• DOLAR 32.512
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2430.764
  • ...

MERSİN-Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Aşut, Tarım-Gıda Teknoparkı projesi ve Mersin Lojistik Merkez projesi gibi Mersin`i ekonomi bakımından kalkındıracak olan projelerinin rafa kaldırılarak bekletildiğini belirtti.

 

Çok Üretiyoruz Az Kazanıyoruz
Rakamların birçok sektörde üretimin, ihracatın ve satışların arttığını ama kazançların azaldığını gösterdiğini kayd eden Aşut; \"Bu değer kaybı ekonomimizde ele alınması gereken en önemli konudur. İhracat ve büyüme rakamları yüzümüzü güldürdü; Ancak, değer bazında ciddi bir erime var. Bu sürdürülebilir bir süreç değildir. Sektörler eskisinden çok üretiyor ama gittikçe azalan bir kazanç var\" dedi.

 

Son açıklanan İSO 500 listesinde zarar eden şirket sayısının 66`dan 120`ye çıkmış olduğunu açıklayan Aşut, Türkiye de geçen yıla oranla üretim, ihracat ve istihdamını artırmasına rağmen en büyük 120 şirketin zarar ettiğini söyleyerek nedenini şöyle açıkladı; \"Türkiye bir kilo ihracattan 1 dolar 23 Cent kazanıyor. Almanya ise 4 dolardan fazla kazanıyor. Aynı kalitede ürün üretiyoruz ama Almanya bizden neredeyse 4 kat daha fazla kazanıyor\" dedi.

 

Projelerimiz Bir Yerlerde Bekletiliyor
Dünyayı besleyecek potansiyele sahip olan Çukurova`da ve Mersin`de hala bir Tarım-Gıda Teknoparkının olmadığını belirten MTSO Başkanı Süleyman Aşut; \"Yıllardır hazırladığımız Tarım-Gıda Teknoparkı projemiz bir yerlerde bekletildiği. Lojistikte jeo-politik olarak bir geçiş ülkesiyiz, kıtalar arası köprüyüz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz ve bunun yaratacağı milyonlarca tonluk bir yük var. Ne yazık ki, Türkiye`nin İstanbul`dan sonra en büyük dış ticaret kenti olan Mersin`de; Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Konya, Niğde, Aksaray, Kayseri, Osmaniye gibi Türkiye`nin ikinci Marmara`sı olan bir üretim merkezini dünya ile buluşturan Mersin`de hala bir lojistik merkez yok. Yıllar önce tüm Mersin dinamikleri ile sektörle birlikte tasarladığımız, yerini aldığımız, projelerini hazırladığımız ve devletten maddi bir destek beklemediğimiz Mersin Lojistik Merkez projemiz bir yerlerde bekletiliyor. Aslında Türkiye`nin zenginliği bir yerlerde bekletiliyor. Ya hedeflerimizde bir hata var, ya da uygulamalarda bir yanlışlık var\" diyerek eleştirdi. (Osman Öksüz-İLKHA)