• DOLAR 32.541
  • EURO 34.929
  • ALTIN 2424.479
  • ...
Sivil Toplum Kuruluşları  Myanmar İçin Biraraya Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Memur Sen, Hak-İş ve MazlumDer’in öncülüğünde gerçekleşen toplantıya, Kimse Yok Mu, İHH, Kızılay, Deniz Feneri, Cansuyu ve Yardımeli Derneği temsilcileri katıldı. Binlerce insanın hayatını yitirdiği Arakan için geç kalındığını söyleyen Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Bunun vicdan azabını çekiyoruz ama geç olsun güç olmasın. Artık yapmamız gerekeni yapalım." dedi. Arakan için başlatılan yardım kampanyası için çağrıda bulunan Gündoğdu, Memur Sen’in başlangıç olarak kampanyaya 100 bin lira ile destek verdiğini söyledi.

Arakan’da binlerce Müslüman’ın ölümü ile sonuçlanan ve halen devam eden trajediye dikkat çekmek isteyen Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve Mazlum Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Kimse Yok Mu, İHH, Kızılay, Deniz Feneri, Cansuyu ve Yardımeli Derneği temsilcileri de katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 20. yüzyıldan bu yana devam eden Arakan sorununun, son aylarda binlerce Rohingyalı Müslüman’ın katliamı ile yeniden gündeme geldiğini kaydetti.

Bölgede son iki aydır yaşanan olaylarda, Rohingyalı Müslümanların, Rakhine etnik grubuna mensup Budist fanatikler ile resmi güvenlik kuvvetlerinin tecavüz ve katliamlarına maruz kaldığına dikkat çeken Gündoğdu, "Uluslararası insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre binlerce Rohingyalı Mülüman hayatını kaybederken yüz binlercesi de zorunlu yerinden edilmeye maruz bırakılmıştır. İlan edilen olağanüstü hal yönetiminin ardından güvenlik güçleri binlerce Rohingyalı’yı tutuklamış, işkence ve kötü muameleye tabi tutmuştur. Bu bölgelerde işlenmiş çok sayıda öldürme, tecavüz, yaralama, sivil bölgelerin ateşe verilmesi ve yerinden edilme gibi çok sayıda ihlal bilgisi gelmektedir." diye konuştu.

ARAKAN’DA İNSANLIK CAN ÇEKİŞİYOR


Arakan’da insanlığın can çekiştiğini vurgulayan Gündoğdu, "Sadece Müslüman oldukları için insanlar insanlık dışı muamelelere özne yapılıyor." ifadesini kullandı.

Bu trajedinin sorumlusunun Rakhine etnik grubunu Rohingyalı Müslümanlara karşı yıllardır kışkırtan Myanmar rejimi olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Yıllardır Müslümanlara yönelik ayrımcı politikalarla Arakan bölgesindeki Müslümanların yaşam, inanç, mülkiyet ve vatandaşlık gibi temel haklarını ellerinden alan bu rejim, yüz binlerce insanı komşu ülke Bangladeş’e sürmüş ve bu sürgünlerde iki ülke arasındaki nehirlerde büyük trajediler yaşanmıştır. Bugün itibariyle Bangladeş’e sığınan Arakanlı mülteci sayısı 300 bini aşmıştır." dedi.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ MYANMAR’A GÖZLEMCİ HEYET GÖNDERMELİ"


İnsanlık dramının son bulması için Myanmar hükümeti, Bangladeş, Güvenlik Konseyi ve Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere BM’ye, İslam İşbirliği Teşkilatı’na, Güney Asya İşbirliği Teşkilatı’na, AB’ye ve Türkiye’ye çağrıda bulunduklarını belirten Gündoğdu, BM Güvenlik Konseyi’nin acilen Myanmar’a gözlemci heyet göndermesi gerektiğini kaydetti. BM’nin söz konusu ırkçı etnik temizliğe seyirci kalmaması gerektiğini; Myanmar hükümetinin, devam eden saldırılara son vermesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin Arakanlı Müslümanların sesi ve yardımcısı olacağına inandıklarını söyleyen Gündoğdu, şöyle devam etti: "Türkiye zulmün son bulması için bölgesel ve küresel platformlarda girişimlerde bulunmalı. Türkiye, ülkemizdeki yardım kuruluşları başta olmak üzere uluslar arası yardım kuruluşlarının Arakan içerisinde ve mülteci kamplarında yardım dağıtabilmeleri için gerekli adımları en kısa sürede atmalı ve mutlaka sonuç almalıdır. Türkiye, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan vicdanlı Budistlerin konuya müdahil olmasını sağlamalı ve bölgedeki zulmü durdurmak için sorumluluk almalarına zemin hazırlamalıdır."

"ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM, GEÇ KALDIK"


Tüm vatandaşlara Arakan’a yardım çağrısında bulunan Gündoğdu, "Üzülerek söylüyorum gerek yöneticiler, gerek yardım kuruluşları gerek biz sendikalar boyutuyla bu konuda geç kaldık. Bunun vicdan azabını çekiyoruz ama geç olsun güç olmasın. Artık yapmamız gerekeni yapalım." dedi.

Arakan için yardım kampanyası başlattıklarını söyleyen Gündoğdu, Memur Sen’in başlangıç olarak kampanyaya 100 bin liralık çek ile destek verdiğini söyledi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ise, "Orada bizim tarihimiz var. Bizim onların yanında olmamızdan daha doğal bir şey olamaz. Arakan’da binden fazla insan katledildi. Dünya vicdanının suskun olmasından dolayı rahatsızız." diye konuştu.

Mazlum Der Gene Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da, Arakan’da bir etnik temizliğin yaşandığını söyledi. Rohingyalı Müslümanların, o toprakların yerli halkı olduğunu vurguladı.

CİHAN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir