• DOLAR 32.462
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2471.642
  • ...
Korsan Taksiciler Dernek Kurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Korsan taksiciliği önlemek için çıkarılan yasanın ardından İstanbul`da sayıları 60 bini bulduğu tahmin edilen korsan taksiciler, ‘Alternatif Ulaşımcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ adı altında birleşti. "Yasal zeminde, vergi vererek bu işi devam ettirmek istiyoruz." diyen korsan taksicilere tepki gösteren Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, “Korsanın kelime anlamı `hırsızlık` demek. Hırsızlığın yasalaşması söz konusu olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Ticari taksilerin merakla beklediği korsan taksi yasası 31 Mayıs itibariyle yürürlüğe girdi. Yasayla korsan taksicilere verilen para cezası da artırıldı. Buna göre, ilgili belediyeden izin veya ruhsat almadan belediye sınırları içinde ticari amaçla yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, iş yeri ve işletmelerin sorumlularına kanunda belirtilen idari para cezasının 3 katı (yaklaşık bin 950 lira), bir yıl içinde tekrarlanması halinde ise 5 katı olarak (yaklaşık 3 bin 250 lira) ceza uygulanacak. Daha önce 15 gün trafikten men edilen bu araçlar, bundan sonra 60 gün süreyle trafiğe çıkamayacak. Ayrıca yeni düzenlemede korsan taksi kullanan yolculara da 215 lira cezai işlem uygulanmaya başlandı.

Korsan taksicilik yapanlara uygulanan cezanın arttırılmasının ardından bu işle uğraşanların sayısı da büyük oranda azaldı. Korsan taksiciler de 20 Haziran`da ‘Alternatif Ulaşımcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ çatısı altında birleşti. Derneğe bir aylık sürede 550 kişi üye oldu. Korsan taksi benzeri uygulamanın Avrupa’da bulunduğunu öne süren korsan taksiciler, TBMM’de birçok milletvekili ile görüştü ancak sonuç alamadı.

`MÜŞTERİLERİMİZ ARASINDA MİLLETVEKİLİ, DOKTOR VE GAZETECİLER DE VAR`

‘Alternatif Ulaşımcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kuruluşu sırasında olumsuz tepkinin yanı sıra olumlu tepkiler aldıklarını belirten derneğin başkanı Sezaattin Yaşar, “Yasal olarak bu derneği kurduk. Valilikten izin aldık. Tüzüğümüzde de yasa dışı bir şey yok. Tüzüğümüzde ‘Amacımız; toplu taşımada haksız rekabetin önlenmesi ve vatandaşa daha kaliteli bir hizmet sunmaktır.’ yazmaktadır. Eğer bu bir suçsa hepimiz suçluyuz. Hepimiz buradayız.” dedi.

Yaşar, “Bu işten 60 bin kişi civarında insan evine ekmek götürmüş. 60 bin aracın içerisinde de 17 bin araç bağlanmış. Bugün ‘tu kaka!’ diyenler bile bir taksi durağının müşterisidir. Müşterilerimiz arasında TBMM’de vekilden polislere, doktorlardan gazetecilere kadar çok sayıda seçkin kişi var.” ifadelerini kullandı.

‘İFLAS ETTİKTEN SONRA KORSAN TAKSİCİ OLDUM’

Sahip olduğu şarküteri dükkanının iflas etmesinin ardından korsan taksicilik yaptığını ve bu işi 4,5 yıldır sürdüğünü dile getiren Ersan Kadı ise, "Yasal çalışma zeminde faaliyet gösterebilmek için yetkililere defalarca başvuruda bulunduk. Fakat bu konuda hep karşımıza duvar çıktı. Bu noktada anayasal vergi verme görevimiz engellendi. Bu yasa çıktıktan sonra anladık ki bizimle ilgili düşünülen bir şey yok. Biz de bu yola girdik. Şu anda İstanbul’da tahditli (Sınırlı) plaka uygulaması vardır. Bu ne tüketicinin yararınadır ne de şoför esnafının. Şu andaki sistem sadece rant sahiplerinin işine yaramaktadır. Bu konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı için dava açmayı düşünüyoruz.” diye konuştu..

TAKSİ PLAKASI 1 MİLYON LİRA OLDU

Yasa çıktıktan sonra taksi plaka fiyatlarının 700 bin liradan 1 milyon liraya yükseldiğini anlatan Kadı, “Bu işi asıl yapan, araç sahipleri değil, şoförler. Eskiden 90 lira yevmiye verirken, şimdi bu rakam 130 liraya yükseldi. Bu yasanın kimi koruduğu gayet açık ve net.” ifadelerini kullandı.

`Korsan taksi` kelimesinden oldukça rahatsız olduklarını aktaran işçi emeklisi Sabri Kurt da, “Biz kayıt altına alınmak, sisteme entegre olmak istiyoruz. Korsan olmak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ticari taksi şoförlerini eğitim almamakla suçlayan Kurt, “Bir insanı Atatürk Havalimanı’ndan alıp Taksim’e götürmek için Boğaz Köprüsü’nden geçmek midir taksi şoförlüğü? Korsan taksici arkadaşlar geçinmeye çalışan mazlum insanlardır.” ifadelerini kullandı.

‘KORSAN BİTTİ, OYLAR GİTTİ’

Sarı taksi plakasının en son 1991 yılında ihale edildiğini ve 21 yıldır İstanbul’un nüfusu arttığı halde halen yeni taksilerin piyasaya çıkmadığını aktaran bir diğer korsan taksici, taksi açığını korsan taksinin doldurduğunu öne sürdü. Korsan taksi ile ilgili yasayı çıkaran hükümete başka bir taksici de, “Korsan bitti oylar gitti.” diyerek, AK Parti’ye oy vermeyeceğini söyledi.

‘KORSAN, HIRSIZLIK ANLAMINA GELİYOR’

Korsan taksicilik kavramını tartışmanın bile akla mantığa aykırı olduğunu söyleyen Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ise, “Korsanın kelime anlamı `hırsızlık` demek. Hırsızlığın yasalaşması söz konusu olabilir mi? Bu plakaların bir değeri var. Akla mantığa sığan şeyler değil. Bunlar aklını yitirmiş olmalı.” diye konuştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir