu sefer tüm girişimlerimize rağmen hayvanlarımızı vermeyince bu sefer İlçe kaymakamına başvurduk. Sonuç çıkmadı. Van Valisiyle görüşmek istedik buna da izin vermediler. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.\" diyerek çaresizliğini dile getirdi.

 

Yetkililere seslenen Bingöl, \"Sizin vasıtanızla içişleri bakanlığımıza ve bu konuda yetkili olan tüm yetkililerimize sesleniyoruz hayvanlarımız Van Tarım İl Müdürlüğünde kayıtlıdırlar. Elimizde belgelerimizde var buna bir an önce bir çare bulun. 7 aile yani 30 kişinin geçim kaynağıdır bu koyunlar. Çok mağdur durumdayız. Yetkililerden en azından bir girişimde bulunmalarını istiyoruz.\" Şeklinde konuştu.

 

\"İran Tarafı Kadar Yetkililer de Bizi Mağdur Ediyor\"
Aynı köyde oturan Seyfullah Bingöl ise, mağdur olduklarını belirterek, \"Bizim tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Hayvanlarımız gündüz gözüyle hem de sınırın 5 yüz metre içerisinde alıkonuluyor ve kimse bizi duymuyor ya da duymak istemiyor. Olaydan hemen sonra Gevaş kaymakamına başvurduk ancak bir sonuç alamadık. Bu koyunlarımız Tarım İl Müdürlüğünde kayıtlı olmasına ve elimizde belgelerimiz olmasına rağmen hiçbir şey yapamıyoruz. Bugün ise yine Vali Bey ile görüşmek umuduyla geldik. Ancak yine görüşemedik.\" Diyerek İran tarafı kadar yetkililerinde kendilerini mağdur ettiğini ifade etti.

 

\"Koyunlarımızın Geri Verilmesini İstiyoruz\"
Koyunlarının İran Gümrük Müdürlüğünce satışa sunulduğu bilgisini aldıklarını ve gelişmelerden büyük endişe duyduklarını söyleyen Bingöl, \"İranlılar bu koyunların kaçak olduğunu söylüyorlar ve bizlere iade etmiyorlar. Biz Türk tarafından girişimlerden bulunmasını ve hayvanlarımızı bize teslim etmelerini istiyoruz. Burada Van Valiliği başta olmak üzere İçişleri Bakanımız ve Başbakanımızdan bu soruna el atmalarını ve bu mağduriyetimizi gidermelerini istiyoruz.\" İfadelerini kullandı. (Murat Dalgın- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir